Σε ηλικία 89 ετών, έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο μεγάλος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης, προλαβαίνοντας έτσι να ζήσει ένα τελευταίο... κυριακάτικο ξύπνημα. Ο σκηνοθέτης νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" τις τελευταίες 10 ημέρες, όπου είχε εισαχθεί με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.
Γεννήθηκε στη Λεμεσό τον Ιούνιο του 1922 και σπούδασε νομική στην Αγγλία. Εκεί παρέμεινε μετά το τέλος των σπουδών του, όπου εργάστηκε στο BBC, ενώ την ίδια περίοδο σπούδασε σκηνοθεσία θεάτρου. Στα πρώτα του βήματα άρχισε να δουλεύει ως ηθοποιός, ενώ λίγο αργότερα η γνωριμία του με τον Δημήτρη Χορν σηματοδότησε την μετέπειτα πορεία του, με πρώτο σταθμό το "Κυριακάτικο Ξύπνημα", ταινία που προβλήθηκε στις Κάvνες.
Η διεθνής καριέρα άνοιγε μπροστά του, ενώ συνέχισε να δημιουργεί σημαντικές ταινίες που αποτέλεσαν σταθμό, όπως τη "Στέλλα" με την Μελίνα Μερκούρη, το "Κορίτσι με τα Μαύρα" και το "Τελευταίο Ψέμα" με την Έλλη Λαμπέτη, την "Ηλέκτρα" με την Ειρήνη Παπά και φυσικά τον "Αλέξη Ζορμπά" που απογείωσε την καριέρα του, καθώς η ταινία κέρδισε 3 βραβεία Oscar, ενώ ήταν υποψήφια για άλλα 4.
Ακολούθησε η μαύρη περίοδος της Χούντας, κατά την διάρκεια της οποίας ο σκηνοθέτης παρέμεινε στο εξωτερικό και συνεργάστηκε με τη Μελίνα Μερκούρη στον αντιδικτατορικό αγώνα. Παράλληλα, συνέχισε να εργάζεται σε Ευρώπη κι Αμερική, ενώ δεν άργησε να μεταφέρει και τις "Τρωάδες" το 1971, με την Katharine Hepburn στον ρόλο της Εκάβης. Στο ντοκιμαντέρ "Αττίλας `74" καταγράφει την κατάσταση στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου και την τουρκική εισβολή, βάζοντας τη δική του φωνή στην αφήγηση. Το 1978, έρχεται ακόμη μία αναγνώριση, αφού η "Ιφιγένειά" του κέρδισε υποψηφιότητα για Oscar ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ σύμφωνα με φήμες της εποχής το έχασε με διαφορά μόλις μίας ψήφου. Τελευταία του κινηματογραφική δουλειά ήταν η μεταφορά του θεατρικού έργου του Anton Chekhov, "Ο Βυσσινόκηπος", με τους Charlotte Rampling και Alan Bates στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Εκτός από τον κινηματογράφο, ασχολήθηκε με το θέατρο και την όπερα σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει μεταφράσει κινηματογραφικά και θεατρικά έργα, έχει ασχοληθεί με το σενάριο αλλά και με την στιχουργική.
Ο Μιχάλης Κακογιάννης άφησε πίσω του μια πλούσια κληρονομιά που μετράει μεταξύ άλλων και ένα κοινωφελές ίδρυμα για τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου.
Για την σημαντική πορεία που έχει διανύσει είχε τιμηθεί κατά καιρούς με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στο Έθνος, από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το συνολικό έργο του, ενώ έχει αναγορευτεί επίτιμος δικάκτωρ στα πανεπιστήμια Αθηνών, Κύπρου κι Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης.

(Πηγή: cine.gr)