
Η Σκοτία του 13ου αιώνα στενάζει κάτω από τον ζυγό των άγγλων κατακτητών. Ένα μέρος του λαού συνεργάζεται με τους άγγλους ενώ μια μερίδα αντιστέκεται.
Ο William Wallace μόλις έχει επιστρέψει από την Ευρώπη και το μόνο που θέλει είναι να ζήσει ειρηνικά.
Όταν όμως σκοτωθεί η αγαπημένη του, θα κηρύξει πόλεμο κατά των Άγγλων και σύντομα θα γίνει ο αρχηγός των εξεγερμένων και ο φόβος του βασιλιά της Αγγλίας.
Προσωπική άποψη:
Κατέταξα αυτή την ταινία στις ιστορικές, όμως δεν ξέρω αν έχει να κάνει περισσότερο με την ιστορία της απελευθέρωσης της Σκοτίας ή με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, εκείνο του William Wallace. Στην πραγματικότητα, ίσως να μην έχει και μεγάλη σημασία, γιατί στην πραγματικότητα, δεν έχει μεγάλη διαφορά κι αυτό γιατί στο πρόσωπο του Wallace μπορεί να διακρίνει κανείς όλα εκείνα που μαζί ενωμένα οδήγησαν την Σκοτία στο δρόμο που είναι σήμερα. Το δρόμο της αυτονομίας και της ελευθερίας.
Ο Wallace δεν έχει ξεπηδήσει μέσα από τα παραμύθια, αλλά μέσα απ’ τους θρύλους ενός λαού που αγωνίστηκε και μάτωσε για την ελευθερία του. Έναν λαό, που στο πρόσωπο του Wallace μπόρεσε να διακρίνει τον ήρωα. Τον ήρωα εκείνο που δεν επέβαλλε τις ιδέες του, αλλά αφύπνισε τις ιδέες ενός ολόκληρου έθνους. Τον ήρωα εκείνο που μπορούσε να σταθεί στην πρώτη γραμμή και να εμψυχώσει ακόμα και τον πιο λιγόψυχο. Τον ήρωα εκείνο που δεν ήταν υπεράνθρωπος, που μπορούσε να πληγωθεί, να πονέσει και στο τέλος να πεθάνει όπως ο καθένας. Η διαφορά του ίσως από κάποιους άλλους να ήταν ότι έφυγε με πιο ελεύθερο το πνεύμα του, ίσως γιατί εκείνο δεν παραδόθηκε ποτέ.
Γιατί μιλάω τόσο πολύ για τον Wallace; Γιατί πάνω σ’ αυτόν και στον αγώνα του στηρίζεται η ταινία. Γιατί στην ουσία, αυτός και οι μεγαλειώδεις αγώνες του είναι η ουσία. Κι εκεί είναι η μαγκιά του Gibson ως σκηνοθέτη. Ότι προσεγγίζει τον ήρωα ως άνθρωπο και όχι ως κάτι άπιαστο. Δεν παραδίδεται στα Χολιγουντιανά πρότυπα και δεν γίνεται έρμαιο της μεγαλομανίας των σύγχρονων ηρώων, όπου το μοναδικό τους κίνητρο φαντάζει η δόξα και η ικανοποίηση ενός υπέρμετρου εγωισμού που υποβόσκει κάτω απ’ το προσωπείο του συμπαθή ήρωα.
Ο Mel Gibson χρησιμοποιεί μια μορφή αφήγησης που μαγικά μας ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο. Και όταν φτάσουμε στον προορισμό και ανοίξουμε τα μάτια μας, αντικρίζουμε σα να ζωντάνεψε ξαφνικά μέσα απ’ τις σελίδες των βιβλίων, μια Σκοτία πανέμορφη και καταπράσινη, που όμως σκοτεινιάζει κάτω απ’ τον αγγλικό ζυγό που δεν της αφήνει περιθώρια ν’ αναπτυχθεί, να αναπνεύσει. Όλα αυτά όμως μέχρι τη στιγμή που η Σκοτσέζικη υπερηφάνεια σηκώνει το ανάστημά της, αφήνει την κρυμμένη φλόγα στην καρδιά της ν’ ανάψει για τα καλά, για να ποτίσει με φωτιά, σίδερο και αίμα τα εδάφη των προγόνων της, όχι γιατί ήθελε να το επιλέξει, αλλά γιατί την ανάγκασαν να το κάνει. Και τότε όλα αλλάζουν και παρά τη βία που ξεσπάει ανάμεσα στους καπνούς και στα πληγωμένα απ’ το ατσάλι σώματα, μια λάμψη θολή μοιάζει να φωτίζει τα πάντα.
Ίσως όλα τα παραπάνω να κάνουν τον Gibson να έχει και μια τόσο ηρωικά ρεαλιστική ερμηνεία. Αν εκτιμάς τον ήρωα που υποδύεσαι μπορείς τελικά να τον υποστηρίξεις και καλύτερα. Γιατί δεν φτάνει ένα ανδροπρεπές και επιβλητικό παρουσιαστικό, αυτό άλλωστε το έχουν πολλοί. Πρέπει να μπορείς να νιώσεις την ίδια φλόγα που έκαιγε στα στήθια του προσώπου εκείνου, που με θάρρος, θράσος, τόλμη και αγάπη για την πατρίδα και τον λαό του, οδηγήθηκε στο πεδίο της μάχης και από εκεί στον θάνατο. Δοξασμένος από εχθρούς και φίλους και κυρίως, ελεύθερος.
Αλλά και οι υπόλοιποι, μικρότεροι φαινομενικά ήρωες, στέκονται θριαμβευτικά, με σηκωμένη την σημαία της υπερηφάνειας, με φόντο τις Σκοτσέζικες πεδιάδες. Και κάτω απ’ το παλιά και φθαρμένα ρούχα τους να σιγοκαίει η λαχτάρα και η δύναμη και να μπορείς να το διακρίνεις αυτό σε κάθε κραυγή, σε κάθε διψασμένο βλέμμα. Δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές και κομπάρσοι κάτω απ’ τον Wallace, όλοι στέκονται εκεί, στο ίδιο ύψος.
Όμως δεν είναι μόνο τ’ αναπαραστατικά σκηνικά και κοστούμια, δεν είναι μόνο το πάθος των ηθοποιών, δεν είναι μόνο η ανδροπρέπεια και η αληθινή αγάπη του Gibson για το έργο που συνεπαίρνουν τον κάθε θεατή. Είναι και η μαγευτική μουσική του Horner, που λατρεύοντας τις γκάιντες και τιμώντας με αυτό τον τρόπο της λαϊκές παραδόσεις των Σκοτσέζων, συνέθεσε ένα απ’ τα πιο μαγευτικά, μελωδικά και ταξιδιάρικα soundtrack όλων των εποχών. Ποιος δεν φέρνει εύκολα τις μελωδίες των λόφων στο μυαλό του, άλλοτε ρομαντικές κι άλλοτε επικές αλλά όχι βάρβαρες, διατηρώντας μια ονειρική ισορροπία που μοιάζει σαν βγαλμένη από τα σήμαντρα του πολέμου.
Η οργή και η εκδίκηση, η απώλεια και το θέλω, άψογα ζυγιασμένα σε μια μάχη όπου την φωτιά δεν την πολεμάς με νερό, αλλά με τη χρήση της ίδιας της φωτιάς. Η ζωντανή αναπαράσταση ενός αγώνα με αξιοπρέπεια, θέληση και θάρρος, το ξεσήκωμα ενός ολόκληρου έθνους για αναγεννηθεί ελεύθερο μέσα απ’ την αγγλική δικτατορία. Μια ταινία που κερδίζει την προσήλωση, τον θαυμασμό, την οργή και την συγκίνησή μας από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Μια κλασσική ταινία που αν μη τι άλλο δεν μπορεί να μην σε σημαδέψουν οι ιαχές της ελεύθερης Σκοτίας.
Βαθμολογία 9/10
Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Braveheart
Είδος: Ιστορική
Σκηνοθέτης: Mel Gibson
Πρωταγωνιστές: Mel Gibson, Sophie Marceau, Patrick McGoohan, Catherine McCormack, Angus MacFadyen, Brendan Gleeson, David O`Hara, James Cosmo, Sandy Nelson, Sean Lawlor, Ian Bannen
Μουσική: James Horner
Παραγωγή: 1995
Διάρκεια: 171’
Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.braveheart.co.uk/
http://en.wikipedia.org/wiki/Braveheart
http://www.imdb.com/title/tt0112573/








23 Σχόλια:
Εξαιρετικη ταινια γεματη παθος και συναισθημα.Κουκλος ο Mel και πολυ αληθινος και παρασρατικος.Η απεικονιση της εποχης και της καταστασης εκπληκτικη οπως και η μουσικη της που σε κανει να ερωτευεσαι ξανα.
@ Zenia πράγματι είναι πολύ γοητευτικός ο Mel σ' αυτή την ταινία αν και ποτέ δεν τρελαινόμουνα! Η μουσική... η μουσική αυτής της ταινίας με συγκινεί απίστευτα!
Καλή ταινία αλλά κάπως υπερεκτιμημένη θα έλεγα.Όσο αφορά τουλάχιστον τον Gibson που τον θεωρώ γενικά μονοδιάστατο σκηνοθέτη.
proswpika tin vriskw iperektimimeni tainia an kai katalavainw tin agapi toy kosmou.. sigoura oxi gia 9 an kai i vathmologies den exoun kamia simasia....
alitheia, exeis dei mipws to "Bang Rajan" pou klikoforise prin merika xronia??
http://www.imdb.com/title/tt0284880/
@ George δεν ξέρω αν είναι υπερεκτιμημένη, μπορεί κι όλας! Όμως σου αφήνει τόσο έντονα συναισθήματα που αυτό από μόνο του σε γεμίζει! Πάντως σχετικά με τον Gibson έχω κι εγώ ώρες-ώρες τις επιφυλάξεις μου!
@ Chris το έχετε πει κι εσείς... οι βαθμολογίες είναι πολύ σχετικές! Όπως είπα και νωρίτερα η υπόθεση της ταινίας μου έχει προκαλέσει πολύ έντονα συναισθήματα. Μπορεί να μην είναι αριστούργημα, ίσως όμως αυτά τα συναισθήματα τελικά ν' αξίζουν περισσότερο.
Την ταινία που λες δεν την έχω δει. Καλή;
Nai einai para poli kali.. sou tin protinw anepifilakta, kykloforei kai stin xwra mas kanonika..
@ Θα την έχω στα υπ' όψιν Chris! :)
Συμφωνώ, εξαιρετική ταινία. Κάποιος στα σχόλια την βρήκε υπερτιμημένη, αντιθέτως εγώ την βρίσκω υποτιμημένη! Είχε πάρει μεν καλές κριτικές όταν κυκλοφόρησε, αλλά πιστεύω ότι άξιζε γι ακόμα καλύτερες. Η σκηνοθεσία του Γκίμπσον είναι ευφάνταστη και άψογη κατά τη γνώμη μου, με ιδιαίτερες πινελιές που την κάνουν να ξεχωρίζει από αντίστοιχες ταινίες του Hollywood.
Όσο για την μουσική του James Horner, συμφωνώ απόλυτα, μοναδική!
ΥΓ. Κρίμα που οι μετέπειτα ταινίες που σκηνοθέτησε ο Γκίμπσον είναι για να τραβάς τα μαλλιά σου...
@ Χα, χα... άλλος ένας που τραβάει τα μαλλιά του Dynx ε; :p
Νομίζω ότι τα σχόλιά σου με βρίσκουν σύμφωνη και με καλύπτουν απόλυτα!
Η μοναδική ταινία του Γκίμπσον που μου αρέσει (ίσως και το Mad Max).
@ Και αναρωτιόμουνα Πάνο πως και δεν εμφανίστηκες... :p
Και το "Mad Max" πολύ καλή και ξεχωριστή ταινία.
SCOTLANTTTTTT............
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA............
FOVERI KAI ANAEPANALIPTI TAINIA TOY GIBSON.META MAS PHRE O KATIFOROS!
@ Χα, χα, χα... και αναρωτιόμουν Max πως και δεν εμφανίστηκες! :P
Σε κάτι τέτοιες ταινίες περιμένω να σχολιάσεις από τους πρώτους και όμως πάντα το κάνεις τελευταίος (μάλλον για να κάνεις εντύπωση)! :)
Πολύ καλή ταινία κι αν δεν το παράχεζε με την τραβηγμένη βία θα ήταν ακόμη καλύτερη.
Ένα εφταράκι από μένα το έχει.
Η μοναδική καλή σκηνοθετική υπογραφή του Γκίμπσον.
@ Costello ίσως να ήταν παροχυμένη η βία όταν παίχτηκε! Στα χρόνια που μεσολάβησαν έχουμε δει πολύ-πολύ χειρότερα!
Άλλωστε, πόλεμο είχανε, λίγο αίμα παραπάνω χρειάζοταν! :p
Πάντως δεν είμαι τόσο αυστηρή με τον Gibson, έχει κάνει κι άλλες καλές δουλειές, απλά παρεκλίνει σε κάποια σημεία απ' αυτό που θέλει να δείξει ή είναι πολύ κολλημένος με κάποιες ιδέες.
Βεβαίως και η βία δικαιολογείται στο πλαίσιο ενός θέματος τόσο οδυνηρού, όπως ο πόλεμος, όπου και είναι αναπόφευκτη. Αλλά θαρρώ πως δυο-τρεις σκηνές ήταν περττές και ολίγον σαδιστικές με τον τρόπο που παρουσίαζαν τη βία (π.χ. το κομμένο κεφάλι μαζί με την επιστολή στο βασιλιά για την κατάληψη των βόρειων εδαφών).
Εντάξει, δεν είναι ξεφτίλα επιπέδου SAW, αλλά απλά επισημαίνω.
Οι άλλες δυο δουλειές του Γκίμπσον χαρακτηρίζονται ως "φιλέτα τύπου Blue", οπού τέτοιο φιλέτο μαγειρεύεται με το άφθονο αίμα του...
@ Δεν ξέρω Costello... ο πόλεμος είναι πάντα πολύ πιο σκληρός απ' όσο μπορούμε να φανταστούμε, οπότε δεν είμαστε σίγουροι για το τι είναι υπερβολικό και τι όχι αφού δεν το έχουμε βιώσει.
Ωστόσο, επειδή μιλάμε για ταινία θα μπορούσε ίσως να ήταν λίγο πιο μαζεμένα κάποια πράγματα για να μην σοκάρουν.
Καλά... "Saw" δεν είναι με την καμία και δόξα τον θεό να λέμε... Χα, χα, χα!
Προσωπικά θεώρησα πολύ πιο σκληρά τα "Apocalypto" και "Passion of the Christ".
Μμμμ... Έχεις δίκιο σε αυτό που λες περί προσωπικών βιωμάτων. Απλά μερικές φορές η βία μου φάνηκε υπερβολική, θα μπορούσε να αποφευχθεί όπως λες.
Το ότι μαγειρεύονται με το αίμα τους οι δυο άλλες δουλειές του Γκίμπσον πάει να πει και ότι είναι πολύ πιο σκληρές, εκεί και αν πάει η αδικαιολόγητη βία σύννεφο!
@ Costello στις δύο αυτές ταινίες και ειδικά στην δεύτερη, μετά από πάρα πολλά χρόνια έκλεισα τα μάτια μου! Σοκαριστικό!
Από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει.
Άρχισα να συμπαθώ τον Gibson.
Καλή χρονιά!
@ Καλή χρονιά και σε 'σένα SkyWatcher!
Βλέπω ότι συμφωνείς με τους περισσότερους! :)
Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή ταινία. Σέβεται το θέμα της και ξυπνάει έντονα συναισθήματα. Βέβαια, ορισμένες ανακρίβειες τις έχει(όπως το φλερτ της Ισαβέλλας με τον Γουάλας) άλλα τελός πάντων ταινία είναι όχι μάθημα ιστορίας! Όσο για τη βία, είναι πράγματι αρκετά έντονη, ιδίως στις τελικές σκηνές που παρουσιάζει τα μαρτύρια και το θάνατο του Γουάλας. όμως, υπαρχουν δεδομένα που την υποστηρίζουν: 1ον η ιστορία διαδραματίζεταται το Μεσαίωνα(μια πολύ βίαιη εποχή) και 2ον γίνεται πόλεμος!
ΥΓ: είμαι πολύ φλύαρη μάλλον. Είχα φύγει απ' το θέμα κι έγραφα εκτενώς για μια αρκετά ενδιαφέρουσα και δύσκολη ταινία που είδα τυχαία, τον 'Εδουάρδο Β' του Jarman, που είναι κι αρκετά βίαιη κι αηδιαστική(κυρίως αηδιαστική νομίζω) λόγω της ανατριχιαστικής κι ειρωνικής μεθόδου εκτέλεσης του βασιλιά Εδουάρδου. Σε συμβουλεύω να τη δεις! Είναι αρκετά περιέργη ταινία.
Βάγια
@ Βάγια κάποιες ταινίες, δεν γίνεται να μην έχουν σκηνές βίας και η συγκεκριμένη, είναι μία από αυτές. Άσε που έχουμε δει πολύ χειρότερα και μάλιστα, χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει ουσιαστικός λόγος για ακρότητες.
Σ' ευχαριστώ για την πρότασή σου! Την κρατάω στα υπόψιν!
Δημοσίευση σχολίου