Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Paul Vitti βρίσκεται στη φυλακή και λίγο πριν καταθέσει εναντίον των παλιών του συνεργατών, αυτοί επιχειρούν να τον σκοτώσουν.
Για να τη γλιτώσει προσποιείται τον τρελό και το FBI καλεί τον Dr. Ben Sobol για να εξετάσει τον πρώην ασθενή του.
Πιστεύοντας ότι όντως ο Vitti πάσχει από κάποιο σχιζοφρενικό σύνδρομο, προτείνει την αποφυλάκισή του και για κακή του τύχη το FBI του αναθέτει την επιτήρησή του.
Έτσι, ελεύθερος πλέον ο Vitti, προσπαθεί ν’ ανακαλύψει ποιοι θέλουν να τον δολοφονήσουν, ενώ παράλληλα πρέπει να υποβληθεί σε ψυχοθεραπεία και να βρει μια τίμια δουλειά.

Προσωπική άποψη:
Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί όταν κυκλοφορεί μια ταινία με πολύ καλό cast, έξυπνο και πρωτότυπο σενάριο, που γίνεται μεγάλη εισπρακτική κι εμπορική επιτυχία, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η εταιρία παραγωγής, σπεύδει να γυρίσει τη συνέχεια της; Αφού εξαιρουμένων ελάχιστων περιπτώσεων, το αποτέλεσμα είναι επιεικώς τραγικό. Αυτό ακριβώς συνέβη κι εδώ, όπου προς χάρη της αρπακτής μια καλή ιδέα με φήμη, καταλήγει σε πανωλεθρία.

Το “Analyze That” αποτελεί σεναριακή συνέχεια της πρώτης ταινίας. Οι παραγωγοί προσπαθώντας να επεκτείνουν την επιτυχία, βάζουν τον Vitti με ύπουλο τρόπο στο σπίτι του Sobol. Ο σκοπός τους είναι φανερά η δημιουργία κωμικών καταστάσεων, οι οποίες καταλήγουν να είναι επιεικώς κωμικοτραγικές. Το κλειδί της επιτυχίας του “Analyze This” ήταν ότι εστίασε στη σχέση μεταξύ των δύο εκ δια μέτρων αντίθετων χαρακτήρων των πρωταγωνιστών. Γιατί είναι αλήθεια ότι το συγκεκριμένο δίδυμο είναι ιδιαίτερα περίεργο κι ιδιόρρυθμο. Στο sequel όμως, αισθάνομαι ότι έχασαν τον προσανατολισμό τους, καθώς η εστίαση της υπόθεσης έχει φύγει από το δίδυμο κι έχει επικεντρωθεί στον χαρακτήρα του Vitti. Ενός εγκληματία με προβληματική συμπεριφορά που αδυνατεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Καθώς παρακολουθείς σου δίνεται η εντύπωση πως ο σκηνοθέτης έχει κόψει κι έχει ράψει μια σειρά άσχετων μεταξύ τους σκηνών, όπου αδυνατούν να βρουν ένα σημείο αλληλουχίας, έτσι ώστε να συνδεθούν ως μία ιστορία. Το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν να σκοτώσουν το Vitti, καθώς και τα κίνητρά τους, μας αφήνουν παγερά αδιάφορους, λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Οι διάλογοι είναι εντελώς πεζοί κι ανούσιοι. Ο αυθορμητισμός, η πρωτοτυπία κι η έμπνευση του “Analyze This” έχει πάει περίπατο, δίνοντας τη θέση τους στην γελοιότητα. Κι αν κάποιες σκηνές κάνουν λίγο το χειλάκι μας να σπάσει, αυτό σίγουρα δεν οφείλεται στο πηγαίο χιούμορ, αλλά στο cast που προσπαθεί όσο μπορεί. Ή για την ακρίβεια, όσο τους δίνει τη δυνατότητα αυτό το γελοιωδέστατο σενάριο. Η χημεία τους έχει διατηρηθεί όσο γίνεται κι αυτό είναι το μόνο που σώζει κάπως, όχι τόσο την ταινία, αλλά τον ανυποψίαστο θεατή.

Ο Crystal είναι κατεξοχήν κωμικός ηθοποιός. Αυτό είναι γνωστό! Ωστόσο η ερμηνεία του μοιάζει να τραμπαλίζεται μεταξύ πολύ καλής κι εντελώς αδύναμης. Δεν είμαι σίγουρη αν πραγματικά ήθελε να αποτελεί μέρος αυτής της συνέχειας ή αν το έκανε επειδή κάποιος του έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο. Ο De Niro απ’ την άλλη, είναι απολαυστικός. Μπορεί να μην είναι κωμικός ηθοποιός με τη βούλα, όπως ο Crystal, αλλά όταν αποφασίσει να υποδυθεί κάποιον κωμικό χαρακτήρα είναι σαρωτικός. Ειδικά στις σκηνές όπου παριστάνει τον τρελό είναι το κάτι άλλο. Από ‘κει και μετά βέβαια, παρ’ όλο που δίνει τον καλύτερό του εαυτό, δεν έχει να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο. Αυτό βέβαια ξανατονίζω, δεν οφείλεται στη δικιά του αδυναμία, αλλά σ΄ αυτή του σεναρίου.

Και να φτάσω και στη Lisa Kudrow, που αυτή τη φορά καταλαμβάνει μεγαλύτερο κινηματογραφικό χρόνο, απ’ ότι την πρώτη. Προσωπικά δεν μου είπε απολύτως τίποτα. Όχι γιατί ήταν κακή, αλλά γιατί ο τρόπος ερμηνείας της μου φάνηκε σαν ξεπατικοτούρα από “Τα Φιλαράκια”. Έμοιαζε σαν η Phoebe να ξεπήδησε ξαφνικά από το ένα πλατό στο άλλο. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες μένουν εντελώς ανεκμετάλλευτοι και πραγματικά το γεγονός αυτό σε κάνει ν’ απορείς για το λόγο της ύπαρξής τους, αφού ουσιαστικά δεν βοηθάνε την πλοκή με κανέναν απολύτως τρόπο. Για να μην μακρηγορώ, ο μοναδικός λόγος να δείτε τη συγκεκριμένη ταινία, αν την έχετε γλιτώσει μέχρι τώρα, είναι να σας έχουν περάσει μια θηλιά στο λαιμό και να θέλετε απελπισμένα να σώσετε το τομάρι σας. Για κανέναν άλλο λόγο μην θυσιάσετε τον πολύτιμο χρόνο σας.
Βαθμολογία 3/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ξανά Ανάλυσέ Το
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Harold Ramis
Πρωταγωνιστές: Robert De Niro, Billy Crystal, Lisa Kudrow, Joe D’ Onofrio, Joe Viterelli
Παραγωγή: 2002
Διάρκεια: 90’

Επίσημο site:
http://analyzethatmovie.warnerbros.com/teaser.html