Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο απαγωγέας της μικρής κόρης ενός γερουσιαστή, επιζητώντας τη δημοσιότητα θ’ αφήσει στο γραμματοκιβώτιο του γνωστού αστυνομικού επιθεωρητή Dr. Alex Cross ένα στοιχείο που θα τον αναγκάσει να εμπλακεί στην υπόθεση.
Παράλληλα μια νεαρή κοπέλα θα καταφέρει να γλιτώσει από τα χέρια του τρελού απαγωγέα και να φτάσει στις αστυνομικές αρχές εξιστορώντας τους τα γεγονότα.
Οι δυο τους θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν το μέρος όπου ο απαγωγέας κρύβει τα θύματά του και μελετώντας το σχέδιο του να φτάσουν στη λύση ενός μυστηρίου που μπορεί να στερήσει ανθρώπινες ζωές.

Προσωπική άποψη:
Το “Came Along A Spider” είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του James Patterson που μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. Το 1998 το “Kiss The Girls” έκανε την εμφάνισή του στις κινηματογραφικές αίθουσες και κατέκτησε τα βλέμματα των θεατών. Τότε ήταν που για πρώτη φορά ο Freeman υποστήριξε κάποιον από τους ρόλους του και την ίδια πορεία ακολούθησε και τρία χρόνια αργότερα.

Μια ταινία που συνδυάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τα θρίλερ και τις αστυνομικές περιπέτειες. Μυστήριο, αγωνία, φόβος και σκοταδιστικό κλίμα, όλα αυτά μαζί σ’ ένα πάντρεμα που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει παραπάνω από ικανοποιητικό. Από την έναρξη κι όλας της ταινίας το μόνο σίγουρο είναι πως θα καταφέρει να σας καθηλώσει και να κρατήσει το ενδιαφέρον σας αμείωτο.

Αν κάτι δεν λείπει απ’ αυτή την ταινία είναι οι εκπλήξεις και οι ανατροπές. Το ένα γεγονός διαδέχεται το άλλο και ο θεατής καλείται να γίνει κι αυτός ένα απ’ τα ηγετικά μέλη της έρευνας και να συνδέσει τα στοιχεία που αποκομίζει κατά τη διάρκεια της προβολής. Και πιστέψτε με δεν είναι λίγα κι όσο κι αν κάποια πράγματα μπορεί να σας φανούν προβλέψιμα πρέπει να σας ενημερώσω πως άλλα τόσα δεν είναι και δύσκολα θ’ ακολουθήσετε το νήμα μέχρι τέλους.

Όπως ήδη προανέφερα, από την έναρξη της κι όλας, ο Lee Tamahori μας δείχνει πως έχει διάθεση να χειριστεί όλη την υπόλοιπη ταινία. Ήδη από μόνη της η εναρκτήρια σκηνή δεν μας προδιαθέτει ότι η εξέλιξη θα είναι τόσο ευχάριστη όσο θα θέλαμε. Ωστόσο αποδίδει άριστα κι αν μη τι άλλο βάζει τον θεατή κατευθείαν τόσο στο θέμα όσο και στο κλίμα.

Λειτουργικά όμως αποδίδει και η μουσική του Jerry Goldsmith. Χωρίς αμφιβολία είναι ένας δημιουργός που ξέρει να συνθέτει μουσική για τέτοιου είδους ταινίες και ιδιαίτερα στις κλιμακούμενες σκηνές το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Περίφημα όμως τα πηγαίνει η ταινία κι από πλευράς cast που ίσως αποτελεί και το μεγαλύτερο προσόν της. Μ’ αυτή την ταινία ο Morgan Freeman επανήλθε στο προσκήνιο μ’ έναν ρόλο που του πηγαίνει γάντι και που όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν λίγοι ξέρουν να χειριστούν έτσι. Αναμφίβολα είναι αυτός που ξεχωρίζει και καταφέρνει ν’ αναδείξει το υποκριτικό του ταλέντο σε όλο του το μεγαλείο. Δυναμισμός και ένα μυστηριώδες βλέμμα που σε καθηλώνει μόλις το αντικρίζεις.

Εξαιρετική όμως είναι και η Monica Potter. Αντεπεξέρχεται αναπάντεχα καλά στο ρόλο της συνεργάτιδας του Alex Cross και ειδικά όταν κάνει παιχνίδι με τα βουρκωμένα μάτια της και τη γεμάτη φόβο και ταυτόχρονα θέληση κι αυτοπεποίθηση φωνή της είναι το κάτι άλλο. Άλλωστε, αν μη τι άλλο, κάνει μια πολύ όμορφη αντίθεση με τον συμπρωταγωνιστή της.

Το “Along Came A Spider” είναι μια απ’ τις πιο δυνατές κι αναπάντεχες αστυνομικές περιπέτειες των τελευταίων ετών. Καλογυρισμένη, γεμάτη ανατροπές κι αγωνία. Ωραίοι χαρακτήρες συμπληρώνουν το πέπλο μυστηρίου σε μια δυνατή και συγκλονιστική παραγωγή που όποιος δεν την έχει δει απλά στερεί απ’ το κινηματογραφικό του ιστορικό μια εξαιρετικά καλή εμπειρία.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Η Μέθοδος Της Αράχνης
Είδος: Αστυνομική
Σκηνοθέτης: Lee Tamahori
Πρωταγωνιστές: Morgan Freeman, Monica Potter, Michael Wincott, Penelope Ann Miller, Michael Moriaty
Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 105’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0164334/
http://en.wikipedia.org/wiki/Along_Came_a_Spider_(film)