Η εικοσάχρονη σχέση δύο φαινομενικά αντίθετων χαρακτήρων, της Emma και του Dexter, συμπυκνώνεται στην περιγραφή της 15ης Ιουλίου κάθε χρόνου, ημερομηνία της γνωριμίας τους σε ένα οργιώδες πάρτι αποφοίτησης το 1988.
Προσωπική άποψη:
Πριν αρχίσω να φλυαρώ ως συνήθως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσω πως δεν έχω διαβάσει το ομότιτλο μοσχοπουλημένο best-seller του David Nicholls ωστόσο, γνωρίζω πολύ καλά, έχοντας διαβάσει κριτικές του βιβλίου από αναγνώστες και κριτικούς, ότι πρόκειται για ένα συγκινητικό ρομάντζο, με ιδιαίτερους χαρακτήρες που δένεσαι μαζί τους και κυρίως, εμπλουτισμένο από το χαρακτηριστικό χιούμορ του συγγραφέα, χάρη στο οποίο κατόρθωσε να γίνει γνωστός διεθνώς. Άλλα λάβω λοιπόν υπ' όψιν μου όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ίδιος ο Nicholls υπογράφει το σενάριο της ταινίας, το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό καθώς είναι άνευρο, δίχως ταυτότητα, με μπερδεμένη και άνευ νοήματος πορεία στο πέρασμα του χρόνου. Απροσδιόριστα κίνητρα κατά συνέπεια, απροσδιόριστα αποτελέσματα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η Emma και ο Dexter είναι δύο νεαροί άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζονται τυχαία τη νύχτα της αποφοίτησής τους από το κολέγιο. Ενώ μεταξύ τους υπάρχει μια σπίθα και ο ερωτισμός είναι έντονος, αντί για μια νύχτα αχαλίνωτου σεξ περνάνε μια νύχτα φιλικού ύπνου ο ένας στην αγκαλιά του άλλου. Αυτή είναι και η αφετηρία της παράξενης σχέσης τους, της ιδιότυπης φιλίας που αναπτύσσουν και τους ακολουθεί τα επόμενα είκοσι χρόνια της ζωής τους. Στα πρώτα στάδια της φιλίας τους έρχονται όλο και πιο κοντά, με τον καθέναν τους να παλεύει να επιτύχει τους στόχους του και να κατακτήσει τελικά τα όνειρά του. Όσο η Emma πλησιάζει τον στόχο της, τόσο ο Dexter απομακρύνεται από αυτόν με συνέπεια να απομακρυνθούν, όχι όμως για πάντα. Η σκέψη του ενός είναι πάντα στον άλλον και η μοίρα δεν μπορεί να τους κρατήσει μακριά. Συνειδητοποιώντας πόσο έχει λείψει ο ένας στον άλλον, αρχίζουν έναν νέο κύκλο της φιλίας τους που δεν θα αργήσει να τους οδηγήσει στην συνειδητοποίηση των λαθών τους και πως τόσο καιρό, ότι πραγματικά έψαχναν και είχαν ανάγκη για να είναι ευτυχισμένοι ήταν δίπλα τους.
Θα περιμένατε ίσως να συγκινηθείτε και δεν θα είχατε άδικο. Και δεν λέω, υπάρχουν κάποιες στιγμές συγκίνησης, όπως υπάρχουν και κάποιες καλές κωμικές στιγμές όμως, κανένα από τα δύο στοιχεία δεν τα λαμβάνουμε σε επαρκείς δόσεις. Ο χρόνος που δίνεται σε κάθε μέρα τα είκοσι αυτά χρόνια δεν είναι αρκετός ούτε για δικαιολογήσει τα συναισθήματα της Emma και του Dexter, ούτε μας βοηθάει να καταλάβουμε απόλυτα γιατί αυτοί οι δύο άνθρωποι είναι ερωτευμένοι και θα έπρεπε να είναι μαζί. Επιπλέον, δεν έχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε πλήρως την πορεία της ζωής τους, τα γεγονότα που την κατηύθυναν στο σήμερα, γεγονός που μειώνει την ρεαλιστικότητα της ιστορίας και παράλληλα, δεν βοηθάει στον σχηματισμό του παραμυθιού. Η Lone Scherfig σκηνοθετικά κάνει πραγματικά ότι μπορεί προκειμένου να σωθεί η ταινία, με όμορφα κάδρα των τοπίων της Αγγλίας και της Γαλλίας, σκιαγραφώντας όσο έχει τη δυνατότητα τα πορτρέτα των πρωταγωνιστών της όμως αυτό δεν είναι αρκετό.
Μπορεί να μην θεωρώ την Hathaway από τις top ηθοποιούς της νέας γενιάς όμως δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω πως έχει κάνει κάποια ενδιαφέροντα περάσματα και σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιες πραγματικά δυνατές κινηματογραφικές εμφανίσεις, έστω και σε ταινίες που στην ουσία δεν ήταν καλές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, πέραν της εμφανισιακής μετάλλαξης που δέχεται, να είναι εκείνη που εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου, που εκφράζεται και συμπεριφέρεται σύμφωνα με αυτό, σα να έχει αφήσει πάνω της την σφραγίδα του. Είναι με απλά λόγια εύπλαστη σε αντίθεση με τον Sturgess ο οποίος έχει την ίδια φάτσα, συμπεριφορά κι έκφραση όπως όταν τον πρωτοσυναντάμε ως απόφοιτο του κολεγίου. Όχι απλά δεν εξελίσσεται αλλά με ελάχιστες εξαιρέσεις, και όσο μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο, δεν δένει με την Hathaway όπως θα θέλαμε και θα έπρεπε.
Θεωρώ ότι το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία δεν προσφέρεται για μεταφορά στον κινηματογράφο. Μπορεί να διατηρείται ο κεντρικός του άξονας, που δεν είναι άλλος από την 15η Ιουλίου, την ημέρα όπου οι ήρωές μας περνάνε για πρώτη φορά μαζί και που σύμφωνα με τον άγιο που γιορτάζει, κάθε χρόνο αυτή τη μέρα θα επαναλαμβάνεται ότι την προηγούμενη ωστόσο, η ουσία αυτού δεν είναι κατανοητή. Προφανώς λείπουν πάρα πολλά κομμάτια του βιβλίου και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα με αυτό αν κι εφόσον δεν επηρέαζε την εξέλιξη και την πορεία του έργου και έδινε στον θεατή με έναν άμεσο τρόπο να καταλάβει κίνητρα και συναισθήματα. Άνευρο, άνισο και άγευστο, το "Μία Ημέρα" είναι μια ρομαντική ταινία που δεν μας προσφέρει αυτά που θα θέλαμε. Γίνεται προσπάθεια αλλά αυτό δεν είναι αρκετό και τελικά το αποτέλεσμα είναι απλώς μέτριο και σίγουρα έπειτα από την θέαση θα μιλάς για μια ταινία που δεν σε νοιάζει να ξαναδείς.
Βαθμολογία 5/10
Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Μία Ήμερα
Είδος: Δραματική
Σκηνοθέτης: Lone Scherfig
Πρωταγωνιστές: Anne Hathaway, Jim Sturgess, Romola Garai, Patricia Clarkson,
Παραγωγή: 2011
Διάρκεια: 107'
Επίσημο site:
14 Σχόλια:
Αααα....γιατί καλέ;;;;Δεν το περίμενα Γιωτάκι και με εκπλήσσεις.Ήταν πολύ αγαπησιάρικο!
θα συμφωνήσω μαζί σου, την είδα πολύ πρόσφατα, θα προτιμούσα να διαβάσω το βιβλίο. κάτι της έλειπε...αν και μου αρέσει αυτή η ηθοποιός ήταν πολλά σημεία της ταινίας βαρετά. Νομίζω ότι από τη στιγμή που ήταν μαζί ως ζευγάρι κάτι πήγε να γίνει... συγκινήθηκα με το τέλος...δεν το περίμενα!!
@ Χρύσα μου, αγαπησιάρικο είναι το "Ημερολόγιο" π.χ. Αυτό εδώ ήταν... πως να το πω; Πολύ φλατ!
@ Christina καλώς μας ήρθες πρώτα απ' όλα (δεν θυμάμαι να τα έχουμε ξαναπεί). :)
Σίγουρα είχε κενά! Αφιέρωνε πολύ λίγο χρόνο σε κάθε χρονιά με αποτέλεσμα να αισθάνομαι ότι απλά λαμβάνω μια γενική ιδέα της σχέσης τους, χωρίς βάσεις και δικαιολογίες γύρω από τα αισθήματά τους.
Ναι, από το Παρίσι και μετά κάτι πήγε να γίνει αλλά έμεινε ανολοκλήρωτο, όσο συγκινητικό κι αν ήταν το τέλος, αν και προβλέψιμο κατ' εμέ!
Την είδα κι εγώ πρόσφατα, πριν κανένα μήνα περίπου. Δεν με ενθουσίασε παρόλο που πιστεύω ότι υπήρχε καλό υλικό. Το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει και δεν μπορώ να ξέρω. Υπήρχαν απίστευτα κενά, κάποιες χρονιές δεν τις είδαμε καθόλου με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο το 'δέσιμο' τους, να μην φαίνεται η δύναμη της σχέσης τους.
Στο τέλος βέβαια συγκινήθηκα και έκλαψα και λίγο η αλήθεια είναι. Κι αυτό επειδή εισέπραξα το ότι πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες όταν αυτές παρουσιάζονται, πρέπει να τολμάμε και να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας και όχι να τα κρύβουμε άσχετα αν θα υπάρξει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.
Αυτό τουλάχιστον κατάφερε να μου το περάσει!
@ Μαράκι αυτό με εκνεύρισε στο όλο θέμα. Ότι ενώ φάνηκε ότι υπήρχε το κατάλληλο υλικό για να γίνει μια πολλή καλή δουλειά, πράγμα που αντιλαμβανόμαστε ακόμα κι αν δεν έχουμε διαβάσει το βιβλίο, η οποία ωστόσο πήγε χαμένη.
Ναι, δεν αντιλέγω, το τέλος ήταν συγκινητικό και σίγουρα σου περνάει το μήνυμα αυτό αλλά θα ήθελα να γίνεται αισθητό καθ' όλη την διάρκεια της θέασης.
κι εγώ δεν θυμάμαι αν τα έχουμε ξαναπεί...χιχι, σε παρακολουθώ όμως!!
μου δίνεις ιδέες για ταινίες που δεν έχω δει. παρεμπιπτόντως η μουσική που έχεις στο μπλογκ σου υπέροχη!!Χρόνια πολλά!!
@ Christina κάλλιο αργά παρά ποτέ! :)
Χαίρομαι πάντως που με παρακολουθείς και πολύ περισσότερο που σου δίνω ιδέες! :D
Να 'σαι καλά... απλά τα λατρεύω αυτά τα δύο τραγούδια! :)
Χρόνια πολλά και καλά και σε 'σένα!
Καλά...το Ημερολόγιο είναι κορφή αλλά και αυτό εδώ δεν είναι κακό.
@ Χρύσα μπορεί να μην είναι κακό, είναι όμως μέτριο! :P
Το βιβλίο το διάβασα πέρσι και μου άρεσε σαν ιδέα. Βεβαια το μειον ειναι οτι δεν μπορεσα να ταυτιστώ με κανέναν γιατί όλοι τους μου φαίνονταν σαν ατομα με τα οποία δε θα ηθελα να καν παρεα, αλλά το γενικοτερο κλιμα της ιστοριας ηταν καλο.
Η ταινία να σου πω, μου αρεσε περισσοτερο απο το ημερολόγιο! βεβαια οντως εχει παρα πολλα "κενα" καθοτι η μορφη του βιβλιου δε βοηθα καθολου την κινηματογραφικη προσαρμογη. Ωστοσο θα το ξαναεβλεπα ευχαριστως για να χαζευω τα τοπια, για τη μουσική κτλ...
Α, οσο για τον ηθποιό που κανει τον Ντεξτερ, δεν εχω δει αλλες ταινιες του αλλά απο αποψη υποκριτικης, ο χαρακτηρας εχει το προβλημα.Ο τύπος περναει 15 από τα χρονια του βιβλιου τυφλα!
Επίσης, μονο εγώ βρισκω την Ανν Χαθαγουει υπερεκτιμημένη?
@ Μ εγώ δεν το έχω διαβάσει αλλά σκέφτομαι να το κάνω αν κι εφόσον αδειάσω! :P
Ωωω... κατάλαβα! Δεν συμπάθησες κανέναν ε; Χα, χα, χα... ;)
Ιιιι.... μην το ξαναπείς αυτό θα πάθω συγκοπή! Όχι και καλύτερο ΑΥΤΟ από "Το Ημερολόγιο"!!! Θα το ήθελε... :P
(ε... δεν είμαι πολύ drama άμα θέλω; LOL)
Αν θες να δεις τοπία, δες ένα ντοκιμαντέρ του NG! :P
Εντάξει... σίγουρα πέρασε χρόνια παρακμής αλλά ακόμα και σε αυτά που ήταν στα καλά του, πλην όταν την 'έχασε' δεν μου έδωσε τίποτα. Ακόμα και στην κατρακύλα του γελοίος μου φάνηκε.
Όσο για την ρακουνοπρόσωπη... δεν είναι ότι τρελαίνομαι ή ότι την έχω top, καμία σχέση, αλλά συγκριτικά με αυτόν έδωσε πολύ περισσότερα και εντάξει, την έχω δει να δίνει και ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ!!!
Το βιβλίο είναι ωραίο γιατί όσο το διαβάζεις περιπλανιέσαι "στις χρονιές" και βλέπεις το κλίμα της κάθε 10 ας ας πούμε. Εγώ που δεν έξησα στα 80ς και που ήμουν μικρή στα 90ς το καταδιασκέδασα.
Ναι ρε συ, είναι ολίγον τι Αγγλοι/Βρετανοί αλλά το ενοχλητικό είδος. Ειδικά τον Ντεξτερ και το σοι του δεν τους πήγα καθόλου. ηθελα να του ριξω μπουνιά.
Πρέπει να είμαι το μοναδικό άτομο γενους θηλυκού που ούτε εντυπωσιάστηκε ούτε συγκινήθηκε ούτε σορόπιασε με το "Ημερολόγιο". Δεν ξέρω γιατί (ίσως επειδή είχα διαβάσει παρα πολύ καλές κριτικές και περίμενα να δω ούτε κι εγώ ξερω τι), αλλά μου φάνηκε ολίγον μια από τα ίδια.
[είσαι, είσαι, αλλά πιστεύω οτι μπορεις και καλύτερα!!!]
Είδα αλλά στα ντοκιμαντέρ εχει και το βλάκα από πίσω που μιλάει με δραματική φωνή!
τι να σου πω, ίσως έτσι έπρεπε να είναι. Στο βιβλίο πάντα για μπάτσες ήτανε.
Δεν αντιλέγω, έχει δώσει καλές ερμηνείες αλλά απο κει και πέρα έχει κανει και πολύ χαζες επιλογες, αλλά δεν ειναι αυτό το πρόβλημα. Στην αρχή την εβρισκα καλή αλλά πλεον μου δινει την εντυπωση οτι κάνει όλο τις ιδιες εκφράσεις. Οτι βλέπεις τον ιδιο "χαρακτήρα' σε πολλές ταινίες.
@ Μ αυτό ήταν ένα από τα κακά της ταινίας. Πλην των ρούχων. δεν σου άφησε καμία γεύση από τις μετατροπές του τι συμβαίνει από χρονιά σε χρονιά.
Εγώ με τους Άγγλους δεν έχω θέμα, βλέπε Rob και Collin :P
Αλλά ο συγκεκριμένος δεν παλευόταν με τίποτα όμως!!!
Για "Το Ημερολόγιο" διαφωνώ κατάφορα αλλά αν δεις το σχετικό post θα καταλάβεις και τους λόγους! ;)
Καλά... δεν είναι και Meryl αλλά οκ, έχω δει πολύ χειρότερες και να έχουν μεγαλύτερη αναγνώριση!
Δημοσίευση σχολίου