Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όταν υπάρχουν μόνο τέσσερις άνθρωποι στον κόσμο που μπορούν να σε κοιτάξουν στα μάτια, η απώλεια του ενός σε πληγώνει. Μ' ένα της βλέμμα η Αισχύντρα έχει την ικανότητα να αποκαλύψει τα σκοτεινότερα μυστικά του συνομιλητή της. Η Ντίνα έχει πρόσφατα κληρονομήσει αυτό το περίεργο χάρισμα, και τώρα μέχρι και ο αδερφός της, ο Ντάβιν, δεν τολμάει να την κοιτάξει κατάματα.
Σ' αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς, όμως, η μικρή Αισχύντρα κινδυνεύει από πολλούς. Ο διεφθαρμένος Βάλντρακου, ο ξάδερφος του άρχοντα των Δράκων που είχε προσπαθήσει να σκοτώσει την μητέρα της, την απαγάγει και την αναγκάζει να χρησιμοποιήσει το χάρισμά της ενάντια σε αθώους ανθρώπους.

Προσωπική άποψη:
Μεσολάβησαν αρκετές υποχρεώσεις το τελευταίο διάστημα και η αλήθεια είναι πως μου στέρησαν τον όποιο πολύτιμο ελεύθερο χρόνο είχα στη διάθεσή μου κατά συνέπεια, στερήθηκα σημαντικό χρόνο από το διάβασμα. Όμως τώρα, είπα να επανέλθω δυναμικά και να καλύψω όσο μπορώ το κενό που άφησε ο περασμένος μήνας. Έτσι, συνέχισα με την σειρά βιβλίων της "Αισχύντρα" η οποία, με την ανάγνωση του πρώτου κατά σειρά βιβλίου, μου άφησε ιδιαίτερα καλές κι ελπιδοφόρες εντυπώσεις. Και πράγματι δεν απογοητεύτηκα, έστω και αν η συνέχεια της ιστορίας βαδίζει σε αρκετά παρεμφερή μονοπάτια με το πρώτο μέρος, με δύο όμως διαφοροποιήσεις. Αυτή τη φορά, δεν είναι η μητέρα της Ντίνας που πέφτει στα χέρια των εχθρών αλλά, η ίδια. Πέραν αυτού, δεν βλέπουμε την ιστορία μόνο μέσα από τα δικά της μάτια αλλά και από εκείνα του αδερφού της Ντάβιν, γεγονός που προσδίδει μια ενδιαφέρουσα διαφορετικότητα.

Η Ντίνα, η οικογένεια και οι φίλοι της, που σύσσωμοι μας συστήθηκαν στο πρώτο βιβλίο, έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τον Δράκο και τον στρατό του, δημιουργώντας ένα νέο σπιτικό όπου μπορούν, προς το παρόν τουλάχιστον, να αισθάνονται ασφαλείς. Η Ντίνα είναι μαθητευόμενη της μητέρας της και προσπαθεί να μάθει περισσότερα γύρω από το χάρισμά της, η μητέρα της δίνει την βοήθειά της σε όποιον την χρειάζεται, έχοντας ωστόσο έναν φόβο ριζωμένο βαθιά μέσα της, κατάλοιπο της προηγούμενης, τρομακτικής περιπέτειάς της ενώ ο αδερφός της Ντάβιν, που πλησιάσει στην ενηλικίωση, μοιάζει να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικογένειας καθώς, κανείς δεν είναι σίγουρος πως ακριβώς πρέπει να τον αντιμετωπίσει ενώ ο ίδιος το μόνο που θέλει, είναι να εκπαιδευτεί ώστε να ξεχυθεί σε πρώτη ευκαιρία στη μάχη, εξωτερικεύοντας με αυτό τον τρόπο τα συναισθήματά του και ίσως, τιθασεύοντας το θυμό και τις ορμόνες του. Όμως η ζωή τους θα διαταραχθεί για μια ακόμη φορά από κάτι πιο ισχυρό. Κάποιος προσπαθεί να στρέψει τις φατριές που βρίσκονται σε ειρήνη, τη μία εναντίον της άλλης ενώ παράλληλα, ο στρατός του Δράκου παίρνει κεφάλι, με τη μία πολιτεία να χάνει έδαφος μετά την άλλη και τις Αισχύντρα να βρίσκονται σε ένα δολοφονικό στόχαστρο.

Η Kaaberbol παίζει με την ίδια ουσιαστικά ιδέα που έκανε επιτυχία το πρώτο της βιβλίο. Βάζει στο επίκεντρο την Αισχύντρα και το χάρισμά της, παρουσιάζοντάς μας παράλληλα μέχρι ποιου σημείου θα ήταν ικανός να φτάσει κάποιος προκειμένου να μπορέσει να το αξιοποιήσει και να το εκμεταλλευτεί προς δικό του όφελος. Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος που αυτή τη φορά το θύμα δεν είναι η μητέρα τη οικογένειας, που έχει την ωριμότητα να χειριστεί την χειραγώγηση αλλά, η μικρή Ντίνα η οποία ως χαρακτήρας, αν και δυναμική, είναι εξαιρετικά ευάλωτη εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας της και η όποια πίεση αποδίδει καλύτερα πάνω της, πόσο μάλλον όταν οι πράξεις της είναι δεμένες μαζί με άλλες ανθρώπινες ζωές και μια λάθος κίνησή της μπορεί να τις στερήσει. Η όποια ομοιότητα λοιπόν της εξέλιξης της πλοκής δεν θα λέγαμε ότι μας ενοχλεί καθώς, μπορεί να έχει κοινά σημεία ανάπτυξης ωστόσο, έχει διαφορετικό τελικό στόχο που δεν είναι άλλος από το να μιλήσει περί ηθικής και κατά πόσο αυτή μπορεί να μείνει ακέραιη και σταθερή μπροστά στην πίεση και κατά πόσο μπορεί η ντροπή να μας επηρεάσει στην μετέπειτα ζωή μας.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το ότι η συγγραφέας αυτή τη φορά επιλέγει η αφήγηση να μην γίνεται αποκλειστικά από την Ντίνα αλλά, και από τον αδερφό της, Ντάβιν. Αυτό είναι θετικό για δύο λόγους! Πρώτον, βλέπουμε τις διαφοροποιήσεις στην ψυχολογία, τις αλλαγές στην ψυχοσύνθεση και την αντίδραση των συναισθημάτων και της λογικής στις διάφορες καταστάσεις, τόσο μέσα από τα μάτια ενός 11χρονου κοριτσιού όσο, και μέσα από τα μάτια ενός 16χρονου αγοριού. Από την στιγμή δε που εκπέμπουν σε εντελώς διαφορετικά μήκη κύματος, το αφηγηματικό αυτό τρικ είναι ακόμα πιο έξυπνο, προκαλώντας μας να συνεχίσουμε την ανάγνωση. Παράλληλα, και εφόσον η δράση των χαρακτήρων εξελίσσεται σε διαφορετικούς τόπους, μας επιτρέπει να έχουμε πλήρη οπτική της δράσης  και του πως αυτή πορεύεται και αναπτύσσεται μέσα στο κείμενο, στολισμένη με αρκετή αγωνία και ανατροπές που μας καθηλώνουν σε ικανοποιητικό βαθμό, τόσο ώστε στο τέλος να επιθυμούμε να μάθουμε σύντομα τι μέλλει γενέσθαι.

Η συνέχεια της ιστορία της Kaaberbol λοιπόν, αν και αρκετά πανομοιότυπη στα σημεία, αναπτύσσεται με καλύτερο τρόπο απ' ότι το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας της, χρησιμοποιώντας κάποια στοιχεία ισορροπημένης πολυπλοκότητας που κάνουν το περιεχόμενο να φαντάζει στα μάτια μας, και συγκριτικά πάντα με το πρώτο, πιο ενήλικο. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό όλων δε είναι πως σε αυτό το κεφάλαιο, καταφέρνουμε να ρίξουμε μια καλύτερη ματιά στο εσωτερικό των χαρακτήρων. Βιώνουμε τα άγχη και τις αγωνίες τους, τους φόβους και τις λαχτάρες τους, καταλαβαίνουμε ποιοι είναι πραγματικά καλοί και κακοί, συνειδητοποιούμε μέχρι που είναι ικανός να φτάσει ο άνθρωπος για να προστατέψει αυτό που αγαπάει και στο αντίποδα της ανθρώπινης φύσης, μέχρι που μπορεί να φτάσει προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του, όσο σκοτεινός, βίαιος και αποτρόπαιος και αν είναι. Η δράση του βιβλίου είναι ικανοποιητική και με σωστό τρόπο δομημένη,  βιαιότητα δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα, προσεγγίζοντας περισσότερο το μη εφηβικό κοινό και περιμένω πως και πως να μάθω την εξέλιξη στον κόσμο της συνωμοσίας και της διαφθοράς που χτίζει σιγά-σιγά ο Δράκος και οι ακόλουθοί του, που σίγουρα η Ντίνα και οι φίλοι της δεν θα το αφήσουν έτσι.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lene Kaaberbol
Μεταφραστής: Γλυνάτσης Θέμελης
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2008
Αρ. σελίδων: 336
ISBN: 978-960-16-2659-8