Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Κάθε πρωί η Κριστίν ξυπνά σε μια άγνωστη κρεβατοκάμαρα, δίπλα σ’ έναν άγνωστο άντρα. Στον καθρέφτη του μπάνιου βλέπει το πρόσωπο μιας μεσήλικης γυναίκας την οποία δεν αναγνωρίζει. Και κάθε πρωί, ο άντρας τής εξηγεί υπομονετικά ότι είναι ο Μπεν, ο άντρας της, ότι είναι σαράντα επτά ετών και ότι ένα ατύχημα πριν από πολύ καιρό της προκάλεσε μια περίεργη διαταραχή μνήμης.
Αντί για αναμνήσεις, η Κριστίν έχει κάποιες φωτογραφίες, ένα πίνακα σημειώσεων στην κουζίνα κι ένα ημερολόγιο κρυμμένο σε μια ντουλάπα. Ξέρει την ύπαρξη του ημερολογίου γιατί της το θυμίζει κάθε μέρα ο Δρ. Νας, ένας νευρολόγος που ισχυρίζεται ότι την παρακολουθεί χωρίς να το γνωρίζει ο Μπεν.
Καθώς η Κριστίν γεμίζει τις σελίδες του ημερολογίου με όσα της συμβαίνουν κάθε μέρα αλλά και με κάποιες αναλαμπές από το παρελθόν της, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι στη ζωή της υπάρχουν κάποια περίεργα κενά. Προσπαθώντας να κολλήσει τα σπασμένα κομμάτια και να βρει απαντήσεις, πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην αλήθεια… μια αλήθεια που θα αποδειχτεί τρομακτική μα και θανάσιμη.

Προσωπική άποψη:
Ο S.J. Watson, εργαζόταν για αρκετά χρόνια στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Λονδίνου όπου και διαμένει. Το 2008 έγινε δεκτός στην πρώτη σειρά μαθημάτων δημιουργικής γραφής που οργάνωσαν οι εκδόσεις Faber, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να γεννηθεί το πρώτο του μυθιστόρημα, η "Αμνησία", το οποίο κυκλοφόρησε σε περισσότερες από 30 χώρες ανά τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες και η δικιά μας, με την υποστήριξη των εκδόσεων Ψυχογιός. Η "Αμνησία" ουσιαστικά είναι μια διατριβή πάνω στην ανθρώπινη μνήμη και ψυχοσύνθεση που με την μορφή ενός ψυχολογικού θρίλερ μας θέτει κύρια ερωτήματα όπως, είναι άραγε καλό να θυμόμαστε τα πάντα ή μήπως κάποια πράγματα είναι καλύτερα να μένουν στο βάθος του ασυνείδητου και να μην βρίσκουν ποτέ τον δρόμο προς την επιφάνεια; Μπορείς να αισθάνεσαι αγάπη όταν οι μνήμες σου δεν το επιτρέπουν; Και τέλος, οι επιλογές μας μπορούν να είναι τόσο λάθος που να καταστρέψουν ολοκληρωτικά την ζωή μας;

Η Κριστίν είναι μια γυναίκα 47 ετών η οποία κάθε μέρα ξυπνάει σε ένα σπίτι που δεν αναγνωρίζει, έχοντας στο πλευρό της έναν άντρα που δεν γνωρίζει για να ανακαλύψει λίγο αργότερα πως, όχι μόνο βρίσκεται στο δικό της σπίτι και πως ο άντρας αυτός λέγεται Μπεν και είναι ο σύζυγός της αλλά, ότι έχει αφήσει πίσω της μια ολόκληρη ζωή για την οποία δεν θυμάται απολύτως τίποτα. Ένα ατύχημα που συνέβη πριν πολλά χρόνια της προκάλεσε απώλεια μνήμης, τόσο της βραχυπρόθεσμης όσο και τις μακροπρόθεσμης. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει χάσει απλά τις μνήμες που την συνδέουν με το παρελθόν της, όλα όσα γνώρισε και αγάπησε αλλά, έχει χάσει παράλληλα την ικανότητα να δημιουργεί νέες αναμνήσεις. Με πιο απλά λόγια, η Κριστίν ξυπνάει κάθε μέρα της ζωής της χωρίς να έχει καν την ικανότητα να θυμηθεί την προηγούμενη, γεγονός που την καθιστά κατά πολλές έννοιες, ανίκανη να επιβιώσει μόνη της και να χειριστεί ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας μιας φυσιολογικής ζωής.

Όμως όλα τα παραπάνω αρχίζουν να αλλάζουν όταν η Κριστίν αρχίζει συνεδρίες με τον δόκτορα Νας ο οποίος της προτείνει να καταγράφει κάθε μέρα τις εμπειρίες της σε ένα ημερολόγιο τις οποίες θα διαβάζει την επόμενη ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό η μνήμη της θα μπορέσει να βελτιωθεί. Και πραγματικά, η Κριστίν ξεκινάει να γράφει στο ημερολόγιο της, κάθε μέρα όλο και πιο πυρετωδώς, διαβάζοντάς το την επόμενη και συνειδητοποιώντας σταδιακά δύο πράγματα. Κάθε μέρα που περνάει, έχει όλο και περισσότερες αναλαμπές που συνδέονται με σκόρπια σημεία του παρελθόντος της που έχουν διαγραφεί από τη μνήμη της ενώ την ίδια στιγμή, ανακαλύπτει ότι ο άντρας της δεν είναι τόσο ειλικρινής απέναντί της όσο θα έπρεπε. Και ενώ αντιλαμβάνεται ότι όσο δύσκολη είναι για εκείνην η υπάρχουσα κατάσταση, τόσο δύσκολη είναι και για εκείνον. Όσο όμως κι αν θέλει να πιστέψει ότι ο λόγος που της αποκρύπτει πράγματα είναι για να την προστατεύει από έναν καθημερινό, αδιάκοπο πόνο, τόσο δεν μπορεί να καταλαγιάσει μέσα της η ανησυχία ότι συμβαίνει κάτι περισσότερο, πολύ περισσότερο όταν θυμάται ότι το αυτοκινητικό ατύχημα που της στέρησε δήθεν τη μνήμη της, δεν συνέβη ποτέ και ότι η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.

Νομίζω ότι στο σημείο αυτό δεν θα ήταν πρέπον να σας αποκαλύψω περισσότερα πράγματα σχετικά με την πλοκή του βιβλίου γιατί ακροβατώ σε μια πολύ λεπτή γραμμή και μπορεί να σας πω περισσότερα απ' όσα πρέπει και να χάσετε ένα μέρος της μαγείας της ανάγνωσης. Αυτό που μπορώ όμως να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι ο Watson δημιουργεί ένα εξαιρετικό θρίλερ χαρακτήρων, βασισμένο σε όλα αυτά που κρύβονται βαθιά στο υποσυνείδητο του κάθε ανθρώπου αλλά και στην ικανότητα που έχει το μυαλό μας να αποβάλλει τις αναμνήσεις εκείνες που είναι πραγματικά επίπονες, που δημιουργούν συναισθήματα, ακόμα κι ενοχές που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Παράλληλα, εξερευνά το σημείο εκείνο του νου και της θύμησης, το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να γίνει ένα κουβάρι με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε στο παρελθόν, οδηγώντας μας ουσιαστικά σε ένα είδος υποβολής το οποίο με την σειρά του δημιουργεί πλασματικές εικόνες αναμνήσεων γεγονότων που στην πραγματικότητα δεν συνέβησαν ποτέ αλλά για κάποιον λόγο, υιοθετούμε ως πραγματικές, είτε από ανάγκη είτε από εξαναγκασμό.

Ο Watson μοιράζεται μαζί μας ένα θρίλερ το οποίο συνδυάζει κάτι από "Memento" και "50 First Dates", χωρίς όμως να αντιγράφει κανένα από τα δύο, συνθέτοντας μια ιστορία με συνεχείς ανατροπές, αποκαλύψεις στοιχείων που αλλάζουν άρδην τις ισορροπίες και όλα όσα πιστεύουμε μέχρι εκείνη τη στιγμή, αγωνιώντας και περιμένοντας τις εξελίξεις με κομμένη ανάσα. Η Κριστίν σταδιακά ανακαλύπτει τον εαυτό της από την αρχή και την ίδια στιγμή, ανακαλύπτει μικρά κομμάτια του χαμένου παρελθόντος της που την οδηγούν σε προβληματισμούς, σκέψεις και τελικά, σε συμπεράσματα αλλά και σε μια αυτοκριτική σχετική με τα λάθη που έκανε και την οδήγησαν στο σήμερα, συνειδητοποιώντας ότι, όσο σκληρές κι αν είναι κάποιες αναμνήσεις, πρέπει να τις έχεις βαθιά φυλαγμένες μέσα σου, για να σου θυμίζουν όσα έπραξες σωστά και σου χάρισαν ευτυχία αλλά πάνω απ' όλα, για να σου θυμίζουν τα λάθη εκείνα που γκρέμισαν μερικά από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής σου. Και επίσης, ότι ακόμα κι αν δεν θυμόμαστε καταστάσεις, κάπου μέσα μας, υπάρχουν τα κατάλοιπα των συναισθημάτων που μας έκαναν να βιώσουμε και αν τα αφήσουμε ελεύθερα, μπορεί να μας λυτρώσουν.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας:  S.J. Watson
Μεταφραστής: Μπαρουξής Γιώργος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 400
ISBN: 978-960-496-178-8