Συνοπτική περίληψη του έργου:
O Luke McNamara, φοιτητής του Yale, προκειμένου να πετύχει στο στόχο που είναι η εισαγωγή στη Νομική Σχολή του Harvard καταφέρνει μετά απά επίμονη προσπάθεια να γίνει μέλος μιας ελιτιστικής αδελφότητας με το όνομα "The Skulls".
Όντας μια από τις ισχυρότερες αδελφότητες των Η.Π.Α., κάθε μέλος πρέπει να αφοσιωθεί πλήρως στους σκοπούς και στους κανόνες της εν λόγω οργάνωσης.
Μια σειρά άμως από ανεξήγητα γεγονότα, με αποκορύφωμα την υποτιθέμενη αυτοκτονία του καλύτερού του φίλου, θα προτρέψουν τον Luke να εξερευνήσει σε βάθος τόσο τους σκοπούς της οργάνωσης όσο και τις ανεξήγητες αιτίες θανάτου του φίλου του.

Προσωπική άποψη:
Το “The Skulls” είναι μια από εκείνες τις ταινίες που έχει υπέρ της όλα εκείνα τα φόντα που θα μπορούσαν να την καθιστήσουν ξεχωριστή ανάμεσα στα υπόλοιπα νεανικά θρίλερ. Αν και δεν αναφέρεται επίσημα σε κανένα σημείο της ταινίας, καταπιάνεται με την ίσως πιο μυστικιστική κολλεγιακή κοινότητα, όχι μόνο στις Η.Π.Α. αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κοινότητα αυτή δεν είναι άλλη από την περίφημη Skulls & Bones, μέλη της οποίας επιλέγονται, έπειτα από αξιολόγηση αυστηρών κριτηρίων, μόνο άτομα της υψηλής αφρόκρεμας της Αμερικάνικης κοινωνίας, οι εκλεκτοί, οι οποίοι επίσημα δεν φανερώνονται ποτέ.

Ως ιδέα είναι εξαίχουσα ελκυστική και γοητευτική, είναι όμως η ιδέα αρκετή ώστε να μπορέσει από μόνη της να στηρίξει ένα ολόκληρο σενάριο; Θα μπορούσε, αφού οι φήμες που συνοδεύουν την πραγματική κοινότητα, πάνω στην δράση της οποίας βασίστηκε και το σενάριο, δεν είναι και οι καλύτερες. Ο λόγος, ότι πολλά ακούγονται, τόσο για το ποιόν και τα χαρακτηριστικά εκείνα που πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει μέλος, τόσο και για την συνωμοτική δράση τους, που δεν είναι λίγες φορές υπαίτια για μυστηριώδη ατυχήματα και λοιπά περιστατικά.

Δυστυχώς όμως, ενώ η ταινία ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς και ως θεατής παρακολουθείς με μεγάλη προσήλωση και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κάπου το πράγμα αρχίζει να στραβώνει. Αυτό ακριβώς είναι το σημείο όπου το βάρος της ευθύνης πέφτει στις πλάτες του σκηνοθέτη που δεν φρόντισε να αντιμετωπίσει το υλικό που είχε στα χέρια του σοβαρά, αλλά ως ένα ακόμα τηλεοπτικής θεματολογίας project. Έχει στα χέρια του ένα σενάριο βασισμένο στην πιο ισχυρή κολλεγιακή ομάδα του πλανήτη και αντί να το εκμεταλλευτεί και να το αναπτύξει κορυφώνοντας συνεχώς την αγωνία μας, καταλήγει να πλάσσει κάτι που στο τέλος μοιάζει περισσότερο με επεισόδιο του “Law & Order” παρά με ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη ταινία.

Η δράση της κοινότητας εντοπίζετια πολλές δεκαετίες πίσω και όπως άλλωστε είναι και το λογικό, συντηρείται μέχρι τις μέρες μας κυρίως από άτομα που ανήκουν στις ίδιες οικογένειες. Όμως ενώ ξεκινάμε να λαμβάνουμε πληροφορίες για την ίδρυση, τους λόγους και την δράση της ομάδας αυτής, λοξοδρομούμε και αρχίζουμε να προσανατολιζόμαστε προς άλλη κατεύθυνση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλα κενά και στο τέλος να μην έχουμε λάβει το ζητούμενο που περιμέναμε σε πρώτη φάση. Οι ίντριγκες και οι μυστικές συμμαχίες περνάνε σε δεύτερη μοίρα και το θλιβερό κατά τ’ άλλα δράμα του φτωχού πλην τίμιου φοιτητή κάνει την δυναμική εμφάνισή του στο προσκήνιο, προσελκύοντας την αμέριστη προσοχή.

Το νεαρό cast επιβεβαιώνει την τηλεοπτική διάθεση του σκηνοθέτη, αφού τα πρόσωπα που το απαρτίζουν δεν είναι ότι πιο ενδιαφέρον έχουμε δει ποτέ κινηματογραφικά. Βέβαια, δεν είναι σε σύγκριση με άλλα του είδους και το χειρότερο αφού τουλάχιστον, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ευτύχημα να τα γνωρίζουμε, κυρίως από τις εμφανίσεις τους σε αρκετά δημοφιλής, ακόμα και στη χώρα μας, τηλεοπτικές σειρές.

Μια ταινία που ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις! Μια ταινία με αγωνία κι ενδιαφέρον που επικεντρώνεται σε μια από τις πιο ιδιαίτερες κοινότητες σε όλα τα κολλέγια της υφηλίου. Αυτό όμως αρχικά, αφού ιδιαίτερα μετά τη μέση του έργου, κάνει στροφή 180 μοιρών για να εξελιχθεί σε ένα ακόμα νεανικό αστυνομικό θρίλερ, όπου προτεραιότητα έχει να βρεθεί ο δολοφόνος αν υπάρχει, του νεαρού φοιτητή και μετά να αποκαλυφθούν τα όποια μυστικά της κοινότητας τα οποία σίγουρα θα είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ένα πτώμα, αν αναπτύσσονταν σωστά.
Βαθμολογία 6,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: The Skulls
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: Rob Cohen
Πρωταγωνιστές: Paul Walker, Joshua Jackson, Hill Harper, Leslie Bibb, William L. Petersen
Παραγωγή: 2000
Διάρκεια: 106’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0192614/
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Skulls_(film)