Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο ψυχίατρος David Callaway μετά το θάνατο της γυναίκας του αποφασίζει να μετακομίσει σε μια περιοχή κοντά στο δάσος για να βοηθήσει τη μικρή του κόρη Emily να ξεπεράσει το σοκ από το τραγικό συμβάν.
Η μικρούλα βρίσκει έναν καινούριο φίλο, τον Charlie, με τον οποίο περνά πολλές ώρες βάζοντας στο περιθώριο τη σχέση με τον πατέρα της. Αρχικά ο David θεωρεί την ύπαρξη αυτού του φίλου μια φανταστική παρουσία και προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει σαν μέσο για να πλησιάσει την κόρη του και να καταλάβει τι της συμβαίνει.
Η ιστορία όμως εξελίσσεται πολύ πιο τρομακτικά απ’ ό,τι ο ίδιος φανταζόταν και αρχίζει να πιστεύει πως ο Charlie ίσως να μην είναι και τόσο φανταστικός.

Προσωπική άποψη:
Τι είχαμε, τι χάσαμε! Έχουμε έναν θλιμμένο χήρο οπού τι σπάνιο φαινόμενο, είναι γιατρός! Έχουμε ένα όμορφο αλλά ταυτόχρονα φρικιαστικό παιδάκι, οποία πρωτοτυπία. Το δεύτερο έχει ψυχολογικά τραύματα από τον χαμό της μητέρας του και δημιουργεί έναν φανταστικό φίλο. Και ξαφνικά, μέσα από σκοτεινά μονοπάτια του μυαλού και της φρίκης κάνουμε μια συγκλονιστική ανακάλυψη. Ο φίλος της μικρής ψυχανώμαλης, δεν είναι φάντασμα, υπάρχει ανάμεσά μας. Πω, πω… αυτό θα πει ξάφνιασμα!

Τα ακόμα καλύτερα βέβαια έρχονται με την αποκάλυψη της αλήθειας, με την δύσκολη και ανθρώπινη πραγματικότητα που καλούμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι. Ναι αγαπητοί φίλοι, ο σκηνοθέτης πιστεύει ότι κάνει την έκπληξη, την μεγάλη ανατροπή, τόσο μεγάλη σαν να πήρε ο Ιωνικός το νταμπλ, και εμείς από τον καναπέ μας πανηγυρίζουμε. Μα καλά… είναι σοβαροί; Γυρίζουν ακόμα τέτοιες ταινίες, δεν κουράστηκαν; Και πες πως τις γυρίζουν αφού έχουν το θράσος να παίζουν με τα νεύρα μας και να προσβάλουν την νοημοσύνη μας, επιτρέπεται να κυκλοφορούν σινεμά και όχι κατευθείαν σε δισκάκι για το dvd;

Και όσο και να θέλεις να είσαι ελαστικός και όσο και να σκέφτεσαι ότι παίζει ο “παππούς” στην ταινία, ε, ακόμα και η υπομονή έχει τα όριά της και όταν ταινίες σαν αυτές την σπρώχνουν προς τα εκεί τι να κάνει η άμοιρη; Θέλει δεν θέλει κάποια στιγμή θα πέσει στο γκρεμό. Όσο και αν το παλεύει ο σκηνοθέτης να δημιουργήσει ατμόσφαιρα, έπειτα από αδιάκοπα κλισέ χτυπήματα δεν τα καταφέρνει. Η ιδέα δεν έχει κάτι το κακό, απλά στερείται πρωτοτυπίας αφού έχει πολυχρησιμοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που εύκολα κάποιος μπορεί να διεκδικήσει την πατέντα.

Και να σου πάλι η Dakota Fanning, ν’ αποδεικνύει για πολλοστή φορά, πως ακόμα και μέσα από μέτριες ταινίες είναι η μόνη που μπορεί να σωθεί και ν’ αναδειχτεί. Το κοριτσάκι έχει ταλέντο, όσο και αν μου φαίνεται ηλίθιο το όνομά της καθότι με οδηγεί σε άλλους συνειρμούς που δεν είναι της παρούσης. Αποδίδει ρεαλιστικά άλλοτε τον φόβο και άλλοτε την σταθερότητα που την χαρακτηρίζει, καθώς τελικά εκείνη είναι που έχει τη γνώση, εκείνη είναι που κινεί τα νήματα.

Και φτάνω στο μεγάλο ερώτημα… ναρκωτικά παίρνει ο De Niro; Περνάει κρίση μέσης ηλικίας; Αρνείται να βγει στη σύνταξη και περιφρονητικά μας το αποδεικνύει κάνοντάς μας να αμφιβάλλουμε κατά πόσο ήταν δικές του οι μέχρι τώρα επιλογές; Τα έχουμε ξαναπεί βέβαια, αλλά θεωρώ απαράδεκτο ένας ηθοποιός του δικού του βεληνεκούς να παίζει σε κάθε μαλακία που θα πέσει στα χέρια του. Να πω ότι είχε ανάγκη θα το καταλάβαινα, αλλά τώρα το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να εξοργίζομαι. Δεν είναι ότι είναι ο ίδιος κακός, αλλά οι ταινίες, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που είναι σαν να τον εξαφανίζουν.

Κλείνοντας, γιατί δεν νομίζω πως αξίζει να το κουράσω άλλο το θέμα, το “Hide And Seek” είναι μια από τις μεγαλύτερες πατάτες που έχω δει τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο ως θρίλερ, αλλά και ως ταινία συνολικά. Κι επειδή σίγουρα έχετε δει πολλά τέτοια εργάκια και έχετε μπουχτίσει και επειδή ένας De Niro όπως αποδεικνύεται περίτρανα δεν φέρνει την άνοιξη, επιλέξτε κάτι άλλο όπως το πλέξιμο για να περάσει η ώρα σας. Μεγαλύτερη κορύφωση αγωνίας θα έχετε προσπαθώντας να πετύχετε τη σταυροβελονιά.
Βαθμολογία 3/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Το Κρυφτό
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: John Polson
Πρωταγωνιστές: Robert De Niro, Dakota Fanning, Famke Janssen, Dylan Baker, Robert John Burke
Παραγωγή: 2005
Διάρκεια: 102’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0382077/
http://en.wikipedia.org/wiki/Hide_and_Seek_(2005_film)