Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Τάλι έγινε επιτέλους όμορφη. Τώρα η εμφάνισή της είναι κάτι παραπάνω από τέλεια, τα ρούχα της υπέροχα, το αγόρι της σέξι και η ίδια φοβερά δημοφιλής. Τα όνειρά της έχουν γίνει πραγματικότητα.
Αλλά πίσω από όλες αυτές τις απολαύσεις -τα αλλεπάλληλα πάρτι, τις ανέσεις της υψηλής τεχνολογίας, την απόλυτη ελευθερία- υπάρχει η βασανιστική αίσθηση πως κάτι δεν πάει καλά. Κάτι σημαντικό.
Και τότε έρχεται ένα μήνυμα από το παρελθόν, από την εποχή που ήταν άσχημη. Η Τάλι θυμάται τι δεν πάει καλά στη ζωή των ωραίων και της κόβεται κάθε διάθεση για γλέντι.
Τώρα πρέπει ν' αποφασίσει αν θα ξεχάσει αυτό που ξέρει ή αν θα παλέψει για τη ζωή της. Γιατί οι αρχές δε θα αφήσουν να ζήσει όποιος ξέρει την αλήθεια.

Προσωπική άποψη:
Η Τάλι επιστρέφει στο δεύτερο βιβλίο της σειράς "Uglies" όμως αρκετά διαφορετική απ' όσο την αφήσαμε. Πρώτη και κύρια διαφορά, η εξωτερική της εμφάνιση που είναι κάτι παραπάνω από τέλεια. Έχει ακολουθήσει ακριβώς την πορεία για την οποία ήταν προγραμματισμένη μια ζωή. Όμως οι διαφορές δεν σταματάνε εκεί. Η προσωπικότητά της παρουσιάζει μεγαλύτερες αλλαγές που δεν οφείλονται σε τίποτα άλλο πέραν από τις κακώσεις που προκαλεί το κοινωνικό της σύστημα στους Ωραίους έτσι ώστε να είναι, ακίνδυνοι μεν, άμυαλοι δε. Χωρίς βούληση, χωρίς προσωπικά θέλω και επιθυμίες έξω από τα όρια, οι άνθρωποι μπορούν να είναι πιο αφαλείς. Και πάλι όμως όλα αυτά είναι απλά θεωρίες, σωστά;

Παρά όμως τα όσα αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, στοιχεία που δεν αφορούν μόνο την Τάλι αλλά κάθε συμπολίτη της, υπάρχουν κάποιοι, μεταξύ των οποίων και η ίδια, που παρά το ότι δεν έχουν τις απαραίτητες μνήμες, έχουν κάτι σημαντικότερο. Μια περίεργη αίσθηση, διαίσθηση θα μπορούσε να την πει κανείς, γεγονός που τους κάνει να αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τέλεια, τόσο αψεγάδιαστα όσο θέλει να φαίνεται ο κόσμος γύρω τους. Βαθιά μέσα τους σιγοκαίει η φλόγα της ανεξαρτησίας και της ελεύθερης σκέψης και βούλησης, μια μικρή φλόγα που αναμένει να φουντώσει και να θεριέψει. Η Τάλι έχει την ευκαιρία να το κάνει αυτό και μόνο η κατάποση δύο χαπιών την κρατάει μακριά.

Ίσως όμως τελικά να μην είναι χάπια αυτό που χρειάζεται για να λυθεί το πρόβλημα της αποχαύνωσης των Ωραίων. Ίσως η δύναμη της εσωτερικής θέλησης του κάθε ανθρώπου να είναι πιο ισχυρή από την επιστήμη αφήνοντάς την να έχει μόνο βοηθητικό ρόλο ή ακόμα και να αποτελεί στήριγμα για τους πιο αδύναμους. Εκείνους που δεν μπορούν ή που νομίζουν ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν. Άραγε θα επιθυμούσε κανείς να μείνει σκόπιμα μέσα σε μια τόσο κατασταλτική κατάσταση προκειμένου να αισθάνεται σίγουρος και ασφαλής ή θα προτιμούσε να είναι ελεύθερος ακόμα και αν αυτό του κόστιζε; Και πάλι δίκοπο μαχαίρι η επιλογή αφού από τη μία υπάρχει μια σίγουρη αλλά αποπνικτική ζωή ενώ από την άλλη η υποψία ενός επερχόμενου θανάτου που θα αναβίωνε ένα μαύρο παρελθόν.

Η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο βιβλίο της σειράς είναι ότι το δεύτερο εστιάζει περισσότερο στην δράση, τρέχει την πλοκή με πιο νευρώδεις ρυθμούς και οδηγεί την ιστορία σε πιο σκοτεινά μονοπάτια, θέλοντας προφανώς να μας προετοιμάσει για την συνέχεια αλλά, θυσιάζοντας ως έναν βαθμό το υπόβαθρο των συναισθημάτων για εκείνο της λογικής. Βέβαια, αυτό είναι και το κύριο ζητούμενο της ιστορίας. Η εγρήγορση των αισθήσεων αλλά και η προστασία του νοήμων νου από εκείνους που θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα, όχι μόνο να παραβιάζουν την φύση αλλά, και την προσωπικότητα του ανθρώπου, βάζοντάς τους όλους σε ένα κοινό και θεωρητικά ασφαλές καλούπι.

Αν κάτι βασικό υπάρχει να κρατήσουμε από το δεύτερο μέρος της ιστορίας αυτής, είναι η ικανότητα του πλούτου και της εύκολης πολυτλέλειας να αποχαυνώνει και να διατηρεί τους ανθρώπους σε μια αδρανή κατάσταση, σε μια κατάσταση απόλυτης και ποθητής αποδοχής ενώ στην αντίπερα όχθη όσοι δυσκολεύονται και αγωνίζονται για την καθημερινότητά τους είναι όχι μόνο πιο δραστήριοι αλλά κι εν μέρη, πιο ευγνώμονες, όχι μόνο γι' αυτά που έχουν αλλά και για όσα μπορούν να σκέφτονται και να αποφασίζουν. Όσο και να θέλουν να μας επιβληθούν η ουσία είναι μία. Αν εμείς θελήσουμε να είμαστε ελεύθεροι και διαφορετικοί από την μάζα, τότε μπορούμε να το κάνουμε, έστω και αν το σύστημα δείχνει ενάντιά μας.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Scott Westerfeld
Μεταφραστής: Οικονόμου Καίτη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 407
ISBN: 978-960-455-721-9