Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Λυσιέν είναι ένας νεαρός ποιητής που ζει την Γαλλική επαρχία με το όνειρο να γίνει μια μέρα μεγάλος και αναγνωρισμένος συγγραφέας.
Για να επιτύχει τον σκοπό του αλλά και οδηγούμενος από έναν παθιασμένο έρωτα, εγκαταλείπει την γεννέτηρά του για το Παρίσι για να βρεθεί λίγο αργότερα μόνος και άφραγκος σε μια πόλη που δεν δείχνει πρόθυμη να τον αναγνωρίσει.
Οδηγούμενος από την επιθυμία του, θα παλέψει αρχικά για τα όνειρά του για να παραδοθεί σταδιακά στην χλιδή της παριζιάνικης ζωής, ξεπουλώντας το ίδιο του το είναι ενώ ο Νταβίντ, ο φίλος του και σύζυγος της αδερφής του, παλεύει για να τον βοηθήσει αλλά και για το δικό του καλύτερο μέλλον.

Προσωπική άποψη:
Ο Honore De Balzac είναι αναμφίβολα ένας εκ των κορυφέων συγγραφέων, όχι μόνο της Γαλλίας αλλά, ολόκληρου του κόσμου. Είναι ο άνθρωπος εκείνος που με την πένα του επαναστάτησε, κάνοντας μας να τον σκεφτούμε ως έναν αναρχικό της εποχής του. Ήταν ο συγγραφέας εκείνος που ασχολήθηκε με την αστική ζωή της χώρας του στην σύγχρονη εποχή του, αποτυπώνοντας χωρίς φόβο και πάθος, όλη την σαθρότητα πίσω από τα λαμπερά φώτα της Παριζιάνικης ζωής και της δήθεν φιλοσοφίας γύρω από αυτήν. Μέσα από τα έργα του, αποκάλυπτε όλη την αλήθεια μιας κοινωνίας που, παρά το γοητευτικό φαίνεσθαι, έκρυβε παγίδες οι οποίες μπορούσαν το ίδιο έυκολα με την κορυφή, να σε οδηγήσουν στον πάτο. Έχοντας μάλιστα και ο ίδιος βιώσει το ανεβοκατέβασμα αυτό, δεν μας εκπλήσσει η ρεαλιστικότητα κι η παραστατικότητα του λόγου του.

Ο Balzac χρησιμοποιεί μια σειρά από επεξηγηματικότατους χαρακτήρες για να τους οδηγήσει σε ένα ταξίδι μέσω του οποίου ο καθένας προσπαθεί να αποκτήσει αυτό που λαχταράει περισσότερο. Όμως, αν και η επιθυμία του καθενός μοιάζει διαφορετική, στην πραγματικότητα είναι τόσο ίδια. Τα πάντα γίνονται με σκοπό την δόξα και την αναγνώριση οπότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο σκοπός του καθενός δεν διαφέρει από του άλλου. Αυτό που διαφέρει είναι τα κίνητρα που βρίσκονται πίσω από τις πράξεις και πολύ περισσότερο, τα μέσα που είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει ο καθένας προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό του. Αξίζει να θυσιάσεις τα πάντα, ακόμα και το ίδιο σου το είναι, τον εαυτό σου, τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις σου, στον βωμό της εύκολης αναγνώρισης, της γρήγορης πρόσβασης σε μια κοινωνική ομάδα στην οποία μπορεί να μην ταιριάζεις αλλά, λαχταράς απελπισμένα να σε δεχτεί;

Και τελικά βλέπεις την θυσία αυτή να έρχεται. Όμως δεν είναι απλά για την αναγνώριση και την δόξα. Αυτά δείχνουν να περνάνε σε δεύτερη μοίρα καθώς, το χρήμα και η δύναμη φαίνεται να παίζουν σημαντικότερο ρόλο. Αξίες, ήθη, αρχές, ακόμα και συναισθήματα, παραμερίζονται με μοναδικό σκοπό να γίνουν οι ήρωες μέρος της Γαλλίας του 18ου αιώνα, τότε που ο πλούτος και η άσκηση κάθε μορφής εξουσίας πάνω στα εξέχοντα πρόσωπα ήταν αρκετά σημαντικά για να έχεις ένα πρόσκαιρο, ψευδή σεβασμό και εκτίμηση. Και λέω πρόσκαιρα γιατί πάντα κάποιος παραμονεύει, περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να γκρεμίσει από τον θρόνο σου την στιγμή ακριβώς που έχεις επαναπαυτεί, κάνοντας όνειρα και αυξάνοντας τις αξιώσεις σου σε τέτοιο βαθμό, που ακόμα και ο θεός δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος και να μην τιμωρήσει τόση αλαζονία.

Τι είναι ο άνθρωπος χωρίς συνείδηση; Ένα τίποτα αφού, χάνοντας την συνείδησή σου, χάνεις το ήθος σου και την αξία σου. Τι είσαι όταν ξεπουλάς τα πιστεύω σου; Τίποτα περισσότερο από ένας άνθρωπος που είναι ικανός να διαγράψει όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για να πλησιάσεις περισσότερο στο όνειρό σου. Αξίζει η προσμονή; Φυσικά, αρκεί να έχεις αρκετό κουράγιο για να υπομείνεις το πέρασμα του χρόνου και όσα συνεπάγεται αυτό. Η επιτυχία έρχεται μέσα από τις δυσκολίες και τις κακουχίες, όχι επειδή είναι γραμμένο αλλά, επειδή μονάχα έτσι μπορείς να εκτιμήσεις την πραγματική της αξία. Αν έρθει πιο εύκολα, τότε δεν είναι εκεί πραγματικά αλλά, υπάρχει ως ένας αντικατοπτρισμός μιας επιθυμίας που σταδιακά θα δεις να απομακρύνεται για να σε βυθίσει αργότερα στην δυστυχία και την μιζέρια.

Μέσα από τον συγγραφικό και δημοσιογραφικό κόσμο, έναν κόσμο που βαδίζει παράλληλα με την αριστροκρατία, την πολιτική και την καλλιτεχνία, ο Balzac αναδεικνύει όλα εκείνα που βασανίζουν και προβληματίζουν την κοινωνία της εποχής του. Μιας εποχής που δεν λαχταρούσε και δεν επιζητούσε τίποτα περισσότερο από το χρήμα και την δόξα, τον πλούτο και την ισχύ, την άσκηση εξουσίας πάνω στην ίδια την εξουσία. Πόσο ουτοπικό είναι αλήθεια το να πιστεύουμε ότι μέσα από την εύκολη οδό μπορούμε να κατακτήσουμε τα πάντα και τελικά, πόσο εύκολο είναι τα ελπιδοφόρα όνειρα για το μέλλον αν γίνουν στάχτες, να μην είναι τίποτα περισσότερο από ψευδαισθήσεις, χαμένες χτο πέρασμα του χρόνου και τελικά, λησμονισμένες. Ο Balzac και η πένα του σοκάρουν με την ρεαλιστική σκιαγράφιση μιας κοινωνίας που αν και γοητευτική, είναι τόσο σάπια, έτοιμη να κατασπαράξει τις σάρκες οποιουδήποτε τολμήσει να σηκώσει κεφάλι και τελικά, μιας κοινωνίας τρομακτικά όμοιας με την σημερινή.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Honore De Balzac
Μεταφραστής: Λυκούδης Μπάμπης
Εκδόσεις: Εξάντας
Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 1993
Αρ. σελίδων: 774
ISBN: 960-256-110-6