Συνοπτική περίληψη του έργου:
Έξι φίλοι μαθητές στο Corpse High καταδιώκονται από ένα μασκοφόρο εκτελεστή.
Ο Bobby προσπαθεί απεγνωσμένα να ρίξει στο κρεβάτι την Cindy.
Η Buffy είναι το πλουσιοκόριτσο της παρέας και αδελφή του καθυστερημένου αστυνομικού Duffy.
Τέλος, ο αθλητής του rugby, Ray, δηλώνει αρσενικό 100% αλλά κάθε τόσο βάζει τη φίλη του σε υποψίες.
Οι φόνοι συνεχίζονται και οι πρωταγωνιστές ψάχνουν ποιος θα είναι ο τελευταίος. Αν μείνει κάποιος ζωντανός.

Προσωπική άποψη:
Το “Scream” ήταν εκείνη η ταινία τρόμου που κατάφερε να μπει στο πάνθεον αυτού του είδους ταινιών και να θεωρείται πλέον κλασσική, χάρη στο σενάριό της που δεν δίστασε να παίξει και να σατιρίσει τις υπόλοιπες, αιματηρές ταινίες τρόμου, απευθυνόμενες κατεξοχήν στο εφηβικό κοινό. Αυτή ήταν η πρωτοτυπία και η ιδιομορφία του, το να προκαλέσει δηλαδή μια μορφή παρωδίας, εμπνευσμένη όμως και τροφοδοτούμενη από τον τρόμο.

Και καλώς ή κακώς, αυτή ήταν και η ταινία που ενέπνευσε κάποιους και τους οδήγησε στο ξεκίνημα μιας νέας εποχής ταινιών. Εκείνων που δεν κάνουν τίποτα περισσότερο απ’ το να σατιρίζουν, με χοντροκομμένο ή και βλακώδες πολλές φορές τρόπο, ταινίες μιας συγκεκριμένης κατηγορίας, αποσπώντας και συνθέτοντας τα πιο χαρακτηριστικά και κύρια σημεία τους. Το “Scary Movie” ήταν η πρώτη από αυτές τις ταινίες που θα άνοιγε τον δρόμο σε δεκάδες άλλες παρόμοιες.

Το σενάριο της ταινίας είναι ουσιαστικά ένας αχταρμάς εμπνευσμένος, εκτός από το “Scream”, από τα “I know what you did last summer”, “Τhe Matrix”, “Τhe Usual Suspects”, “Τhe Sixth Sense”, “Τhe Blair Witch Project” και “Ηalloween”. Θυμηθείτε τις πιο ακραίες και τις πιο ουσιώδεις σκηνές από όλες αυτές τις ταινίες, βάλτε τις κάτω σαν τα κομμάτια ενός πάζλ και τοποθετήστε τα όπως να ‘ναι. Πιστέψτε με, ούτε η σειρά, ούτε ο τρόπος τοποθέτησης παίζει πολύ μεγάλο ρόλο αφού, ειδικά από ένα σημείο και μετά, έχεις χάσει κανονικά την μπάλα. Καλά... για το σκηνοθετικόόργιο του Wayans, ούτε λόγος.

Το χιούμορ της ταινίας είναι κομματάκι περίεργο. Δεν μπορώ να πω, υπάρχουν εκείνες οι μικρές, έξυπνες στιγμές όπου το χιουμοράκι που χρησιμοποιείται είναι ιδιαίτερα εύστοχο, ως και έξυπνο θα μπορούσα να πω, και σε κάνει να γελάσεις. Υπάρχουν όμως και οι άλλες, εκείνες οι στιγμές που υπερτερούν, οι στιγμές του χοντροκομμένου, άστοχου και καθαρά απευθυνόμενου σε αμερικανούς teenage, χιούμορ.

Το cast της ταινίας, αν και μπορεί να εμφανίστηκε σε αρκετές χαζοκωμωδίες έπειτα από την συμμετοχή του στο “Scary Movie”, ήταν, και ουσιαστικά παραμένει, άσημο και παντελώς αδιάφορο. Μην περιμένετε να ξεχωρίσετε κανέναν. Άλλωστε έχουν υπάρξει πολλά μπαλαντέρ στο ερμηνευτικό κομμάτι αν σκεφτείτε δε, πως ακόμα κι ένας εκ των σεναριογράφων και ορισμένοι, λοιποί συγγενείς του, λαμβάνουν μέρος.

Φτάνοντας λοιπόν στο τέλος αυτής της κριτικής αναρωτιέμαι. Χρειαζόντουσαν πραγματικά έξι σεναριογράφοι για να δημιουργήσουν μια ταινία σαν αυτή; Μια ταινία αυτής της θεματολογίας, μια ταινία που δεν ξεπερνάει την μιάμιση ώρα; Ήμαρτον Κύριε! Εν πας περιπτώσει, η ταινία απευθύνεται σε άτομα συγκεκριμένης ηλικίας και περιορισμένης ευθύνης ως ένα βαθμό. Υπάρχουν κάποιες στιγμές γέλιου αλλά δεν είναι τόσες ώστε συνολικά να θεωρήσεις ότι το έργο ήταν καλό. Δεν το θεωρείς κατά πάσα πιθανότητα χειρότερο επειδή ακολούθησαν τα επόμενα.
Βαθμολογία 5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Scary Movie
Είδος: Παρωδία
Σκηνοθέτης: Keenen Ivory Wayans
Πρωταγωνιστές: Anna Faris, Lochlyn Munro, Regina Hall, Marlon Wayans, Jon Abrahams, Kurt Fuller, Carmen Electra, Shannon Elizabeth, Shawn Wayans
Παραγωγή: 2000
Διάρκεια: 88’

Επίσημο site:
http://www.bvimovies.com/scarymovie/