Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Holly χάνει ξαφνικά τον άντρα της Gerry, τον έρωτα της ζωής της, λόγω ασθένειας, και μαζί χάνει την γη κάτω από τα πόδια της.
Εκείνο που την κρατάει είναι τα γράμματα του Gerry που φτάνουν στα χέρια της μυστηριωδώς, εμψυχώνοντάς την να συνεχίσει την ζωή της.
Σε αυτή της την προσπάθεια έχει δίπλα της τις φίλες και τη μητέρα της, σε ένα ταξίδι στο παρελθόν προσπαθώντας να οδηγηθεί σε ένα νέο μέλλον.

Προσωπική άποψη:
Πολλές φορές ο κινηματογραφικός φακός έχει προσπαθήσει να αποθανατίσει τα συναισθήματα που αφήνει πίσω της η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Ο πόνος παίρνει μορφή και υπόσταση, κατακλύζει τους πρωταγωνιστές οδηγώντας ανάλογα με την προσωπικότητα και την ψυχική τους δύναμη, σε διαφορετικές αντιδράσεις και κατ' επέκτασην, σε διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης της νέας κατάστασης και της νέας τους ζωής. Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσεις ένα τόσο ευαίσθητο και επίπονο για κάποιους θέμα; Πώς μπορείς να γίνεις άμεσος, παιρνόντας το μήνυμά σου χωρίς να χρειαστεί να πεις ή να κάνεις πολλά πράγματα; Το κλειδί σε όλα αυτά είναι η απλότητα.

Το όνομα του Richard LaGravenese είναι γνωστό και η υπογραφή του συνοδεύει πολλές, μερικές εκ των οποίων κλασσικές, δραματικές ιστορίες αγάπης. Ιστορίες δραματικές, ίσως και μελό ορισμένες φορές που όμως, έχουν κάθε φορά την μοναδική ικανότητα να μας κάνουν να συγκινούμαστε και να ξυπνάνε μέσα μας όμορφα και τρυφερά συναισθήματα. Το "P.S. I Love You" είναι μία ακόμα τέτοια ταινία η οποία μέσα στην απλότητά της, χρησιμοποιεί ένα έξυπνο κι ευφάνταστο, ίσως και κωμικά μακάβριο, σεναριακό εύρημα προκειμένου να έχει το δικό της προσωπικό στίγμα. Όλοι μας ξέρουμε τι ακολουθεί τον θάνατο όταν όμως αυτός είναι αναμενώμενος και εκείνος που φεύγει έχει αφήσει σημάδια ώστε να οδηγήσει τα βήματά μας;

Ο Gerry δεν είναι απλά η προσωποποίηση του τέλειου, ευαίσθητου και ρομαντικού άντρα. Είναι η προσωποποίηση του απόλυτου έρωτα, της μοναδικής εκείνης αγάπης που χαράζει για πάντα την ζωή ενός ανθρώπου. Μιας αγάπης που ακόμα κι αν χαθεί δεν ξεχνιέται, δεν αλλάζει, δεν ξεπερνιέται και κυρίως, δεν δέχεται αντικατάστασης. Κάποια πράγματα είναι μοναδικά, έτσι είναι και κάποιες ανθρώπινες σχέσεις των οποίων ο δεσμός ακόμα κι αν πρέπει να κοπεί, δεν αφήνεται στην λήθη. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η ζωή δεν προχωρά, ότι μένει στάσιμη. Αντίθετα, κυλάει τόσο γρήγορα όσο το νερό στο ρέμα κι εμείς, τρέχουμε να προλάβουμε να την ζήσουμε, κάτι που εκείνος ήξερε και προσπάθησε μέσω ενός ταξιδιού στο παρελθόν, να ανοίξει το παράθυρο σε ένα νέο μέλλον για την γυναίκα που αγαπούσε.

Μπορεί η ιστορία να μην βρύθει του απόλυτου ρεαλισμού όμως, δεν καταφεύγει και σε φτηνούς μελοδραματισμούς προκειμένου να εκβιάσει την συγκίνησή μας. Ο LaGravenese προτιμάει μια ζεστή, ανθρώπινη προσέγγιση παρά υπερβολικά ξεσπάσματα. Εστιάζει στα χαρακτηριστικά εκείνα του ανθρώπου που κάνουν την απώλειά του ακόμα πιο δύσκολη, κάνοντάς μας έτσι να κατανοήσουμε, τόσο το μέγεθος της αγάπης της Holly, όσο και της δικής του. Τα μοναδικά Ιρλανδικά τοπία συνθέτουν ένα εξαιρετικά ρομαντικό φόντο, κάτι που δικαιολογεί απόλυτα το πως ξεκίνησει το ειδύλιο αλλά, και ποια στοιχεία καθόρισαν την μοναδική προσωπικότητα του ήρωα. Η Holly δεν ερωτεύτηκε μόνο το όμορφο πρόσωπο αλλά, την ψυχική ομορφία πίσω από αυτό που διαμορφώθηκε από το που και πως έζησε.

Η Hilary Swank είναι η πρωταγωνίστρια της ταινίας και η βραβευμένη δις με oscar ηθοποιός, δεν είναι τόσο ικανοποιητική όσο θα θέλαμε. Περιφέρει μια τυποποιημένη θλίψη καθ' όλη την διάρκεια της ταινίας και μοιάζει να μην μπορεί να διαχειριστεί εκφραστικά τον πόνο και την ματαιότητα της απώλειας παρά μόνο, όταν ο χαρακτήρας που ερμηνεύει οδηγείται σε κάποιες συναισθηματικές εκρήξεις οι οποίες και πάλι παραμένουν μετρημένες. Έκπληξη ο Butler σε ένα ρόλο κωμικό, έξυπνο, γοητευτικό και συναισθηματικό, πολύ μακριά από τους σκληρούς ρόλους με τους οποίους μας συστήθηκε. Όσο τον βλέπω σε άλλα είδη, τόσο με πείθει ότι διαθέτει προσόντα που αν τα αξιοποιήσει κατάλληλα, θα μπορέσει να δώσει πολύ περισσότερα απ' όσα ίσως νομίζουν κάποιοι ότι μπορεί.

Μια τρυφερή ταινία γεμάτη όμορφες εικόνες, όμορφους χαρακτήρες και έντονα συναισθήματα που έρχονται αβίαστα. Μπορεί να μην υπάρχει κάποιος βαθύς στοχασμός γύρω από την ζωή και τον θάνατο όμως, δεν νομίζω ότι αυτός ήταν και ο σκοπός της. Ακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα ενός χρόνου, πίσω στο χρόνο και με παράθυρο στο μέλλον, έχουμε μια από τις πιο ξεχωριστές ιστορίες αγάπης των τελευταίων χρόνων που έστω και αν δεν γίνει κλασσική, δεν μπορεί παρά να σου προκαλέσει ζεστά και γλυκά συναισθήματα όσο την παρακολουθείς. Αφήνοντάς μας μια γλυκόπικρη γεύση, το "P.S. I Love You" είναι μια ιδιαίτερη και έξυπνη ταινία του είδους της που αξίζει να την δεις.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Υ.Γ. Σ' αγαπώ
Είδος: Δραματική
Σκηνοθέτης: Richard LaGravenese
Πρωταγωνιστές: Hilary Swank, Gerard Butler, Lisa Kudrow, Harry Connick Jr., Gina Gershon, Kathy Bates, Jeffrey Dean Morgan, Ryan Everett Canfield, Marcus Collins
Παραγωγή: 2007
Διάρκεια: 126'

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0431308/
http://en.wikipedia.org/wiki/P.S._I_Love_You_(film)