
Η αληθινή ιστορία του μαύρου πυγμάχου Rubin Carter με το ψευδώνυμο “Τυφώνας”, που το 1966 καταδικάστηκε άδικα για έναν τριπλό φόνο.
Έμεινε στη φυλακή για 19 χρόνια και κατάφερε να αθωωθεί χάρη στα στοιχεία που συγκέντρωσαν Καναδοί κοινωνικοί ακτιβιστές.
Προσωπική άποψη:
Όσοι περιμένατε με τον “Τυφώνα” να εντρυφήσετε στις σκοτεινές γωνιές ενός ακόμα κλασσικού δικαστικού δράματος, μάλλον κερδίσατε τελικά κάτι παραπάνω. Ο “Τυφώνας” δεν είναι μόνο αυτό, δεν έχει ως αυτοσκοπό του να μας βάλει στη λογική παρακολούθηση μιας δίκης αλλά να μας πάει ένα βήμα πιο πέρα. Να ασκήσει σκληρή κριτική στο έναντι στον κοινωνικό ρατσισμό και στα σύγχρονα δικαστικά και πολιτικά συστήματα που είναι ικανά να δικάσουν και να καταδικάσουν έναν άνθρωπο απλά και μόνο γιατί είναι διαφορετικός κι έτσι τους βολεύει.
Το ότι η υπόθεση της ταινίας βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα είναι ικανό στοιχείο από μόνο του για να προκαλέσει την συγκίνηση του θεατή όπως και τη συμπάθειά του απέναντι στο πρόσωπο του κεντρικού πρωταγωνιστή. Το σενάριο βέβαια αναπλάθει την πραγματικότητα έτσι όπως το βολεύει ώστε να συγκινήσει περισσότερο, όμως αυτό είναι ένα στοιχείο όπου αν κάποιος δεν γνωρίζει ότι η αθώωση του ήρωα δεν ήταν θέμα τύχης δεν τον απασχολεί και πολύ πιθανόν ν’ αρκεστεί στην κινηματογραφική εξήγηση χωρίς να το ψάξει παραπέρα.
Η παραπάνω παρατήρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ιστορική πραγματικότητα πολλές φορές προς χάρη της κινηματογραφικής δραματουργίας διαστρεβλώνεται. Σίγουρα η κοινή γνώμη της εποχής σοκαρίστηκε κι αντέδρασε στην άδικη καταδίκη του δημοφιλούς μποξέρ από ‘κει και πέρα όμως η δικαίωση και η απελευθέρωσή του οφείλεται καθαρά στη ικανότητα των συνηγόρων του που δούλεψαν σκληρά ώστε να συλλέξουν στοιχεία για την αθωότητα του.
Ωστόσο, όλο αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού ως έναν βαθμό μας αφήνει πιο εύκολα να δεθούμε συναισθηματικά με τον ήρωα βάζοντάς μας στη θέση των ανθρώπων που πάλεψαν για να τον ελευθερώσουν. Όλοι άλλωστε έχουμε ανάγκη από είδωλα το οποία κι αγιοποιούμε πολλές φορές για να έχουμε την ελπίδα πως κι εμείς μπορούμε να πετύχουμε όσα πέτυχαν εκείνοι.
Ο Norman Jewison είναι γνωστός για την ενασχόλησή του με ταινίες με θέμα τον ρατσισμό. Ο “Τυφώνας” είναι η τρίτη κατά σειρά αφού είχαν προηγηθεί τα "Ιστορία ενός εγκλήματος" και "Η ιστορία ενός στρατιώτη" το 1967 και το 1984 αντίστοιχα. Μέσα απ’ τις ταινίες του ο Jewison δεν διστάζει να καταγγείλει το κοινωνικοπολιτικό σύστημα των ΗΠΑ που είναι ικανό να καταδικάσει έναν άνθρωπο αρκεί να τροφοδοτήσει τα ρατσιστικά του ένστικτα αποδίδοντας υποθετικά δικαιοσύνη. Παρά όμως την δυναμική του δεν καταφέρνει ν’ αποφύγει τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την δραματουργία πάνω σε ακαδημαϊκές βάσεις.
Ο Denzel Washington σ’ έναν απ’ τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του όπου μ’ εντυπωσιακό τρόπο απέδειξε πως αξίζει να είναι σε μια απ’ τις κορυφαίες θέσεις της λίστας των μαύρων ηθοποιών. Αν όχι η καλύτερα, σίγουρα μια απ’ τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του, όπου με πάθος και βαθιά, δραματουργική αφήγηση, κατάφερε να μας καθηλώσει.
Όμως και οι δευτεραγωνιστές δεν πάνε πίσω καθώς έχει πολύ προσεχτική επιλογή έτσι ώστε ερμηνευτικά τουλάχιστον, τίποτα να μην πηγαίνει στραβά, με τη Debora Unger να καταφέρνει να ξεχωρίσει, κάνοντάς μας να πιστέψουμε πως έχει να δώσει πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε.
Άρα που καταλήγουμε... Παρά τις όποιες μεθοδευμένες σκηνοθετικές κινήσεις του Jewison προς χάριν αφήγησης και συναισθηματικής δραματουργίας, έχουμε μια πολύ αξιόλογη ταινία που προκαλεί θυμό και συγκίνηση. Θυμό απέναντι σ’ ένα ρατσιστικό σύστημα που ποδοπατάει δικαιώματα και δεν σέβεται τίποτα και συγκίνηση για τον πρωταγωνιστή της ιστορίας που βασανίζεται από ένα κοινωνικοπολιτικό σύστημα χωρίς στην πραγματικότητα να έχει φταίξει σε κάτι. Αξίζει να το δείτε γιατί πραγματικά είναι σπουδαία ρατσιστική ταινία.
Βαθμολογία 8,5/10
Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Τυφώνας: Η αληθινή ιστορία
Είδος: Κοινωνική
Σκηνοθέτης: Norman Jewison
Πρωταγωνιστές: Denzel Washington, Vicelous Reon Shannon, Deborah Unger, Liev Schreiber, John Hannah, Dan Hedaya, Debbi Morgan, Clancy Brown, David Paymer
Παραγωγή: 1999
Διάρκεια: 155’
Επίσημο site:
http://www.the-hurricane.com/






8 Σχόλια:
Ο Ντενζελ ειναι θεος σε αυτη την ταινια.Εδω επρεπε να παρει το Oscar και οχι στην αλλη τη μαλακια που το πηρε.
@ Θ αμπορούσε Zenia να το έχει πάρει και με τον "Συλλέκτη Οστών".
Συμφωνώ πάντως πως στο "Ημέρα Εκπαίδευσης" ήταν υπερβολή. Απλά του το έφαγαν 2 άλλες φορές και του το χρώσταγαν. Πρώτη φορά έγινε νομίζεις;
tin tainia tin eixa dei stin sxoli tis iatrikis sto tsampe.. tote mou eixe fani hyper-super.. twra pou tin ksanada den mpoprw na pw oti eixa tin idia entiposi...
can you tell me why??
www.cinenoxoi.com
@ Εγώ αγαπητέ συνένοχε την είδα πρώτη φορά. Ίσως γι' αυτό μου άρεσε και τόσο. Σε κάποιες ταινίες μάλλον χάνεται το ενδιαφέρον άπαξ και τις έχεις δει καθώς ξέρεις τι θα δεις. :/ Who knows? Κι εγώ το παθαίνω συχνά και εκεί το αποδίδω.
Μόλις την είδα, την κατέβασα μετά την κριτική της Γιώτας :) Πολύ καλή ταινία και όντως ο Washington δίνει τα ρέστα...
@ Χαίρομαι Πάνο που δεν σε πήρα στο λαιμό μου και σου άρεσε! :D
Πολύ-πολύ καλημέρα!
se auti tn tainia dn exoun noima oute oi hthopioi, oute ta oscar pou pira kai tha eprepe na paroun.To nohma vriskete stn ypothesi tis tainias opou einai mia pragmatiki istoria!enas anthrwpos katadikastike gia 19 oloklira xronia gia kati pou dn ekane!ELEOS-.-
@ Και να ήταν η μοναδική περίπτωση που συνέβηκε κάτι τέτοιο...
Πόσα τέτοια περιστατικά γνωρίζουμε και πολύ χειρότερα, πόσα έχουν θαφτεί;
Δημοσίευση σχολίου