Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Woody βρίσκεται στα χέρια ενός παιχνιδοπώλη, που τον θεωρεί συλλεκτικό κομμάτι.
Ο Buzz και οι φίλοι του όμως δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, θα τρέξουν να τον σώσουν.
Ο Woody όμως αρχίζει να θεωρεί την προσφορά του παιχνιδοπώλη δελεαστική.

Προσωπική άποψη:
Κάθε studio που κάνει μια πολύ μεγάλη επιτυχία, δεν μας εκπλήσσει όταν παίρνει την απόφαση να προχωρήσει σε κάποιο sequel. Φυσικά, σε κάθε τέτοια περίπτωση, παίζει με το νόμο των πιθανοτήτων. Συνήθως το πρωτότυπο κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του κοινού και όσο αξιόλογη και να είναι η προσπάθεια το δεύτερο να φτάσει στο ίδιο επίπεδο, δεν τα καταφέρνει. Όχι ακριβώς τουλάχιστον. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το sequel του "Toy Story" το οποίο ήρθε στη μεγάλη οθόνη, τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη περιπέτεια των παιχνιδιών που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι.

Οι ήρωες που γνωρίσαμε στην πρώτη ταινία επιστρέφουν, πιο ανανεωμένοι απ' όσο τους αφήσαμε και τεχνολογικά, πιο εξελιγμένοι καθώς, μαζί με αυτούς, μεγάλωσαν και οι δυνατότητες ψηφιακής επεξεργασίας εικόνων και σχεδίων στα studios της Pixar, με την χρηματοδότηση και την στήριξη για μια ακόμη φορά της Disney. Με πιο απλά λόγια, οι εκφράσεις αλλά και οι κινήσεις των σχεδίων είναι ακόμα πιο ρεαλιστικές, ακόμη πιο κοντά στις ανθρώπινες, πιο ποικίλες, πιο πληθωρικές, πιο ακριβείς. Μαζί όμως με τους παλιούς γνώριμους φίλους, συναντάμε και ορισμένους νέους, διαφορετκούς χαρακτήρες απ' όσα έχουμε δειμέχρι στιγμής, καλούμενοι αυτή τη φορά να νιώσουμε, όχι μόνο την πλευρά του αγαπημένου αλλά και του παραπεταμένου παιχνιδιού.

Και αν τεχνικά η ταινία είναι ανώτερη της πρώτης, υπάρχει ένα σημείο όπου συγκριτικά πάσχει και μάλιστα, σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Το σημείο αυτό, έχει να κάνει με την ποιότητα της ιστορίας, με το βάθος του σεναρίου αλλά και των μηνυμάτων που θέλει, ή που έστω θα έπρεπε να θέλει να περάσει η ταινία. Οι παιδικές ιστορίες, από το ξεκίνημα τη ύπαρξής τους, δεν είχαν ως μοναδικό σκοπό να διασκεδάζουν κι να ψυχαγωγούν το κοινό τους αλλά, και να το βοηθήσουν να κατανοήσει ορισμένα πράγματα, να αντιμετωπίσει με έναν διαφορετικό τρόπο την πραγματικότητα και οσο κρύβονται πίσω από αυτήν όπως επίσης, να το οδηγήσουν μέσα από το ταξίδι στην ανακάλυψη του πραγματικού και ουσιαστκού νοήματος, που βρίσκεται σε κάθε βήμα, σε κάθε απόφασή μας. Ο σκοπός αυτός όμως εδώ, μοιάζει να μην έχει στραμμένη πάνω του την απαραίτητη σημασία.

Ο John Lasseter επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη μόνο που αυτή τη φορά, έχει στο πλευρό του και έναν βοηθό, τον Lee Unkrich. Ποιος ήταν ακριβώς ο λόγος που τον οδήγησε στην ανάγκην ηθικής και επαγγελματικής συμπαράστασης δεν είναι γνωστός όμως, υποθέτω πως η ανάγκη για καλά αποτελέσματα, μας οδηγεί μερικές φορές σε άσκοπες και άκαιρες αποφάσεις. Όχι πως η ταινία δεν έχει δράση, ακριβώς το αντίθετο θα τολμούσα να πω. Ίσως να έχει και περισσότερη απ' όση χρειαζόταν στην πραγματικότητα. Ίσως πάλι να μην είναι υπερβολική αλλά, να μην έχει καταφέρει να διατηρηθεί η ισσοροπία που θα έπρεπε έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μην δείχνει υπερβολικό και θορυβώδες χωρίς λόγο. Ευτυχώς, η επιστροφή των ηθοποιών στους γνώριμους ρόλους τους, προσφέρουν μια επιπρόσθετη ασφάλεια στον θεατή, που δεν είναι σίγουρος τι να περιμένει.

Το "Τoy Story 2", δεν είναι μια κακή ταινία. Δεν θα μπορούσα καν να την χαρακτηρίσω μέτρια. Είναι όμως μια ταινία που συγκριτικά με τον θριαμβευτή προκάτοχό της, υστερεί σε αρκετά σημεία. Τα σημεί αυτά μπορεί να μην έχουν να κάνουν με το τεχνολογικό σκέλος όμως, έχουν να κάνουν με την ουσία και την ποιότητα της ιστορίας. Το χιούμορ δεν είναι τόσο έντονο, ορισμένοι δραματισμοί γίνονται περισσότερο μελό απ' όσο απαιτεί η περίσταση ενώ η δράση, μοιάζει σχεδόν να μην μπορεί να σταματήσει πουθενά παρά μόνο. Ωστόσο, είναι μια ταινία που ιδίως οι μικροί φίλοι θα απολαύσουν αφού, τα παιδιά δεν ψάχνουν για βαθύτερα νοήματα.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Toy Story 2
Είδος: Computer Animation
Σκηνοθέτες: John Lasseter & Lee Unkrich
Πρωταγωνιστές: Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack, Kelsey Grammer, Don Rickles, Jim Varney, Wallace Shawn, John Ratzenberger, Annie Potts
Παραγωγή: 1999
Διάρκεια: 92'

Επίσημο site:
http://disney.go.com/toystory/