Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Άμπι Αμπερνάθι είναι ένα καλό κορίτσι. Δεν πίνει. Δεν βρίζει. Ντύνεται πολύ συντηρητικά. Πιστεύει ότι έχει καταφέρει να διαχωρίσει τη θέση της από το σκοτεινό παρελθόν της αλλά όταν πάει στο κολέγιο για να ξεκινήσει τις σπουδές της τα πράγματα θα ανατραπούν.
Θα γνωρίσει τον Τράβις Μάντοξ. Ακαταμάχητος καρδιοκατακτητής αλλά επικίνδυνος, περνά τα βράδια του παλεύοντας σε παράνομους αγώνες πάλης.
Θα αντισταθεί στη γοητεία του και τότε ο Τράβις θα την παγιδεύσει μ' ένα απλό στοίχημα: αν χάσει ο Τράβις, θα απέχει από το σεξ για ένα μήνα, ενώ αν χάσει η Άμπι, θα μείνει στο διαμέρισμά του ως συγκάτοικός του για ένα μήνα.
Βέβαια, ο Τράβις δεν υποψιάζεται καν ότι βρήκε το δάσκαλό του και ότι πίσω από το παρουσιαστικό του καλού κοριτσιού η Άμπι κρύβει μια πολύ δυναμική προσωπικότητα.

Προσωπική άποψη:
"Γλυκιά Καταστροφή"! Μαγευτικό εξώφυλλο, που σε παρασύρει να το πάρεις στα χέρια σου και ένας τίτλος, που δεν θα μπορούσε να είναι πιο αντιπροσωπευτικός. Και αυτό γιατί, από τη μία είναι απίστευτα γλυκό, από την άλλη, απόλυτα καταστροφικό καθώς, άπαξ και ξεκινήσεις την ανάγνωσή του πολύ απλά, δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου για κανέναν απολύτως λόγο. Το πολύ επιτυχημένο best seller των New York Times, έφτασε λοιπόν και στη χώρα μας, έτοιμο να μας χαρίσει στιγμές συγκίνησης και πάθους, να μας προβληματίσει γύρω από το πως μπορεί να πετύχει μια δυσλειτουργική σχέση και τελικά, να κατακτήσει μια θέση στην καρδιά μας και να μείνει εκεί για πάντα. Ω, ναι... αν το τελευταίο διάστημα απόλαυσα πραγματικά την ανάγνωση ενός βιβλίου, το δίχως άλλο, θα σας έλεγα ότι πρόκειται γι' αυτό εδώ.

Η Άμπι έχει την εικόνα του καλού κοριτσιού. Ντύνεται συντηρητικά, δεν έχει εξαρτήσεις και προσπαθεί με κάθε τρόπο, να μην τραβάει πάνω της την προσοχή. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που θέλησε να φύγει από την πόλη της και να σπουδάσει κάπου μακριά. Να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή όπου κανένας δεν θα γνωρίζει το σκοτεινό, προβληματικό παρελθόν. Δεν θα αργήσει όμως να γνωρίσει τον Τράβις ο οποίος, έρχεται να αναστατώσει τη ζωή της. Ο Τράβις ο απόλυτος γόης του κολεγίου, όπου κανένα κορίτσι δεν αρνείται να περάσει τον εξευτελισμό της μίας και μοναδικής βραδιάς μαζί του, ενώ βγάζει τα προς το ζην συμμετέχοντας σε μυστικούς, παράνομους αγώνες πάλης. Όταν συνειδητοποιεί ότι η Άμπι δεν είναι σαν τις άλλες και ότι δεν είναι καθόλου πρόθυμη να υποκύψει στην γοητεία του, μεταξύ τους αναπτύσσεται μια παράξενη, φιλική σχέση η οποία μέλλει να αλλάξει όταν ο Τράβις θα την παγιδεύσει με ένα στοίχημα του οποίου, αν είναι εκείνος ο χαμένος, θα πρέπει να απέχει από το sex για ένα μήνα ενώ αν χάσει εκείνη, θα πρέπει να μείνει στο σπίτι του για ένα μήνα. Τα συναισθήματα φιλίας όμως που τρέφουν ο ένας για τον άλλον είναι πολύ βαθύτερα και πολύ πιο περίπλοκα απ' όσο φαίνεται ή κι απ 'όσο ίσως πιστεύουν.

Η Jamie McGuire καταφέρνει να συνδυάσει με πετυχημένο τρόπο, στοιχεία του "Twilight" και του "Fifty Shades" χωρίς ωστόσο, να αντιγράφει κάποιο από αυτά, δημιουργώντας τελικά, κάτι ολότελα δικό της. Η Άμπι και ο Τράβις, είναι δύο προβληματικοί χαρακτήρες, απόλυτα δυσλειτουργικοί τόσο όταν είναι μόνοι τους, όσο κι όταν είναι μαζί. Κατά έναν περίεργο τρόπο όμως, είναι ακόμα πιο δυσλειτουργικοί όταν ο ένας είναι μακριά από τον άλλον. Σαφέστατα, έχουν ένα παρελθόν που δεν τους βοηθάει, οι αναμνήσεις είναι σκληρές κι επώδυνες και για την Άμπι, η πιθανότητα να μπλέξει με κάποιον που χαρακτηρίζεται από στοιχεία του παρελθόντος της από τα οποία προσπαθεί να ξεφύγει, κάνει την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη. Μπορεί η σχέση τους να είναι δύσκολη, να πρέπει να ξεπεράσουν πολλά προβλήματα και να κάνουν υποχωρήσεις προκειμένου να είναι μαζί όμως, είναι ξεκάθαρο πως η μοναδική τους ελπίδα για ένα ευτυχισμένο μέλλον, είναι να κάνουν την απόλυτη υπέρβαση. Και οι δυο τους, βασανίζονται από τους προσωπικούς τους δαίμονες τους οποίους, πρέπει να αντιπαλέψουν, να ξεπεράσουν και να αφήσουν πίσω τους αν θέλουν να πετύχουν.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας είναι αναμφίβολα, οι ολοκληρωμένοι και πλήρως σχηματοποιημένοι χαρακτήρες. Αν και με μια πρώτη ματιά μπορεί να σκεφτείτε ότι δεν ανήκουν στον μέσο όρο και ότι είναι ακραία προβληματική, με μια δεύτερη, πιο προσεχτική ματιά, θα διαπιστώσετε έκπληκτοι πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, πολύ περισσότερο δε, στις μέρες μας, όπου τα όρια που χωρίζουν μια θεωρητικά φυσιολογική οικογένεια από μια προβληματική, καθώς και τον αντίκτυπό του παρελθόντος της πάνω στα μέλη της, είναι πιο λεπτά και θολά από ποτέ. Είναι μια ιστορία που μέσα από την απλότητα και την αμεσότητα της αφήγησής της, που ακολουθεί έναν σύγχρονο και φρέσκο τρόπο που δεν κουράζει, πέραν του να μας διασκεδάσει με το χιούμορ της και να μας κάνει να ερωτευτούμε με τα έντονα συναισθήματα που μας προκαλεί, έχει σκοπό να μας προβληματίσει, να μας βάλει σε μια διαδικασία σκέψης και κατανόησης, σχετικά με το τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε και μέχρι που είμαστε ικανοί να φτάσουμε και ως ποιου σημείου να υποχωρήσουμε, προκειμένου να το αποκτήσουμε.

Ναι, από την πρώτη κι όλας στιγμή αντιλαμβανόμαστε πως η Άμπι και ο Τράβις έχουν μεγάλο δρόμο μπροστά τους και πως η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν είναι δύσκολη και ο δρόμος, κάθε άλλο παρά στρωμένος με ροδοπέταλα. Όμως τελικά, τα πιο ωραία πράγματα στη ζωή, είναι αυτά που κερδίζονται με κόπο. Την ευτυχία την εκτιμάμε καλύτερα, όχι όταν έρχεται φυσικά κι αβίαστα αλλά, όταν έχουν παλέψει γι' αυτήν, όταν έχουμε δώσει όλο μας το είναι, έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά και όχι δέκα πίσω, όταν κάθε μέρα παλεύουμε για το καλύτερο, έστω κι αν δεν το πετυχαίνουμε πάντα. Ακόμα και η αποτυχία τους μας ικανοποιεί γιατί τους κάνει να προβληματιστούν, να στερηθούν και να πονέσουν, να μην θέλουν στη ζωή τους άλλο χαμένο χρόνο αλλά, ένα διάστημα που θα τους επιτρέψει, όχι να είναι τέλειοι αλλά τουλάχιστον, να προσπαθούν ακόμα πιο πολύ, για κάτι περισσότερο, για κάτι καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο. Αν μη τι άλλο, μια αληθινή ιστορία, ειλικρινής κι αυθόρμητη, γεμάτη συναισθήματα και πάθη, που θα στοιχειώσει το μυαλό και την καρδιά σας ακόμα και μετά το πέρας της ανάγνωσής της.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jamie McGuire
Μεταφραστής: Τζανακάρη Βάσια
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 472
ISBN: 978-960-501-941-9

Το review ανέβηκε επίσης στο Culturenow.gr:
http://www.culturenow.gr/18437/jamie-mcguire-glukia-katastrofi-ekdoseis-metaixmio