Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Will Hunting είναι πραγματικά ξεχωριστός. Εξαιρετικά όμορφος ζει μια φτωχική ζωή εργαζόμενος σε διάφορες δουλειές για να ζήσει. Είναι όμως εριστικός και επιθετικός. Μόλις 20 χρονών και ήδη ξεχωρίζει στην σκληρή Ιρλανδέζικη κοινωνία της Νότιας Βοστώνης.
Παράλληλα είναι προικισμένος και με ένα ιδιαίτερο χάρισμα. Μια εκπληκτική μνήμη και μια υπερφυσική μαθηματική επιδεξιότητα. Ένας καθηγητής Μαθηματικών που θαυμάζει αλλά και θέλει να εκμεταλλευτεί το ιδιαίτερο ταλέντο του τον θέτει υπό ψυχιατρική παρακολούθηση προκειμένου να ερευνήσει το φαινόμενο.

Προσωπική άποψη:
Ήταν το 1997 όταν δύο νέα παιδιά έκαναν την είσοδό τους στον καλλιτεχνικό κόσμο του Hollywood. Δύο παιδιά με πολύ ταλέντο όπως είπαν τότε πολλοί, πολλά υποσχόμενοι και με ένα σενάριο στα χέρια τους που έμελλε να κάνει την έκπληξη της χρονιάς, καταφέρνοντας μάλιστα να κερδίσει το oscar πρωτότυπου σεναρίου και μέσα σε μια νύχτα, να τους αναδείξει στην κορυφή της δόξας και της φήμης. Μπορεί η επαγγελματική πορεία των δύο να μην ήταν ισάξια, ούτε η αναμενώμενη για τον Affleck όμως, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία της ταινίας τους αυτής.

Ο Will Hunting είναι ένας νέος, που όπως οι περισσότεροι εξαιρετικά ευφυείς άνθρωποι, αντιμετωπίζει προβλήματα κοινωνικής επανένταξης. Μοιάζει αλλόκοτος, απροσάρμοστος και ανίκανος να συνδεθεί και να ακολουθήσει τους κανόνες της μικρής κοινωνίας στην οποία ανήκει. Μπορεί να είναι ξεχωριστός και το ταλέντο που έχει να την καθιστά μοναδικό και άξιο όμως, ο ίδιος προτιμάει να αναλώνεται σε μια άλλη ζωή, ελεύθερη και με νομοταξικά προβλήματα καθώς, του είναια δύνατον να θέσει τον εαυτό του σε καλούπια. Ο χαρακτήρας του αυτός, από μόνος του λοιπόν, στέκεται άξιο κινηματογραφικό αντικείμενο ενασχόλησης.

Ο Will λοιπόν σε κάποια στιγμή της ζωής του βρίσκεται ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς άντρες, τον καθηγητή των μαθηματικών του και τον ψυχοθεραπευτή του, φίλο του πρώτου που ο ίδιος του σύστησε. Όμως δεν βρίσκεται μόνο ανάμεσα σε δύο ανθρώπους αλλά, και σε δύο διαφορετικές στάσεις ζωής, σε δύο διαφορετικά θέλω που προσπαθούν να του περάσουν υποσεινήδητα, σε δύο διαφορετικούς δρόμους. Ο ένας οδηγεί στο χρήμα, την δόξα και την καταξίωση, πράγματα που πολλοί θέλουν, λίγοι μπορούν να τα έχουν και εκείνος είναι ένας από αυτούς. Ο άλλος, οδηγεί σε ένα διαφορετικό μονοπάτι, σε εκείνο της ελεύθερης βούλησης, της ελεύθερης ζωής, όπου οι σκέψεις και οι αποφάσισεις καθοδηγούνται από τα θέλω της ψυχής και όχι τα πρέπει του μυαλού.

Και αν στον ρεαλιστικό κόσμο ο ήρωας μπορεί να επέλεγε τον πρώτο δρόμο, ακολουθώντας έτσι τους κανόνες που επιτάσσε το αμερικάνικο όνειρο, η ιστορία των ονειροπόλων αυτών νέων επέλεξε τον δεύτερο, εκείνο της ελεύθερης ζωής, τον μοναδικό που θα μπορούσε να ακολουθήσει κάποιος σαν τον Will, κάποιος με ισχυρό πνεύμα και ατίθαση καρδιά. Ναι, μπορεί να είναι η προβλέψιμη πορεία αυτή που ακολουθεί όμως, είναι και εκείνη που μπορείς εύκολα να αγαπήσεις, εκείνη που δεν μπορείς να χαλιναγωγήσεις. Μπορεί ο καθένας από μας αυτόν να ήθελε να ακολουθήσει όμως, στην πραγματική ζωή, πόσο εύκολο είναι να επιλέξεις την αγάπη από την δόξα;

Ο Gus Van Sant έχει στα χέρια του ένα υλικό εύκολο να το κατεργαστεί, εύκολο να αγαπηθεί. Το μόνο άλλωστε που είχε να κάνει ήταν να κατεργαστεί τους πρωταγωνιστές τους, να εστιάσει στα πρόσωπά τους και να καταφέρει να εξωτερικεύσει τα βαθύτερα συναισθήματά τους. Ένα βλέμμα λένε ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις και αυτό, είναι κάτι που ο Sant εκμεταλλεύεται στο έπακρο, μεταφέροντάς μας την συναισθηματική ένταση των πρωταγωνιστών του και κάνοντάς μας ένα με το προσωπικό δράμα του καθενός.

Ο Matt Damon είναι ο κεντρικός ήρωας και στο νεανικό, ανήσυχο πρόσωπό του καθρεφτίζεται ο Will, το ανήσυχο αυτό πνεύμα που ταξιδεύει σαν χαμένο, χωρίς να ξέρει ποιον δρόμο να ακολουθήσει. Ναι, ο Damon ήταν ένα ταλέντο στην φάση της άνθισής του και ο ρόλος του αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στην καριέρα του. Η πιο ξεχωριστή όμως παρουσία είναι αυτή του Robin Williams, ενός ανθρώπου με αστείρευτο ταλέντο που χρειαζόταν απλά μια ευκαιρία για να αποδείξει τι μπορεί να προσφέρει. Συνδυάζοντας το ταλέντο του με το ιδιόμορφο του χαρακτήρα που υποδύεται αλλά και τις δολοφονικές ατάκες του σεναρίου, του χάρισαν ένα oscar που η Ακαδημία του χρώσταγε αφού, είχε φτάσει τρεις φορές στην πηγή χωρίς να πιει νερό.

Η ταινία αυτή είναι δύσκολο να μην αγαπηθεί από όποιον την δει. Μέσα στην απλότητά της κρύβει τέτοια δύναμη και τόση αλήθεια που αν και όλοι μας την έχουμε ή έστω την ψάχνουμε, δύσκολα θα το παραδεχτούμε, ίσως επειδή δεν θα είχαμε το κουράγιο να κάνουμε την ίδια επιλογή με τον Will. Ένα εξαιρετικό σενάριο από δύο τότε εξελισσόμενα ταλέντα και μια μοναδική ερμηνεία από έναν φανταστικό Williams. Δεν μπορείς να την δεις και να μην σε κερδίσει.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ
Είδος: Κοινωνική
Σκηνοθέτης: Gus Van Sant
Πρωταγωνιστές: Matt Damon, Robin Williams, Minnie Driver, Stellan Skarsgard, Ben Affleck, Casey Affleck, Cole Hauser, John Mighton
Παραγωγή: 1997
Διάρκεια: 126’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:

http://en.wikipedia.org/wiki/Good_Will_Hunting
http://www.imdb.com/title/tt0119217/