Συνοπτική περίληψη του βιβλίου: 
Η Ανδριάνα βλέπει ξαφνικά να χάνονται ένα-ένα και με ανησυχητική ευκολία όλα αυτά που θεωρούσε ως τώρα δεδομένα. Ο γάμος της παραπαίει, τα λεφτά της τελειώνουν, ενώ ο αγώνας της για να ξαναβρεί δουλειά χαρακτηρίζεται από την εξής φράση: μεγάλη πόρτα θα διαβείς.
Σ’ αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων τα στηρίγματά της δεν φαίνονται και τόσο στιβαρά... Μια εκκεντρική μητέρα που της αρέσει να συλλέγει συζύγους. Μια αδερφή, κατά φαντασίαν ασθενής, που περιμένει τον πρίγκιπα ή το θάνατο – και όχι πάντα με αυτή τη σειρά. Μια επικριτική κολλητή φίλη που έχει αδυναμία σε μυώδεις εκκολαπτόμενους ποιητές.
Χάνοντας όλες τις ισορροπίες της, η Ανδριάνα νιώθει πως της απομένουν μόνο δύο εναλλακτικές: να αρχίσει να καπνίζει φυτείες μέχρι να μοιάσει με τον Μπομπ Μάρλεϊ ή να φορέσει τα αγαπημένα της εντεκάποντα και να βγει έξω στη μάχη παλεύοντας γι’ αυτά που έχασε, μαζί και για τον παλιό της έρωτα ο οποίος επιστρέφει στη ζωή της παράνομα και κολασμένα. Τον ψηλό…

Προσωπική άποψη:
Καλοκαίρι είναι, δουλειά πολλή έχω -δόξα τον θεό-, η θερμοκρασία έχει χτυπήσει κόκκινο και μετράω μέρες μέχρι να φύγω με την οικογένειά μου για διακοπές. Όπως είναι όμως λογικό και αναμενόμενο, θέλω να διαβάσω κάτι, οτιδήποτε, αρκεί να είναι διασκεδαστικό και ανάλαφρο δεδομένου ότι αφήνω τα βιβλία που χρειάζονται περισσότερη σκέψη για λίγο αργότερα, τότε που θα μπορώ να συγκεντρωθώ και να τους αφιερώσω τον χρόνο που πραγματικά χρειάζονται και τους αξίζει. Έτσι, αν κι αρχικά είχα επιλέξει να είναι ένα από τα βιβλία που θα με συνόδευαν στις καλοκαιρινές μου εξορμήσεις, διάβασα χθες το "Τακούνια Στα Χαρακώματα", το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο της Κατερίνας Παπανικολάου που κυκλοφόρησε λίγο καιρό πριν από τις εκδόσεις Διόπτρα. Σίγουρα, δεν συγκλονίστηκα, για λόγους που θα αναλύσω παρακάτω ωστόσο, μπορώ όμως να πω ότι διασκέδασα αρκετά.

Η Ανδριάνα είναι μια γυναίκα λίγο πριν τα σαράντα, στην Ελλάδα της κρίσης, με μια ημίτρελη μάνα και μια ολότελα τρελή... αδερφή, μια φίλη που η κρίση δεν της έχει χτυπήσει την πόρτα και μέσα σε έναν συμβατικό γάμο δύο χρόνων, με τον σύζυγό της, Αλέξη, να βρίσκεται στο Παρίσι για επαγγελματικούς λόγους. Σε γενικά πλαίσια, είναι ευχαριστημένη από τη ζωή της, με τα στραβά και τα καλά της, μέχρι τη στιγμή που μένει χωρίς δουλειά ενώ το να βρει μια νέα, αξιοπρεπή που να καλύπτει τις ανάγκες της φαντάζει άθλος. Την ίδια στιγμή, η σχέση της με τον άντρα της χειροτερεύει όλο και περισσότερο με τους δυο τους να αποξενώνονται όλο και πιο πολύ, η μητέρα και η αδελφή της δεν αντιλαμβάνονται τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει ενώ η κολλητή της, ζει τον έρωτά της με έναν εικοσιπεντάρη και δεν την απασχολεί τίποτα άλλο. Και σαν να μην έφτανε που ο κόσμος που γνώριζε καταρρέει παρασύροντάς την, ο ψηλός, ο μεγάλος της έρωτας, που την είχε κερατώσει και πληγώσει ανεπανόρθωτα, επιστρέφει στη ζωή της από το πουθενά, βοηθώντας την διαδρομή της προς την τρέλα.

Θα ξεκινήσω με τα θετικά στοιχεία του βιβλίου. Είναι αρκετά καλογραμμένο, φρέσκο, δροσερό, νεανικό, ένα ανάγνωσμα που αν μη τι άλλο, ενδείκνυται για την εποχή που διανύουμε, με την ηρωίδα του οποίου μπορούν πολλές γυναίκες να ταυτιστούν σε αρκετά επίπεδα. Ευτυχώς, και σε σχέση με άλλα παρεμφερή μυθιστορήματα, η Κατερίνα Παπανικολάου, καταφέρνει να διατηρήσει ένα κάπως πιο ελληνικό πρότυπο ζωής, οικογένειας και σχέσεων. Ναι, σίγουρα σε ορισμένα σημεία διακρίνουμε νότες υπερβολής ή σουρεαλισμού ωστόσο θεωρώ πως αυτό είναι κάτι το σκόπιμο και διόλου τυχαίο. Συνήθως, σε κωμικές ιστορίες της καθημερινότητας όπως αυτή, ακολουθείται από τους συγγραφείς -άσχετα από το αν είναι Έλληνες- ένα αμερικάνικο πρότυπο που όπως και να το κάνουμε, δεν ταιριάζει και δεν θα μπορούσε ποτέ να ταιριάξει με τα δικά μας. Τα "Τακούνια Στα Χαρακώματα" λοιπόν, είναι εξελληνισμένα, όπως θα έπρεπε, σατιρίζοντας και καυτηριάζοντας την σύγχρονη πραγματικότητα του τόπου μας, με χιούμορ αλλά και συγκαλυμμένη δεικτικότητα.

Και πάμε λοιπόν στα, αν μπορεί να τα χαρακτηρίσει κανείς έτσι, μειονεκτήματα του βιβλίου. Πρώτα απ' όλα, θεωρώ πως ίσως είναι λίγο περισσότερο ατακαδόρικο απ' όσο πραγματικά χρειάζεται. Σαφέστατα, η Ανδριάνα, είναι μια νέα, σύγχρονη και ανεξάρτητη γυναίκα κατά συνέπεια, τόσο ο λόγος όσο και η σκέψη της μπορεί να είναι καυστικά και κυνικά -και τα δικά μου είναι- απλώς θεωρώ πως δεν θα έπρεπε να είναι έτσι όλη την ώρα. Υπάρχουν κάποιες εσωτερικές σκέψεις που στον πυρήνα τους, παραείναι σοβαρές για να τις αντιμετωπίζουμε ελαφρά την καρδία, ή προσπαθώντας να τις διακωμωδήσουμε για να πάρουμε ανάσα. Μπορεί να είναι διασκεδαστικό όταν το διαβάζεις, δεν είναι όμως ρεαλιστικό και όταν το χιούμορ αισθάνεσαι να σε πνίγει κάποιες στιγμές, από ευχάριστο, αρχίζει να σε δυσαρεστεί και να θέλεις λίγο χώρο. Επίσης, αντιλαμβάνομαι την επιρροή που είχε το "Sex & the City" σε πολλούς τομείς, λογοτεχνικούς και όχι μόνο, αλλά θα ήθελα στο μοντέλο σχέσεων της πρωταγωνίστριας να δω κάτι που θα μου θύμιζε λιγότερο την Carrie και τον Mr. Big, όχι μόνο στην ουσία της σχέσης τους αλλά και ως προς το πως αυτή παρουσιάστηκε, σε όλα τα επίπεδα.

Οφείλω πάντως να ομολογήσω πως απ' όσα βιβλία αυτού τους είδους και αισθητικής έχω διαβάσει -και είναι αρκετά απογοητευτικά ειδικά το τελευταίο διάστημα- το "Τακούνια Στα Χαρακώματα" είναι πιθανότατα το καλύτερο καθότι το πιο ειλικρινές, αυθεντικό, με χιούμορ, αυτοσαρκαστική διάθεση και διασκεδαστικό απ' όλα. Σίγουρα δεν θέτει μεγάλα ερωτήματα για τη ζωή και το μέλλον, παρά σκέψεις που λίγο-πολύ όλοι κάνουμε την δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, όμως διατηρώντας έναν ελληνικό χαρακτήρα που μας ταιριάζει, θα σας κάνει να ταυτιστείτε με το story στα κατά τόπους σημεία και αν μη τι άλλο, θα σας ψυχαγωγήσει ευχάριστα για 3-4 ωρίτσες τώρα που είναι καλοκαιράκι σε κάποια παραλία, κι ας μην είναι εξωτική, χωρίς να σας γεννήσει διλήμματα και τάσεις αμπελοφιλοσοφίας. Θα χαλαρώσετε, θα γελάσετε, -όχι- δεν θα συγκινηθείτε ούτε θα προβληματιστείτε ιδιαίτερα όμως στην τελική, δεν νομίζω πως αυτός ήταν και ο σκοπός της ίδιας της συγγραφέως.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Παπανικολάου Κατερίνα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 296
ISBN: 978-960-364-633-4