Συνοπτική περίληψη του έργου:
Το τρίαθλο μαγείας φιλοξενείται αυτή τη φορά στο Hogwarts και πρόκειται για τον πιο επικίνδυνο διαγωνισμό μαγείας, στον οποίο οι διαγωνιζόμενοι συμμετέχουν με κίνδυνο τη ζωή τους.
Αν και το κύπελλο της φωτιάς αποφασίζει αρχικά για τους τρεις διεκδικητές, ανακοινώνει και το όνομα του Harry Potter, ο οποίος είναι μικρός για να λάβει μέρος στον αγώνα.
Ενώ όλοι υποψιάζονται τον μικρό μάγο για αλαζονική συμπεριφορά, ο Dumbledore υποπτεύεται ότι κάποιος άλλος έβαλε το όνομα του Potter σκόπιμα για να τον εκθέσει σε κίνδυνο.

Προσωπική άποψη:
Η τέταρτη ιστορία του μικρού μάγου είναι αυτή που περισσότερο από τις προηγούμενες τρεις χαρακτηρίζεται από ίντριγκες, αλλά και πολύ περισσότερη αγωνία. Δεν μπορώ να ισχυριστώ πως ικανοποίησε τους πιο παιτητικούς, όμως στο βαθμό που μπορούσε, αξιοποίησε όλα εκείνα τα στοιχεία που είχαν μεγαλύτερη σημασία και άξιζαν να καλλιεργηθούν. Αν λάβουμε υπόψιν μας το μέγεθος του τέταρτου βιβλίου, που ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα προηγούμενα, πολλά ήταν εκείνα που θα έπρεπε να κοπούν. Ωστόσο πιστεύω πως έγινε αρκετά προσεχτική και συνάμα μελετημένη επιλογή έτσι ώστε να μην έχουμε την απόλυτη σφαγή. Πολύ εύκολα θα μπορούσε να είχε έρθει, κάτι που ευτυχώς αποφεύγεται.

Πλέον η ταινία δεν απευθύνεται σε ανήλικα παιδιά και αυτό γίνεται ξεκάθαρο σχεδόν από τα πρώτα λεπτά της ταινίας, καθώς σε προετοιμάζουν για μια πιο σκληρή και βίαιη συνέχεια. Οι ήρωες ωρίμασαν και μαζί μ’ αυτούς τα προβλήματα, οι ευθύνες και οι κίνδυνοι που έχουν ν’ αντιμετωπίσουν. Άλλωστε πλέον ο θανάσιμος εχθρός τους είναι πολύ κοντά στο ν’ αποκτήσει σάρκα και οστά και το ξέρουν.

Τα οπτικά και ηχητικά εφέ είναι ίσως τα καλύτερα της σειράς μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον. Η δράση πλέον δεν επικεντρώνεται μέσα στους τοίχους του Hogwarts, αλλά έξω απ’ αυτούς, κάτι που αποτελεί μεγάλο ρίσκο. Ίσως βέβαια όχι τόσο μεγάλο όσο το να πάρουν σάρκα και οστά οι τρεις μεγαλεπίβολοι άθλοι. Σ’ αυτό τουλάχιστον, μπορώ με περισσής άνεσης να βγάλω το καπέλο στην καλλιτεχνική διεύθυνση. Απ’ την άλλη βέβαια, σχεδόν αδιάφορη είναι η μουσική του Doyle, καθώς έχει αρκετά σκαμπανευάσματα.

Ο Newell είναι ο πρώτος Βρετανός σκηνοθέτης που πήρε τα ηνία. Και τελικά δεν τα πήγε και άσχημα, καθώς είχε να στήσει και να αναπαραστήσει ένα απ’ τα πιο πολύπλοκα τόσο σε οπτικό, όσο και σε επίπεδο ροής. Κρατάει την υφή του μαγικού αυτού κόσμου όπως ήταν, καταφέρνοντας να ενσωματώσει τα νέα στοιχεία χωρίς να μοιάζουν ξένα. Δεν ακολουθεί την γραμμή των πρωκατόχων του και καταφέρνει έστω και με αυτή τη μία και μοναδική του ταινία ν’ αφήσει το στίγμα του και ν’ αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον επόμενο.

Οι νεαροί πρωταγωνιστές πλέον έχουν μπει σ’ έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Η χημεία μεταξύ τους αποδίδει εξαιρετικά με τους Grint και Watson να είναι καλύτεροι από κάθε άλλη φορά. Όσο για τον Radcliffe, τον βρήκα πιο απολαυστικό ερμηνευτικά από τις προηγούμενες φορές, αντιμετωπίζοντας τον ρόλο του πιο σοβαρά και με μεγαλύτερη ωριμότητα.

Για τους δευτεραγωνιστές να μην λέω συνέχεια τα ίδια. Απλά θα πω ότι ο Gambon δείχνει πιο εξοικειωμένος αυτή τη φορά, ενώ με διαφορά από τις νέες προσθήκες την παράασταση κλέβουν οι Gleeson και Richardon, αποτυπώνοντας στο πανί όλη την τρέλλα και την υστεροφημία αντίστοιχα των χαρακτήρων τους. Όμως και ο κακός της υπόθεσης αποκτά υπόσταση. Αν και διαφορετικός απ’ το βιβλίο, ο Fiennes παραμένει τρομακτικός.

Αν και πολλά πράγματα έμειναν εκ των πραγμάτων έξω από την ταινία, δεν μπορώ να μην παραδεχτώ πως πρόκειται για μια εξαιρετικά φαντασμαγορική εικαστικά δουλειά. Η δράση με εξαίρεση μια μικρή διακοπή δεν σταματάει και ο ρυθμός σε συνεπαίρνει. Το σκοταδιστικό κλίμα είναι πιο αισθητό, πιο απειλητικό και όσο ξέρουν την εξέλιξη απλά παρακολουθούν έκπληκτοι, ενώ όσοι δεν έχουν ιδέα απόλυτα καθηλωμένοι.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Χάρι Πότερ Και Το Κύπελλο Της Φωτιάς
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Mike Newell
Πρωταγωνιστές: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Timothy Spall, Jason Isaacs, Michael Gambon, Brendan Gleeson, Miranda
Μουσική: Patrick Doyle
Παραγωγή: 2005
Διάρκεια: 157’

Επίσημο site:
http://harrypotter.warnerbros.com/index.html
http://harrypotter.warnerbros.co.uk/site/index.html