Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Osbourne Cox είναι ένας πρώην πράκτορας της CIA που αποφασισε να γράψει τις εμπειρίες του και ν` αποκαλύψει τα βρώμικα μυστικά της κυβέρνησης. Η γυναίκα του, Katie με την οποία βρίσκονται σε διαδικασίες διαζυγίου, κλέβει το cd με το υλικό για να το χρησιμοποιήσει εναντίον του.
Δυστυχώς γι` αυτήν, θα το ξεχάσει στο γυμναστήριο και θα βρεθεί στα χέρια δυο υπαλλήλων του γυμναστηρίου, του Chad και της Linda.
Οι υπάλληλοι θα δουν το υλικό και θα προσπαθήσουν να το πουλήσουν, ενώ την ίδια στιγμή η CIA θα αναθέσει στον Harry Pfaffer να τακτοποιήσει την κατάσταση.

Προσωπική άποψη:
Γυρίζω απ’ το γαμήλειο ταξίδι και τρέχω άρον-άρον σαν την τρελή να πάω στην avant premiere του “Καυτού Απόρρητου”. Το δημοσιογραφικό καθήκον με καλεί (και για να ‘μαστε και απόλυτα ειλικρινής, το προτιμούσα σαν ιδέα απ’ το να βάλω πλυντήρια ή να τακτοποιήσω τα δώρα του γάμου)! Βέβαια, δεν ανήκω σε εκείνους που λόγω “No Country” περίμεναν... παπάδες! Μια καλή ταινία και 4 Oscar δεν είναι ικανά να θολώσουν τη μνήμη μου και να με κάνουν να ξεχάσω το σχεδόν ανεκδιήγητο παρελθόν των αδερφών Coen στο κωμικό είδος.

Η φιλοσοφία τον Coen στηρίζεται πάνω σε μια θεμελιώδη αρχή. Οι ήρωες περιπλέκονται σε τρομερές ιστορίες, σε ανεξέλεγχτες καταστάσεις και τα πάντα μοιάζουν να μην ελέγχονται από κανέναν συγκεκριμένα. Η αλήθεια είναι πως και οι Coen σε τέτοιου είδους ταινίες έμοιαζαν να μην έχουν ποτέ τον έλεγχο. Κάτι που μετά έκπληξης διαπίστωσα πως δεν υπήρχε εδώ. Σταθερότητα και πλοκή με την απαραίτητη εγρήγορση έτσι ώστε να μην παρακολουθείς αδιάφορος.

Το σύγχρονο πρότυπο ζωής και διαβίωσης σατιρίζεται με κωμικοτραγικό τρόπο. Τι εννοώ μ’ αυτό; Ότι βλέποντας μια τόσο τραγικά κωμική οπτική ματιά της καθημερινότητάς μας, δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να κλάψεις. Η μοναχικότητα μιας εποχής που βρίσκει έξοδο σε τυφλά ραντεβού μέσω διαδικτύου, η αναγκαιότητα της αντρικής σεξουαλικής επιβεβαίωσης και συνδυάζεται άρτια με την υγιεινή ζωή και την άθληση, ένα κοινωνικοπολιτικό πρότυπο που ακόμα και απέναντι στις μεγαλύτερες κρίσεις και βιαιότητες, συμπεριφέρεται ψυχρά και αδιάφορα. Είμαστε αλήθεια τόσο σκατά; Και αν ναι, έπρεπε μέσω μιας κωμωδίας να προβληθεί τόσο άκομψα;

Να και κάτι που έγινε ντόρος πριν την προβολή και ειδικά αναφερόμενοι όλοι στον Brad Pitt. Δεν είχαν και άδικο! Σ’ έναν ρόλο πολύ διαφορετικό από τον στυλάτο χαρακτήρα των Oceans, εκπλήσσει ευχάριστα με την καλά μέχρι σήμερα κρυμμένη κωμική ρίζα του. Είναι σίγουρα εκείνος ο χαρακτήρας που μένει αξέχαστος.

Κατά τ’ άλλα, κινούμαστε στα ίδια επίπεδα που είμαστε συνηθισμένοι. Η Tilda Swinton με το γνωστό κρυόπλαστο αγγλιζέ ύφος της, ο Malkovich σ’ έναν στενάχωρα εκνευριστικό ρόλο, ο Clooney σ’ έναν αφελές ρόλο που όμως δεν τον κάνει να ξεφεύγει από την ταμπέλα του mister γοητευτικού και η Frances McDormand ν’ αποτελεί μια παρουσία με μεγάλο εκφραστικό ενδιαφέρον. Συνολικά; Η απαιτούμενη βλακεία που ζητούσαν οι σκηνοθέτες βγαίνει στη φόρα, το θέμα είναι κατά πόσο μπορεί να την διαχειριστεί ο θεατής.

Δύο κοινωνικές κλίμακες που διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον αγώνα της επιβίωσης και της επικράτησης. Δεν έχει σημασία το κόστος, αλλά η επίτευξη του στόχου. Κωμικό ή γελοίο; Τραγικό ή αστείο; Ποιος ξέρει! Είναι μάλλον θέμα διάθεσης και συναισθηματικής κατάστασης.
Βαθμολογία 6/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Καυτό Απόρρητο
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτες: Ethan & Joel Coen
Πρωταγωνιστές: Brad Pitt, George Clooney, Tilda Swinton, John Malkovich, Frances McDormand
Παραγωγή: 2008
Διάρκεια: 96’

Επίσημο site:
http://www.burnafterreading.com--live.com/