Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
"Στην ουσία πρόκειται για ένα μυστήριο. Πώς γεννιέται μια ιδέα; Προηγείται πάντα μια περίοδος λίγο παράξενη και μυστηριώδης, όπου αισθάνομαι ότι κάτι έρχεται. Είναι μια περίοδος ύπνωσης, μία κατάσταση όπως ανάμεσα στον ύπνο και τον ξύπνο, όπου τα πάντα αποκτούν διαφορετικές διαστάσεις. Μια φράση, ένα τραγούδι ή έναν θόρυβο τα ακούω με τρόπο διαφορετικό. Είναι σαν μία εγκυμοσύνη. Συχνά αναδύεται ένα πρώτο στοιχείο, που μπορεί να είναι μια εικόνα από το τέλος της ταινίας ή ένα υπαρκτό πρόσωπο που έχει ήδη μεταλλαχτεί σε χαρακτήρα της. Κάθε μέρα προστίθενται έτσι διάφορα στοιχεία, τα οποία μου έρχονται μεταξύ πέντε κι επτά το πρωί. Σηκώνομαι τότε και κρατάω σημειώσεις..."
Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από τις συνομιλίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη που έγιναν στο πλαίσιο της σειράς εκπομπών "A voix nue" και μεταδόθηκαν το 2009 από τον σταθμό τεχνών και πολιτισμού της Κρατικής Γαλλικής Ραδιοφωνίας France Culture (οι συζητήσεις έγιναν στη γαλλική γλώσσα και παρατίθενται αυτούσιες στο "Παράρτημα" - η ελεύθερη απόδοσή τους στα ελληνικά έγινε από τον συγγραφέα). Κάθε κύκλος της εκπομπής "Με γυμνή φωνή" αποτελείται από πέντε ημίωρες συζητήσεις με προσωπικότητες που σηματοδοτούν την εποχή μας: φιλοσόφους, καλλιτέχνες, δημιουργούς που δέχονται σε κάποια στιγμή της ζωής τους να εκμυστηρευθούν τις ελπίδες, τα πιστεύω και τις αμφιβολίες τους. Η πολύτιμη αυτή μαρτυρία του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη συνοδεύεται από τη φιλμογραφία του, πλήρως ενημερωμένη, καθώς και από σπάνιο ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από τα προσωπικά του αρχεία και από γυρίσματα των ταινιών του.

Προσωπική άποψη:
Είναι γνωστό πως με τις βιογραφίες, έχω ένα θέμα. Δεν συγκαταλέγονται στα βιβλία που επιθυμώ να διαβάζω, ιδιαίτερα όταν είναι αυτοβιογραφικές. Αυτό που με ενοχλεί είναι πως ο ίδιος ο δημιουργός, έχει τον χρόνο να δώσει στον αναγνώστη, μια εικόνα του εαυτού του και των ιδεών που τον συνοδεύουν, κατά πως εκείνος επιθυμεί. Αυτή είναι άλλωστε και η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στον προφορικό και τον γραπτό λόγο. Όταν μιλάς, είσαι πιο ειλικρινής, δεν έχεις τον απαιτούμενο χρόνο να σκεφτείς και να ωραιοποιήσεις τις απαντήσεις σου. Όταν πάλι αφηγείσαι μέσω του γραπτού λόγου, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Αυτός ίσως είναι ο λόγος που αγάπησα την εξομολόγηση αυτή του Αγγελόπουλου. Γιατί μπορεί τα λόγια να είναι δικά του και τυπωμένα στο χαρτί, ανήκουν όμως στην πρώτη περίπτωση από αυτές που προανέφερα.

Ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, είναι ένας εξαιρετικά γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος και έχει υπάρξει τακτικός συνεργάτης της Κρατικής Γαλλικής Ραδιοφωνίας. Το 2009, στα πλαίσια της εκπομπής του στο συγκεκριμένο ραδιοφωνικό δίκτυο με τίτλο, "A voix nue", φιλοξένησε σε 5 ημίωρες συζητήσεις τον μεγάλο δημιουργό, Θόδωρο Αγγελόπουλο ο οποίος του μίλησε από καρδιάς και με πάσα ειλικρίνεια, για κάθε γνωστή και άγνωστη πτυχή της ζωής του, από τη γέννησή του και τα δύσκολα πολεμικά και μεταπολεμικά χρόνια που έζησε εκείνος και η οικογένειά του, για τα χρόνια της Χούντας, για τις απώλειες που τον σημάδεψαν, για τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και για την πορεία της εξέλιξης της καριέρας του μέσα στον χρόνο. Εκμυστηρεύτηκε για τα πράγματα που τον ενέπνευσαν, για τους ανθρώπους εκείνους και τα δράματα που αποτέλεσαν καλλιτεχνικό εφαλτήριο, πηγή έμπνευσης και που τελικά, το δόξασε με τον δικό του τρόπο μέσα από την κάμερά του.

Ο κύριος Αρχιμανδρίτης, κάνοντας ελεύθερη μετάφραση της συνέντευξης, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο στο πρωτότυπο γαλλικό κείμενο, μαζί με πληθώρα φωτογραφιών από την ζωή και το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, μας προσφέρει την εξαιρετική αυτή συζήτησή του  με τον αδικοχαμένο δημιουργό, που χάρισε στιγμές δόξας κι αναγνώρισης στην χώρα μας. Γιατί, ουσιαστικά, η συνέντευξη αυτή, είναι μια εξομολόγηση καρδιάς, μια εξομολόγηση συναισθημάτων και σκέψεων, μια ειλικρινή προσπάθεια να μας κάνει να δούμε και να κατανοήσουμε, όχι μόνο τα βαθύτερα κίνητρα και ανάγκες της καλλιτεχνικής του δημιουργίας αλλά, πως αυτά, συνδέονταν άμεσα με τον ψυχισμό, την προσωπικότητα, τις μνήμες του και με την εξέλιξη της ίδιας του της ύπαρξης μέσα στον χρόνο. Ένα εξαιρετικό βιβλίο που αναμφίβολα, οι λάτρεις του Θόδωρου Αγγελόπουλου, πρέπει να έχουν στην κατοχή τους.

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Αρχιναδρίτης Γιώργος
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Βιογραφικά
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 175
ISBN: 978-960-16-4592-6