Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο πράκτορας Frank Moses έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση και ζει πλέον μια ήσυχη – πολλοί θα έλεγαν βαρετή – ζωή.
Η ηρεμία του όμως γίνεται θρύψαλα όταν ανακαλύπτει πως τόσο εκείνος όσο και άλλοι παλιοί του συνάδελφοι έχουν γίνει στόχοι εκτελεστών.
Έτσι, μια ομάδα από εν αποστρατεία πράκτορες αναγκάζονται να ξεσκουριάσουν τις μαχητικές τους ικανότητες και να βρουν ποιος τους θέλει νεκρούς.

Προσωπική άποψη:
Είναι γενικά γνωστό ότι δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τις ταινίες δράσης. Δεν έχω τίποτα προσωπικά μαζί τους, ούτε με την θεματολογία την οποία ασχολούνται απλά, στην πλειοψηφία τους αδυνατούν να διατηρήσουν το ενδιαφέρον μου από την αρχή μέχρι το τέλος. Κι ενώ το "Red" είναι μια ταινία που επί δεκαπέντε μέρες βρισκόταν στο σπίτι μου προκαλώντας με να το παρακολουθήσω, δεν κατάφερε μέχρι και χθες το μεσημέρι να επιτύχει τον σκοπό του. Ευτυχώς, και παρά τις όποιες μου επιφυλάξεις, η ταινία, βασισμένη στο cult comic της DC, δια χειρός των Warren Ellis και Cully Hammer, κατάφερε όχι μόνο να με κρατήσει σε εγρήγορση μέχρι τέλους αλλά, και να με διασκεδάσει, πράγμα τόσο σπάνιο στις μέρες μας. Όχι, μην περιμένετε τίποτα εντυπωσιακό ή πρωτότυπο, το αντίθετο μάλιστα. Παρ' όλα ταύτα, η ταινία έχει εκείνη την ευχάριστη νότα που χρειάζεται για να ψυχαγωγήσει το κοινό της.

Μια ομάδα συνταξιούχων πρακτόρων της CIA, οι οποίοι γνωρίζονται από τα νιάτα τους αλλά εδώ και χρόνια έχουν χάσει επαφή, βρίσκονται μπλεγμένοι σε μια τρελή περιπέτεια, προσπαθώντας να σώσουν το τομάρι τους από τους νεότερους πράκτορες που κατέλαβαν τις θέσεις τους, σε μια προσπάθεια να αποσιωπήσουν ένα γεγονός στο οποίο και ορισμένοι από αυτούς ήταν εμπλεκόμενοι στις αρχές τις δεκαετίας του '80. Σεναριακά η ταινία δεν προσφέρει κάτι καινούργιο. Δεν είναι εμπνευσμένη, ούτε έχει να προσθέσει κάτι νέο στην πολύπαθη κατηγορία των ταινιών δράσης. Ωστόσο ο ρυθμός της είναι σταθερός, η εξέλιξή της αν και προβλέψιμη είναι γρήγορη και χωρίς να κάνει την επονομαζόμενη 'κοιλιά' ενώ το δυνατό της χαρτί είναι το έξυπνο χιούμορ της, το οποίο δεν καταφεύγει ούτε στιγμή σε γελοίες εξυπνάδες ενώ το σύνολό της αποπνέει έναν παλιομοδίτικο αέρα που ξεφεύγει από τα υπερφορτωμένα b-movies των καιρών μας, κάνοντάς μας να νοσταλγούμε άλλες εποχές.

Πίσω από την σκηνοθεσία της ταινίας βρίσκεται ο Robert Schwentke, του οποίου το όνομα μπορεί να μην θυμίζει, και δικαίως, τίποτα στους περισσότερους ωστόσο, καταφέρνει να φέρει εις πέρας την αποστολή του δημιουργώντας μια κωμική, κατασκοπευτική περιπέτεια η οποία δεν βασίζεται κατ' αποκλειστικότητα στο χιούμορ της, όπως ανέφερα παραπάνω αλλά, και σε ένα cast του οποίο ο συνδυασμός αποτελεί καταλύτη για την εξέλιξη της δράσης και με χαρακτήρες, διαφορετικούς μεταξύ τους, με τον καθένα να έχει να προσφέρει τα δικά του υπέρ στην ιστορία και με κοινά χαρακτηριστικά που έστω κι αν δεν είναι ορατά με μια πρώτη ματιά, υπάρχουν και τους βοηθάνε στο να δέσουν προκειμένου να δράσουν και να αποδώσουν. Από 'κει κι έπειτα, δε μπορούμε να μην αναφέρουμε πως οι σκηνές δράσεις αποτυπώνονται με μια καθηλωτική ψυχραιμία, την οποία προσωπικά προτιμώ από τους φρενείρεις ρυθμούς ή τις νευρικές αντιδράσεις.

Ο Malkovich είναι απλά απίστευτος, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι μπορεί να ξεχωρίσει ακόμα και σε ταινίες των οποίων η βάση είναι αφελής και κοινότοπη. Ο Willis από την άλλη επανέρχεται στα γνώριμα νερά της δράσης υποδυόμενος έναν χαρακτήρα γνώριμο σε εκείνον αλλά και το κοινό, αποδεικνύοντας όμως με τη σειρά του ότι οι macho χαρακτήρες χωρίς το χιούμορ της συγκεκριμένης περίπτωσης, δεν του ταιριάζουν τόσο. Η Mirren, πάντα γοητευτική και αριστοκρατική, διατηρεί τη φινέτσα της ακόμα και ως ένα φονικό όπλο των μυστικών υπηρεσιών και με την ψυχρή αλλά και ψύχραιμη λογική του χαρακτήρα που υποδύεται, είναι κάτι περισσότερο από απολαυστική. Ο Freeman ολοκληρώνει την παρέα των γερόλυκων ως μια πάντα ευχάριστη παρουσία ενώ την έκπληξη κάνει η Mary Louise-Parker, απίστευτα κωμική και εκφραστική κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε που ήταν και γιατί δεν την είχαμε προσέξει μέχρι τώρα.

Με κίνδυνο να γίνω γραφική και μονότονη, θα ξαναπώ πως η ταινία δεν είναι κάτι το καινούργιο, ούτε κάτι το ιδιαίτερο. Ωστόσο, χάρη στην κωμική της διάθεση και το πολύ καλό cast της, είναι μια ευχάριστη και διασκεδαστική επιλογή που καταφέρνει μάλιστα να ξεχωρίσει ανάμεσα σε άλλες του είδους, για τις οποίες και δαπανήθηκαν υπέρογκα ποσά για την παραγωγή τους και άλλα τόσα για την διαφήμιση και προώθησή τους. Αν η πρόθεσή σας είναι να περάσετε καλά και να αφιερώσετε ένα δίωρο από τη ζωή σας για να ξεφύγετε λιγάκι από τις σκοτούρες τις καθημερινότητάς σας, το "Red" θα σας προσφέρει την ικανοποίηση αυτή, ταξιδεύοντάς σας σε όλη την Αμερική παρέα με την πιο αλλοπρόσαλλη συντροφιά.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: RED: Πράκτορες Παροπλισμένοι Αλλά Πάντα Επικίνδυνοι
Είδος: Δράσης
Σκηνοθέτης: Robert Schwentke
Πρωταγωνιστές: Bruce Willis, John Malkovich, Morgan Freeman, Helen Mirren, Mary-Louise Parker, Karl Urban, Michelle Nolden, Brian Cox, Richard Dreyfuss, James Remar, Julian McMahon, Ernest Borgnine
Παραγωγή: 2010
Διάρκεια: 111'

Επίσημο site: