
Ο Guido Orefice είναι ένας Εβραίος που ζει ένα υπέροχο ειδύλλιο με μια γυναίκα, την όμορφη Dora, έχοντας ως όπλο το χιούμορ του.
Λίγα χρόνια αργότερα, παντρεμένος πλέον μαζί της, θα προσπαθήσει με τη βοήθεια και πάλι του χιούμορ του να προστατέψει τον μικρό τους γιο από τους Ναζί καθώς θα βρεθούν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Προσωπική άποψη:
Υπάρχουν μερικά πράγματα στην ζωή που τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει την αξία τους. Υπάρχουν κάποια πράγματα μικρά που όμως, είναι τόσο πολύτιμα, που κάθε τι άσχημο μπροστά τους μοιάζει μηδαμινό. Υπάρχουν κάποια πράγματα που κάνουν τη ζωή τόσο όμορφη ακόμα κι όταν εκείνη είναι τόσο δύσκολη και επικίνδυνη. Ναι, η ζωή είναι ωραία αρκεί, να θέλουμε να το δούμε. Αρκεί, να έχουμε το κουράγιο παρά τις αντιξοότητες να παλέψουμε για να αναδείξουμε τις ομορφιές της. Η ταινία του Benigni το καταφέρνει με τον πιο όμορφο τρόπο.
Προκειμένου να αναδείξει την μεγαλειότητα της ζωής και της ομορφιάς που βρίσκεται μέσα της, ο Benigni, δεν διστάζει να θυσιάσει το παραμικρό ίχνος ρεαλισμού. Δεν προσπαθεί να φανεί σοβαροφανής, δεν θέλει να δημιουργήσει ακόμα μια ταινία βίας τοποθετημένη σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης προσπαθώντας να δείξει τι τράβηξαν οι Εβραίοι στα χέρια των Γερμανών. Αντίθετα, θέλει μέσω της φαρσοκωμωδίας να αναδείξει το μεγαλείο της ανθρώπινης θέλησης για ζωή, την δύναμη της ανθρώπινης ψυχής που δεν λυγίζει αλλά ελπίζει.
Ο πρωταγωνιστής καλείται να ζήσει μια σκληρή και ρατσιστική πραγματικότητα. Απυτή την πραγματικότητα προσπαθεί να κρύψει από τον μικρό γιο του, αυτή την πραγματικότητα προσπαθεί να αναπλάσσει, μέσα σε αυτή την πραγματικότητα αγωνίζεται για να προστατέψει την οικογένειά του. Στήνει μπροστά στα μάτια του ένα παιχνίδι. Μπορεί στα πονηρά, γελαστά μάτια του μικρού παιδιού να φαντάζει ενδιαφέρον και ευχάριστο όμως, πίσω από την φαινομενικότητά του είναι πολύ δύσκολο κι επικίνδυνο. Το τρόπαιο; Πολύτιμο αλλά ταυτόχρονα, βαρύτιμο. Είναι το δικαίωμα στην ζωή, η δυνατότητα να ζεις ελεύθερος, να κοιμάσαι και να ξυπνάς χωρίς φόβο.
Ο Benigni αριστοτεχνικά ισορροπεί ανάμεσα στο δράμα και στην κωμωδία, στο τραγικό και στο αισιόδοξο, στο γέλιο και στο δράκρυ, στην βαρβαρότητα και στην αθωότητα. Και τελικά, η ουσία είναι μία. Η ζωή είναι ωραία και γι’ αυτό το λόγο και μόνο αξίζει να ζει κανείς. Και ακόμα και αν είναι δύσκολο αρκεί να έχει κανείς την θέληση να αλλάξει την πορεία των δύσκολων καταστάσεων έτσι ώστε να διαμορφώνονται, τόσο η ζωή όσο και ο κόσμος, κατά τα δικά μας πρότυπα, εκείνα που μας βολεύουν ή ακόμα καλύτερα, εκείνα που μας ταιριάζουν.
Και εκεί που πας να πεις ότι μέσα στο παράλογο του παραμυθιού είναι όλα ωραία και καλά, ο Benigni που αποζητούσε απελπισμένα ένα oscar έπεσε στο μεγάλο αμάρτημα. Κατακρεούργησε την ιστορία, άλλαξε τα δεδομένα και τα ανάπλασσε με τέτοιον τρόπο ώστε το θλιβερό φινάλε να κορυφώσει το αμερικανικό μεγαλείο ψυχής και ανθρωπισμού. Καλό το παραμύθι σου που λένε, αλλά δεν έχει δράκο. Και γιατί να έχει άλλωστε; Κρίμα δεν είναι γαι την δόξα μιας νύχτας να μας θλίβεις;
Οι πρωταγωνιστές, είναι όλοι τους υπέροχοι. Ο καθένας με τον δικό του, μοναδικό, ξεχωριστό τρόπο. Ο Roberto Benigni με την χαρακτηριστική του έκφραση και κίνηση, απολαυστικά συνοδεύει το παιχνίδι χαρμολύπης και φαντασίας που έχει στήσει. Η Nicoletta Braschi αποτελεί ένα στολίδι με την διακριτική, όμορφη και αέρινη παρουσία της, το σύμβολο που ενώνει την αγάπη μέσα σε μια οικογένεια, μια πραγματική πριγκίπισσα ενώ, ο μικρός Giorgio Cantarini είναι κάτι περισσότερο από αξιολάτρευτος με τα παινιδιάρικα ματάκια του να μας ταξιδεύουν στο δικό τους πάραμύθι.
Ίσως και να ‘ναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κινηματογράφου που ένα τόσο βίαιο, και δύσκολο να το διαχειριστεί σωστά κανείς, θέμα, δεν υιοθετεί την μορφή μιας δραματικής ιστορικής πολεμικής ταινίας, αλλά μιας πικρής κομεντί που μέσα στην θλίψη και την σκοτεινιά της, κρύβει καλά την ελπίδα, το χαμόγελο, το φως της αισιοδοξίας. Η ταινία αποτελεί έναν ύμνο, έναν ύμνο στο θαύμα της ζωής, στον ανθρώπινο αγώνα για επιβίωση κόντρα στις όποιες αντιξοότητες. Πάνω απ’ όλα όμως, αποτελεί έναν ισχυρό χλευασμό του ανθρώπου ενάντια στην βία και στον θάνατο.
Βαθμολογία 8/10
Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Η Ζωή Είναι Ωραία
Είδος: Κοινωνική
Σκηνοθέτης: Roberto Benigni
Πρωταγωνιστές: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini, Giustino Durano, Sergio Bini Bustric, Marisa Paredes, Horst Buchholz
Παραγωγή: 1997
Διάρκεια: 122’
Επίσημο site:
http://www.miramax1998.com/lifeisbeautiful/life_picture.html








32 Σχόλια:
Δεν την βρίσκεις κάπως..προπαγανδιστική να την πω;
Καλώς ή κακώς δεν το έχω δει, αλλά δεν πάω με τίποτα τον Μπενίνι...
Εμένα πάντως μου άρεσε.
@ George όπως είδες, ανέφερα ότι η αγιοοποίηση για μια φορά ακόμα των αμερικάνων, δεν μου άρεσε. Από 'κει κι έπειτα, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με στρατόπεδα συγκεντρώσεων, έχουμε δει πολύ χειρότερες προπαγάνδες.
@ Bauer24 μπορεί να μην τον πας, αλλά νομίζω πως αξίζει τον κόπο να το δεις! :)
@ Πάνο βλέπω ταύτιση... ;)
Κι ας μην έπαιζε καμιά κυρία εκ των αδυναμιών σου! :p
(σε πειράζω!)
Κάτι αντίστοιχο πρέπει να παίζει και με την ταινία Το αγόρι πίσω από το συρματόπλεγμα. Αν θες δέστο κι αυτό. Εγώ το έχω στα υπόψιν κι ελπίζω να είναι καλό. Πάνος.
Εντάξει... κάπου, κάπως, κάποτε... μπορεί και να το δω!!! :/ :P
@ Bauer24 κατάλαβα... μόνο αν σε φιμώσουμε και σε δέσουμε! :p
@ Πάνο θα το έχω στα υπ' όψιν μου! :)
:)) ;)
@Γιώτα ποτέ δε με ενδιαφέρανε οι πρωταγωνίστριες :)
Στο σινεμά έφυγα στα πρώτα 20 λεπτά και πρόσφατα που την ξαναέδειξε η τηλεόραση λίγο παραπάνω.
Προπαγανδιστική όπως είπε κάποιος, προβάλλει τη φρίκη του πολέμου με φθηνό χιούμορ-καρικατούρα προσβάλλοντας ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Όσο για το αν έχει έστω και λίγη καλλιτεχνική αξία ως τέχνη, νομίζω ότι η ταινία είναι τελείως επίπεδη.
@ Αν όμως Πάνο έπαιζε η Diaz, φαντάζομαι δεν θα σε χάλαγε! ;p
@ Dynx την έχουμε δει την φρίκη του πολέμου χιλιάδες φορές. Επίσης έχουμε δει ξανά και ξανά τον πόνο, την βία, την απόγνωση. Η συγκεκριμένη ταινία θέλει να προβάλλει κάτι άλλο. Ότι ακόμα και μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, υπάρχει πάντα ελπίδα, αρκεί να την έχεις κρυμμένη στην καρδιά σου.
Άσε που αν μιλήσουμε για προπαγάνδα, ειδικά υπέρ των 'φτωχών πλην τίμιων Εβραίων' σε άλλες ταινίες, δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε ποτέ.
Την πρώτη φορά που τη είδα με είχε αγγίξει βαθιά η ταινία, τη βρήκα πολύ ευαίσθητη. Παραδόξως, η δεύτερη φορά δε με ενθουσίασε και τόσο. Η ερμηνεία του Μπενίνι πάντως είναι εκπληκτική.
Ντινξ, πάλι διάβασες λάθος την ταινία. Το φιλμ δεν κάνει πλάκα με το Ολοκαύτωμα-αντιθέτως, δείχνει τον τρόμο και την αγωνία ενός ανθρώπου που προσπαθεί να επιβιώσει αλλά ταυτόχρονα να κρύψει τη φριχτή αλήθεια στο παιδί του για το που βρίσκονται, έργο δύσκολο που προσπαθεί να πετύχει με κάθε τρόπο.
Καλή ταινία, αρκετά καλή, αλλά μέχρι εκεί.
@ Costello συμφωνώ απόλυτα προς τις παρατηρήσεις σου!
Αυτό έλειπε, να μη συμφωνούσες :P ;)
@ Χα, χα, χα... Γιατί Costello; Θα με έδερνες; :p
"Επίσης έχουμε δει ξανά και ξανά τον πόνο, την βία, την απόγνωση. Η συγκεκριμένη ταινία θέλει να προβάλλει κάτι άλλο. Ότι ακόμα και μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, υπάρχει πάντα ελπίδα, αρκεί να την έχεις κρυμμένη στην καρδιά σου."
Για το Slumdog μιλάς Γιώτα;;; :P ;)
@ Bauer24... χα, χα, χα! Όχι βέβαια! Το "Slumdog" το έδωσε σε μια άλλη διάσταση, όχι αυτή του πολέμου. Εδώ ο πρωταγωνιστής ελπίζει απλά να καταφέρει να επιζήσει, όχι να κερδίσει εκατομύρια, να πάρει το κορίτσι και να ζήσει μια εντελώς διαφορετική ζωή από εκείνη που έκανε μέχρι σήμερα. Στο "Slumdog" προσπαθεί να μας πείσει ότι, ότι σου χρωστάει η ζωή θα στο δώσει πίσω ενώ εδώ δεν είναι έτσι.
Ναι αλλά ούτε και στο Slumdog το κάνει για τα χρήματα... στο τηλεπαιχνίδι πάει μόνο και μόνο για να τον δει η "πως τη λένε" και να ξαναβρεθούν...
"προσπαθεί να μας πείσει ότι, ότι σου χρωστάει η ζωή θα στο δώσει πίσω ενώ εδώ δεν είναι έτσι."
Σαν "ινδική" ταινία που είναι... όφειλε να μας πλασάρει λίγο (έως πολύ) κάρμα... ;)
@ Bauer24 ναι, αλλά όλη του η ελπίδα είναι να σμήξει με μια γκόμενα που στην πραγματικότητα δεν είχε ποτέ, απλά το ήθελε.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με την διεκδίκηση του δικαιώματος για την οικογένειά σου να ζήσει και να γίνει σαπούνι... Είναι κάπως διαφορετικό όπως και να το κάνεις και αν είχες δει την ταινία πιθανότατα να καταλάβαινες ακριβώς τι εννοώ.
Κάρμα... άλλο τίποτα! Αυτά μας έφαγαν και τα φενγκ σούι... ;) :p
1. Δεν ήταν μία απλή γκόμενα, αλλά Η ΓΚΟΜΕΝΑ-ο παιδικός έρωτας του Τζαμάλ δηλαδή...
2. "Είναι κάπως διαφορετικό όπως και να το κάνεις και αν είχες δει την ταινία πιθανότατα να καταλάβαινες ακριβώς τι εννοώ."
Ε όλο και κάτι ξέρω από ιστορία... οπότε καταλαβαίνω τι εννοείς... :P
@ Bauer24
1. Μόνο στις ταινίες μπορεί να φάει κάποιος τέτοιο κόλλημα με την γκόμενα-παιδικό του έρωτα! Στην πραγματική ζωή μάλλον χεσμένη θα την είχε. Χα, χα, χα! :p
2. Δεν έχει να κάνει αυτό που σου λέω με το αν ξέρεις ιστορία ή όχι αλλά με το συναισθηματικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο παίζει η ταινία και είναι διαφορετικό από εκείνο του "Slumdog".
1. Αυτός δεν είναι ένας απ΄τους λόγους που μας αρέσουν οι ταινίες όμως...;;; Είμαι αρκετά κυνικός άνθρωπος για να μου αρέσουν αποκλειστικά κυνικές ταινίες... κάπου πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία... έτσι δεν είναι;
2. Λογικό... αφού το Slumdog δεν είχε να κάνει με πόλεμο...
@ Bauer24
1. Ναι, οκ, αλλά το έχω ξαναδεί το παραμύθι και μου έχει αρέσει περισσότερο! :P
2. Ακριβώς... αυτό το κάνει πιο αληθινό, πιο πιθανό, πιο ρεαλιστικό, πιο πιστευτό! :)
1. Περί ορέξεως...
2. Δεν είναι απαραίτητο μια ταινία να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά για να μου αρέσει...
@ Χα, χα, χα... Δεν αντιλέγω εν μέρη Bauer24 αλλά όπως είπες... περί ορέξεως... κολοκυθόπιτα θα συμπληρώσω! :p
ΠΟΛΥ ΓΛΥΚΙΑ,ΤΡΥΦΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ!!ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΙΣ 20 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΜΟΥ..
ΩΣΤΟΣΟ,ΠΡΑΓΜΑΤΙ,ΔΕΝ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ....
@ Νομίζω ότι για κάθε ταινία τους είδους είναι δύσκολο να αποφύγει την προπαγάνδα, ακόμα κι αν το θέλει!
Είναι μια ταινία συγκινητική, που πραγματεύεται ένα συγκλονιστικό θέμα από μια κάπως αναπάντεχη σκοπιά. Αυτό όμως νομίζω ότι είναι και το ατού της, αφού καταφέρνει να μπλέξει την τραγικότητα και την απόγνωση των συγκεκριμένων καταστάσεων με το παιχνίδι και το χιούμορ. Το μόνο μεγάλο σφάλμα της είναι το φινάλε με τους 'σωτήρες' Αμερικάνους.
Βάγια
@ Βάγια, δεν θα διαφωνήσω, αλλά είμαστε μαθημένοι σε αυτού τους είδους την... προπαγάνδα!
ΓΙΩΤΑ μου, μια ενσταση στο αρθρο σου:
Ειμαι γνωστη για την αποστροφή μου στην Αμερικη γενικότερα,
ομως δεν μπορω να κατανοήσω ΠΟΥ ακριβως κανει προπαγανδα ο ΜΠΕΝΙΝΙ;;;;
Για οσους γνωριζουν καλα την Ιστορια του ΒΠΠ ΔΕΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥΣ.
Το αρχετυπικό ναζιστικό στρατόπεδο ΑΟΥΣΒΙΤΣ -ΜΠΙΡΚΕΝΑΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ τω οντι Γενάρη του 1945 απο τους Σοβιετικους εν μεσω αγριου χιονιά- οπως κ αλλα πχ Τρεμπλίνκα...Υπάρχουν ομως αλλα στρατοπεδα που απελευθερωθηκαν αργοτερα απο τους ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ή τα συμμαχικά στρατεύματα με γνωστοτερα του DACHAU και το ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ κ το ΜΠΕΛΣΕΝ.
Αν προσεξεις στο φιναλε, ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΞΗ ΟΤΑΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ,ΑΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ!!
Μπορει να ειναι το Μαουτχαουζεν, που μας πιστοποιει κι ο Καμπανελλης στο συγκλονιστικο του βιβλιο Μαουχαουζεν "οτι αμερικανικη στρατιά το απελευθερωσε.
Είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για το Μαουτχαουζεν ,αφου η Αυστρια ειναι διπλα στην Ιταλία κ ειχε και κρεματόρια...
Αρα δεν καταλαβαινω πολλούς από εσας:
Πού εγκειται ακριβως η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ BENIGNI κι η κολακεια στους Αμερικανους;;;;;;;
Να δεχθω πως ηταν επικοινωνιακα εξυπνο να επιλεξει ενα αλλο στρατοπεδο απο ο,τι το Αουσβιτς, όμως την Ιστορια δεν την παραχαράσσει.Καποια στρατοπεδα απελευθερωθηκα τω οντι απο τους Αμερικάνουςπου εκπληκτοι βρηκαν τους λιγοστους επιζησαντες στα ορια του θανατου.
Εκτός αν εννοειτε κάτι άλλο σχετικα με τους Αμερικανους, που δεν το αντιλήφθηκα.
Θα περιμένω με ενδιαφερον την απάντηση σας.
Δημοσίευση σχολίου