Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

2017: Η δεκαεννιάχρονη Ταλούλα βγαίνει ραντεβού, αφήνοντας το μωρό της με τη μητέρα της, Κιμ.
Η Κιμ παρακολουθεί την κόρη της να φεύγει και, καθώς το χάραμα διαδέχεται τη νύχτα, την περιμένει να γυρίσει.
Και περιμένει και περιμένει…
Το επόμενο πρωί η Κιμ τηλεφωνεί στους φίλους της Ταλούλα, που της λένε ότι είδαν την κόρη της τελευταία φορά να πηγαίνει σε ένα πάρτι σε ένα σπίτι στο παρακείμενο δάσος με τη δυσοίωνη ονομασία Νταρκ Πλέις (Σκοτεινό Σπίτι).
Η Ταλούλα δεν γυρίζει ποτέ.
2018: Η Σόφι κάνει πεζοπορία στο δάσος κοντά στο οικοτροφείο όπου μόλις ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή ο σύντροφός της, όταν βλέπει ένα σημείωμα καρφωμένο σε έναν ξύλινο φράκτη: «Σκάψε Εδώ».
Μια ανεξιχνίαστη υπόθεση, μια εγκαταλειμμένη έπαυλη, τραυματικές οικογενειακές σχέσεις και σκοτεινά μυστικά φωλιάζουν στην καρδιά του εξαιρετικού καινούριου μυθιστορήματος της Lisa Jewell.

Προσωπική άποψη:
Πρώτη μου επαφή με τη συγγραφέα Lisa Jewell, η οποία έχει ένα αρκετά μεγάλο βιογραφικό, με δεκάδες τίτλους στο ενεργητικό της, κυρίως μυστηρίου, η πλειοψηφία των οποίων έχει και ιδιαίτερα θερμές κριτικές, τόσο από τους κριτικούς όσο και από τους αναγνώστες. Και μπορεί η άποψή μου να μην συμφωνεί πάντοτε με των πρώτων -ναι, διακρίνω την ειρωνεία σε αυτό που μόλις έγραψα-, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις ταυτίζεται με τους δεύτερους, με κάποιες μικρές εξαιρέσεις. Όσον αφορά το "Τη νύχτα που εξαφανίστηκε", μπορώ να πω με βεβαιότητα πως δεν ανήκει στις δεύτερες, αλλά στις πρώτες περιπτώσεις, όπου η γνώμη του κοινού συνάδει με τη δική μου, δικαιολογώντας απόλυτα τα όσα είχα διαβάσει για την συγγραφέα και το έργο της.

Η ιστορία μας ξεκινάει το 2017, όπου η μόλις δεκαεννέα ετών Ταλούλα, που είναι και μικρομαμά, αφήνει το μωράκι της υπό την επίβλεψη της μητέρας της Κιμ, προκειμένου να βγει ένα ραντεβού. Οι ώρες περνάνε, όμως, και η Ταλούλα δεν επιστρέφει στο σπίτι, γεγονός που ανησυχεί τη μητέρα της και την κάνει να την αναζητήσει σε φίλους και γνωστούς, με κάποιους από αυτούς να την πληροφορούν πως τελευταία φορά που εθεάθη η κόρη της, ήταν όταν πήγαινε σε ένα πάρτι στο παρακείμενο δάσος. Όμως, τίποτα άλλο πέρα απ' αυτό, κανένα ίχνος, κανένα σημάδι κι έτσι απλά, η Ταλούλα εξαφανίζεται και δεν γυρίζει ποτέ πίσω. Έναν χρόνο αργότερα, η Σόφι, ο σύντροφος της οποίας μόλις έχει αναλάβει καθήκοντα διευθυντή στο τοπικό οικοτροφείο, κάνει πεζοπορία, όταν ανακαλύπτει ένα σημείωμα καρφιτσωμένο σε έναν ξύλινο φράκτη, το οποίο την προτρέπει να σκάψει ακριβώς σε εκείνο το σημείο, κι αυτή είναι η αρχή για να ξετυλιχτεί το κουβάρι των μυστικών που κάποιοι προσπάθησαν πολύ καλά να κρατήσουν κρυφό.

Πιθανότατα, ο κεντρικός άξονας της πλοκής να φαντάζει ιδιαίτερα απλός και συνηθισμένος. Η εξαφάνιση μιας νεαρής γυναίκας, που η αστυνομία θεωρεί πως οφείλεται σε προσωπική της επιλογή, προκειμένου να απαλλαχθεί από το βάρος των ευθυνών που ανέλαβε σε πολύ νεαρή ηλικία και να ζήσει μια νέα ζωή μακριά απ' όσα την βαραίνουν, την ίδια στιγμή που η μητέρα της είναι βέβαιη πως δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο και πως κάτι κακό της έχει συμβεί. Μια μητέρα που είναι αποφασισμένη να φτάσει στην άκρη του νήματος και ν' ανακαλύψει την πραγματικότητα, ακόμα κι αν αυτή αποδειχθεί σκληρή κι επίπονη. Κι όμως, ο τρόπος με τον οποίο είναι δοσμένη αυτή η τόσο απλή ιστορία, είναι τόσο ιδιαίτερος και βαθιά συναισθηματικός, που είναι αδύνατον να μην αγγίξει ακόμα και τις πιο ευαίσθητες χορδές σου.

Η αφήγηση είναι μοιρασμένη ανάμεσα στην Ταλούλα και στην Κιμ, μοιρασμένη ανάμεσα στο παρελθόν της πρώτης και της πορείας της εκείνη τη μοιραία νύχτα της εξαφάνισής της, και στο παρόν της δεύτερης, που παλεύει με τα σκοτάδια προκειμένου να τα λούσει στο φως. Και όσο περισσότερο βαθαίνει η πλοκή, τόσο περισσότερο βαθαίνει και η κατανόησή μας για την αγάπη που τρέφει η μία γυναίκα απέναντι την άλλη, που βρίσκεται στον πυρήνα και των δύο αφηγήσεων, και που κυριαρχεί έναντι όλων των άλλων. Μια ιστορία σκοτεινή, μυστηριώδης, αποπνικτική πολλές φορές, που καθώς οδεύει προς το αποκορύφωμά της, τα κεφάλαιά της όλο και μικραίνουν, κι όσο αυτό συμβαίνει, τόσο μεγαλώνει το δράμα και η αγωνία, φτάνοντας στο κρεσέντο, με την Κιμ ν' ανακαλύπτει την αλήθεια και την Ταλούλα να τη ζει, και μαζί μ' εκείνη την ζούμε κι εμείς.

Το "Τη νύχτα που εξαφανίστηκε" είναι ένα εξαιρετικό σκοτεινό θρίλερ, μυστηριώδες κι ατμοσφαιρικό και με άρτια δραματουργική δομή, άψογα σκιαγραφημένους χαρακτήρες με βάθος, με έντονες συναισθηματικές σκηνές, εξαιρετικά φορτισμένες κι άγριες, όχι επειδή βασίζονται στη βιαιότητα, αλλά γιατί τολμούν να παίξουν με τους μεγαλύτερους φόβους μας και τις πιο κρυφές μας αγωνίες. Καλογραμμένο, στιβαρό, έξυπνο κι αινιγματικό, σε καθηλώνει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα και σε αναγκάζει να ταυτιστείς με τους ήρωές τους, να μοιραστείς τα άγχη, τους φόβους, τις αγωνίες τους, την θλίψη της απώλειας, μα πάνω απ' όλα την τεράστια ανάγκη ν' απαντηθούν εκείνα τ' αναπάντητα "γιατί;" που στοιχειώνουν τα όνειρά σου.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lisa Jewell
Μεταφραστής: Σακελλαροπούλου Χριστιάννα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 544
ISBN: 978-960-653-663-2