Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Carrie Bradshaw, επιτυχημένη συγγραφέας και συνεργάτιδα της Vogue, ζει στην πόλη της Νέας Υόρκης έχοντας όπως πάντα δίπλα της τις τρεις φίλες της Samantha, Miranda και Charlotte.
Η ζωή τους έπειτα από τρία χρόνια μοιάζει να ολοκληρώνεται με την Carrie να ετοιμάζεται να παντρευτεί τον Mr. Big, την Miranda να έχει κάνει συμβάσεις προκειμένου να έχει μια οικογενειακή ζωή, την Charlotte να απολαμβάνει τον ρόλο της μητέρας και η Samantha να προσπαθεί να ζήσει στην μονογαμία.
Είναι τα πράγματα όμως τόσο ιδανικά όσο δείχνουν; Θα μπορέσουν οι τέσσερις ηρωίδες να κατακτήσουν τα όνειρά τους και να ζήσουν έτσι όπως ονειρεύτηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής τους;

Προσωπική άποψη:
Το "Sex And The City" ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές των τελευταίων χρόνων με διάρκεια επτά ολόκληρων κύκλων. Σχεδόν κάθε γυναίκα η οποία και άνηκε τότε στο target group των 25 και άνω παρακολουθούσε την σειρά με ευλάβεια, ταυτιζόμενη με κάποια από τις πρωταγωνίστριες, είτε επειδή έμοιαζαν στον χαρακτήρα, είτε επειδή θα ήθελε να μοιάζουν. Και μπορεί η σειρά κατά κύριο λόγο να απευθυνόταν σε γυναικείο κοινό, ή τουλάχιστον έτσι να έδειχνε όμως, δεν είναι και λίγοι οι άντρες εκείνοι που επέλεξαν να την παρακολουθήσουν, έστω και αποσπασματικά προκειμένου να προσπαθήσουν να αντλήσουν στοιχεία που θα τους οδηγούσαν στο να κατανοήσουν την σύγχρονη γυναικεία εικόνα, εκείνα που χαρακτηρίζεται από έναν μοντέρνο φεμινισμό που όμως, δεν ξεχνάει την ρομαντική του φύση.

Ήταν φυσικό επόμενο λοιπόν την τηλεοπτική επιτυχία της σειράς να ακολουθήσει μια συνέχεια στη μεγάλη οθόνη. Ποιος άλλωστε fan της θα αντιστεκόταν στο να μάθει τέσσερα χρόνια αργότερα πως εξελίχθηκε η ζωή της Carrie, της Miranda, της Samantha και της Charlotte; Όλοι οι φανατικοί θεατές της σειράς ζούσαν με την απορία, ή και την περιέγεια αν θέλετε, η οποία θα μπορούσε να λυθεί και μέσω ενός υπερμεγέθους τηλεοπτικό επεισόδιο ή αν προτιμάτε, μια τηλεταινία. Φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση τα κέρδη δεν θα ήταν ισάξια οπότε μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε τον λόγο που πάρθηκε τελικά μια τέτοια απόφαση. Αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα κι εγώ που δεν ήμουν φανατική σκέφτηκα να επισκεφτώ τις κινηματογραφικές αίθουσες, καταλαβαίνετε με τι ευκολία το έκαναν οι υπόλοιποι.

Αν για κάτι διακρινόταν η σειρά ήταν για τους έξυπνους και στακάτους διαλόγους της οι οποίοι έκρυβαν από πίσω τους μια ιδιαίτερη γυναικεία φιλοσοφία αλλά, και απαντήσεις σε ερωτήματα τα οποία, ακόμα κι αν στην πραγματική σου ζωή δεν τα πίστευες και δεν τα υπερασπιζόσουν, τοπικά σε έπιθυμαν. Οι πρωταγωνίστριες, η κάθε μία χωριστά με τα ελλατώματα και τα προτερήματά της αλλά, και όλες μαζί ως το τέλειο σύνολο αλληλοσυμπληρώνοντας η μία την άλλη, αποτελούσαν τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα της σύγχρονης γυναίκας. Είχαν ξεχωριστές, δυνατές και έντονες προσωπικότητες που είτε σου ταίριαζαν είτε όχι, δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες και πολύ περισσότερο, δεν μπορούσες να μην εκτιμήσεις την ειλικρίνιά τους.

Όλα τα παραπάνω τα έθεσα ως σημείο αναφοράς για την σειρά και ως σημείο σύγκρισης για την ταινία. Δυστυχώς, τέσσερα τηλεοπτικά χρόνια μετά και τρία βάση της ταινάς, διαπιστώνουμε ότι οι πρωταγωνίστριες μοιάζουν με καρικατούρα του εαυτού με την ανάμνηση του οποίου ζούσαμε μέχρι σήμερα. Σαραντάρες πλέον, συνειδητοποιημένες και αποδεχόμενες την ηλικία τους, ζουν τη ζωή και τον έρωτα με την ίδια λαχτάρα και αγωνία όπως στα είκοσί τους χρόνια. Όμως η προσωπικότητα μοιάζει θαμπή, σαν υποχοίριο των συμβάσεων που απαιτεί η κοινωνία και πολύ περισσότερο, οι συμβάσεις μέσα σε αυτήν με κορυφαία όλων, τον γάμο που είτε σε εξυψώνει είτε σε καταρακώνει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και οι διάλογοι να είναι άχρωμοι και άψυχοι, με ελαφρές εξαιρέσεις κατά την διάρκεια των δύο και πλέον ωρών.

Μπορεί το φόντο της ταινίας να είναι για μια ακόμη φορά το κοσμοπολίτικο Μανχάταν, η καρδιά της Νέας Υόρκης όμως, η λάμψη που ανέδειδε στην τηλεοπτική σειρά μοιάζει ξεφτισμένη. Εκεί η πόλη αποτελούσε έναν ζωντανό πυρήνα, μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή ύπαρξη στην ζωή των τεσσάρων κοριτσιών. Ήταν ο κύριως συμπρωταγωνιστής τους και τώρα, μοιάζει απλώς κομπάρσος. Αλλά και οι ενδυματολογικές επιλογές σαν να ακολουθήσουν την ίδια κατηφορική πορεία και πριν βιαστείτε να μου πείτε ότι αυτό δεν έχει να κάνει με το καλλιτεχνικό κομμάτι, θα σας πω ότι κάνετε λάθος καθώς η μόδα, είναι αναπόσπαστο κομμάτι όχι μόνο των πρωταγωνιστριών που ζουν και βασίζονται πάνω σε κάθε νέο της βήμα αλλά, και κάθε σύγχρονης εργαζόμενης και όχι μόνο γυναίκας.

Το πρωταγωνιστικό κουαρτέτο, δεν έχει διαφοροποιήσεις σε σχέση με αυτό που μας παρουσίασαν στη σειρά. Για να είμαστε βέβαια απόλυτα ειλικρινείς, δεν περιμέναμε και δεν θέλαμε κάτι τέτοιο, όσον αφορά το ερμηνευτικό σκέλος τουλάχιστον που στο κάτω-κάτω της γραφής, δεν έχει και εξαιρετικές απαιτήσεις. Οι αλλαγές στην γενικότερη συμπεριφορά τους άλλωστε ήταν αρκετές για να αντέξουμε και κάποιες επιπλέον. Ικανοποιητικά όμως στέκονται και οι άντρες της παρέας που έστω και αν βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα, δεν διστάζουν να προσπαθήσουν να προβληθούν όταν κι εφόσον τους δίνεται η ευκαιρία.

Ίσως λίγο πιο μελό και πιο δραματικό απ' όσο θα θέλαμε, η ταινία του "Sex And The City", αν και προσπαθεί να πατήσει στα χνάρια της τηλεοπτικής σειράς, δεν το καταφέρνει. Η σπιρτάδα της σειράς δυστυχώς απουσιάζει κάνοντας την εν λόγω προσπάθεια να μοιάζει με αρπαχτή προκειμένου κάποιοι να γεμίσουν τις τσέπες τους. Φυσικά υπάρχουν εκείνες οι καλές κι έξυπνες κωμικές στιγμές οι οποίες όμως, ως σύνολο, δεν είναι αρκετές για να κρατήσουν ψηλά το αποτέλεσμα. Οι ηρωίδες μας υποκύπτουν πλέον στα πρέπει της ζωής και όχι στα θέλω των επιλογών τους και αυτό τις κάνει κάπως πιο θλιβερές στα μάτια μας όμως ευτυχώς, υπάρχει πάντα ο γοητευτικός και όμορφος τρόπος που αντιμετωπίζουν τα σαράντα τους, ικανοποιώντας έτσι ως φιλοσοφία τις γυναίκες της ηλικία αυτής.
Βαθμολογία 5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Sex And The City
Είδος: Κομεντί
Σκηνοθέτης: Michael Patrick King
Πρωταγωνιστές: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Cynthia Nixon, Kristin Davis, Chris Noth, Jason Lewis, David Eigenberg, Jennifer Hudson, Candice Bergen, Evan Handler, Willie Garson, Mario Cantone
Παραγωγή: 2008
Διάρκεια: 145'

Επίσημο site:
http://www.sexandthecitymovie.com/