Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο δισεκατομμυριούχος Charles Morse, ταξιδεύει στην Αλάσκα με την σύζυγο του που είναι top model, για να της τραβήξει φωτογραφίες ο Robert Green.
Για να βρουν ένα ακόμα καλύτερο μέρος για την φωτογράφηση, παίρνουν ένα μικρό αεροπλάνο και πηγαίνουν σε πιο απόμερα μέρη.
Το αεροπλάνο πέφτει σε μια λίμνη και οι επιβαίνοντες πρέπει να επιβιώσουν στην άγρια φύση. Επιπροσθέτως, ο Charles υποπτεύεται πως η σύζυγος του έχει σχέση με τον Robert.

Προσωπική άποψη:
Αυτή η ταινία αποτελεί χαρακτηριστική απόδειξη ότι, ασχολούμαστε με βλακείες όταν στην ζωή μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε πραγματικά σοβαρά προβλήματα. Επιπλέον, αποδεικνύει πως στα δύσκολα, μπορείς να στραφείς ακόμα και στον χειρότερό σου εχθρό. Δεν έχει σημασία μέχρι εκείνη την στιγμή η σχέση σου μαζί του αλλά, κατά πως προσαρμόζεται με την εκ παραδρομής ύπαρξης, διαφορετικών μέχρι εκείνη την στιγμή δεδομένων. Φυσικά, σκοπός της δεν είναι να αναπτύξει βαθιά, φιλοσοφικά ερωτήματα αλλά αυτό δεν έχει και πολλή μεγάλη σημασία.

Το να παρακολουθείς τον αγώνα επιβίωσης ενός ή και περισσότερων ανθρώπων, έχει από μόνο του μεγάλο ενδιαφέρον. Όταν δε αυτή τους η προσπάθεια τοποθετείται σε ένα άγριο, άγνωστο και επικίνδυνο φυσικό περιβάλλον, με ότι παρεμβάλλεται αυτού, τα πράγματα αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Στην μακρινή και παγωμένη Αλάσκα τοποθετείται ο κεντρικός άξονας της ταινίας και το περιβάλλον αυτό, προσφέρεται απόλυτα για τον σκοπό τον οποίο και προοριζόταν. Μαγευτικά τοπία, άγριας και συνάμα, απειλητικής ομορφιάς.

Ο Lee Tamahori είναι από τους σκηνοθέτες εκείνους που, ή θα γυρίζει ταινίες οι οποίες και θα μου αρέσουν πολύ ή, θα γυρίζει ταινίες οι οποίες και θα με κάνουν να πλήττω θανάσιμα. Η συγκεκριμένη ευτυχώς, ανήκει στην πρώτη κατηγορία αφού, επιλέγει να ακολουθήσει γρήγορα και έντονα σκηνοθετικά μονοπάτια τα οποία δεν χαρακτηρίζονται από υποτονικά ή άνευρα στοιχεία. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι μας παραθέτει την απόλυτη περιπέτεια δράσης αφού, όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο στις περισσότερες ταινίες του είδους, καταφεύγει σε ορισμένα κλισέ ευκολίας.

Ο Anthony Hopkins, σαφέστατα κατά μερικά χρόνια νεότερος, κάτι που τον βοηθάει σε σχέση με το να ήθελε να υποστηρίξει έναν τέτοιο ρόλο σήμερα. Ακόμα και σε έναν ρόλο χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, χαίρεσαι να τον βλέπεις και να τον απολαμβάνεις. Γοητευτικός και μυστηριώδης, φαινομενικά αδύναμος αλλά τελικά, στην πράξη, δυνατός και εύστροφος, με το δεύτερο να αποδεικνύεται ότι είναι ότι σημαντικότερο για να επιβιώσεις εκεί έξω. Ο Alec Baldwin είναι ιδιαίτερα καλός στον ρόλο του κακού, για μια ακόμη φορά, της ιστορίας όμως, δεν νομίζω ότι είναι αρκετά καλό αντίβαρο ως προς την σύγκριση με τον Hopkins, σε όλα τα επίπεδα. Όσο για τον πέτρα του σκανδάλου, Macpherson, λίγο εμφανίζεται, πολύ κακό κάνει, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα ότι το πολύ κακό γίνεται για το τίποτα.

Το σίγουρο είναι πως, ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ταινίας, είναι η αρκούδα, που τρομοκρατεί και κλέβει τις εντυπώσεις. Από τις αρκετά καλές περιπέτειες στην άγρια φύση που, μας φέρνει αντιμέτωπος με πολλούς κινδύνους που βρίσκονται στα άγνωστα περίχωρά της και τα οποία, θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, αν αναγκαζόμασταν ποτέ, προκειμένου να επιβιώσουμε. Πέρα όλων όμως, είναι μια απόδειξη ότι ο άνθρωπος είναι το χειρότερο αλλά, και το πιο επικίνδυνο ζώο όλων που ωστόσο, από θηρίο μπορεί να γίνει γατάκι και το αντίστροφο. Είναι όλα θέμα συνθηκών και καταστάσεων.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Παιχνίδια Επιβίωσης
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Lee Tamahori
Πρωταγωνιστές: Anthony Hopkins, Alec Baldwin, Elle Macpherson, Harold Perrineau, L.Q. Jones, Kathleen Wilhoite, Gordon Tootoosis
Παραγωγή: 1997
Διάρκεια: 117’

Επίσημο site:
http://www.foxmovies.com/theedge/