Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Σίντερ είναι η πιο προικισμένη μηχανικός του Νέου Πεκίνου, αλλά έχει την ατυχία να ζει με μια τυραννική μητριά και δύο αδελφές. Επιπλέον είναι σάιμποργκ — πολίτης β' κατηγορίας δηλαδή. Στα δεκάξι της το μόνο που την απασχολεί είναι να προλαβαίνει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της μητριάς και των αδελφών της.
Μια μέρα εισβάλλει στο εργαστήριό της ο όμορφος πρίγκιπας Κάι ζητώντας της να επισκευάσει το αγαπημένο του ανδροειδές. Η έλξη που νιώθει ο ένας για τον άλλον μοιάζει να μην έχει καμιά τύχη, ειδικά εκείνη τη χρονική στιγμή που το βασίλειο απειλείται από την τρομερή βασίλισσα της Λούνα, της πρώτης αποικίας των ανθρώπων στη Σελήνη.
Έτσι ξεκινάει η απίστευτη περιπέτεια της Σίντερ, κατά την οποία θα ανακαλύψει ότι η τύχη της ανθρωπότητας βρίσκεται στα χέρια της.
Ποια είναι τελικά η Σίντερ;

Προσωπική άποψη:
Νομίζω πως όλοι μας γνωρίζουμε το παραμύθι της Σταχτοπούτας, όχι μόνο από την κινηματογραφική μεταφορά της Disney, αλλά και από τους γονείς μας, αφού όταν ήμασταν ακόμη παιδιά, ήταν μια από τις δημοφιλέστερες ιστορίες και ποιος ξέρει, ίσως να παραμένει έτσι ως τις μέρες μας. Όμως, όλοι μας, γνωρίζουμε την ιστορία, όπως αυτή πλάστηκε κάποτε, με τα δεδομένα μιας άλλης εποχής. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως, πως θα ήταν η ιστορία της Σταχτοπούτας, αν γραφόταν σήμερα, που η επιστήμη, η γνώση και η τεχνολογία, μέρα με τη μέρα, γίνονται όλο και πιο προηγμένες; Έχετε αναρωτηθεί πως θα ήταν η Σταχτοπούτα αν είχε γεννηθεί σε μια πιο σύγχρονη, ίσως και κάπως δυστοπική, και όχι σε μια μεσαιωνική, ρομαντική εποχή; Αν ναι, τότε η ιστορία της Σίντερ, θα σας δώσει την απάντηση που αναζητάτε. Αν πάλι όχι, τότε ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε και να χαθείτε στον κόσμο της Σελήνης.

Η Σίντερ είναι μια άριστα εκπαιδευμένη, έφηβη μηχανικός, η οποία ζει κι εργάζεται στο Νέο Πεκίνο, υπομένοντας τον τυραννικό ζυγό της μητριάς της, έπειτα από τον θάνατο του πατριού της από μια θανατηφόρο νόσο που μαστίζει ολόκληρη τη Γη. Δουλεύοντας στο μικρό της μαγαζί και εξυπηρετώντας τις ανάγκες της μητριάς και των δύο ετεροθαλών αδερφών της, η Σίντερ, δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τίποτα άλλο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στα μάτια της κοινωνίας, η Σίντερ, είναι ένα βδέλυγμα, αφού είναι σάιμποργκ δηλαδή, κατά ένα ποσοστό, το σώμα της, αποτελείται από μηχανικά μέλη κι εμφυτεύματα, έπειτα από ένα φρικτό ατύχημα το οποίο την άφησε πέραν από σωματικά κατεστραμμένη, και ορφανή. Όταν ο πρίγκιπας Κάι, διάδοχος του θρόνου, θα βρεθεί στο μαγαζί της ζητώντας τις υπηρεσίες της, η έλξη που θα νιώσουν ο ένας για τον άλλον θα είναι εμφανής και σταδιακά, θα κορυφωθεί, με την Σίντερ να προσπαθεί να μείνει μακριά του, ξέροντας πως ένα τέτοιο ειδύλλιο είναι καταδικασμένο, την ίδια στιγμή που σκληρή βασίλισσα Λούνα της Σελήνης, προσπαθεί να κερδίσει τον Κάι και μαζί του, την θέση και την εξουσία της Αυτοκράτειρας. Όμως η Σίντερ θα ανακαλύψει ένα μεγάλο μυστικό, που με τη σειρά του, θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες αποκαλύψεις για την ίδια και το παρελθόν της, αλλά και την πραγματική της αξία.

Η Marissa Meyer, στην πρώτη της συγγραφική προσπάθεια, καταφέρνει να κλέψει τις εντυπώσεις και να μας αφήσει σαστισμένους με μια ιστορία που, θεωρητικά, δεν θα έπρεπε να είναι πρωτότυπη, αφού βασίζεται σε μια πολύ γνωστή και συνηθισμένη στ' αυτιά και τα μάτια μας ιστορία. Και όμως, η Meyer πετυχαίνει το αδύνατον, κάνοντας την ιστορία της Σταχτοπούτας ολόδική της, δίνοντάς της νέα πνοή, νέα αισθητική, νέα ταυτότητα και ειλικρινά, είναι σαν να την διαβάζουμε πρώτη φορά. Πρώτα απ' όλα, είναι εξαιρετικά ευφυής η δόμηση, τόσο της ίδιας της ιστορίας και της πλοκής της, όσο και το γεγονός πως οι άνθρωποι έχουν χωριστεί σε δύο διαφορετικά είδη, εκείνα της Γης κι εκείνα της Σελήνης που κάποτε, μπορεί να άνηκαν στην ίδια φυλή, πλέον όμως, είναι σε αντίπαλα στρατόπεδα και που με το πέρασμα των χρόνων, ανέπτυξαν διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης, πολιτικής, τρόπου σκέψης. Επιπλέον, η συγγραφέας, έχει καταφέρει να χτίσει έναν ολόκληρο κόσμο που ναι μεν, μπορεί να είναι γεωγραφικά ίδιος με τον σημερινό, ωστόσο, οι κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών, των έχουν επηρεάσει, τον έχουν αλλάξει ολοκληρωτικά, ζώντας μια νέα, ειρηνική εποχή μεν, που περνάει μεγάλη κρίση σε άλλα επίπεδα δε.

Και τώρα, θέλοντας να αποφύγω να πω πράγματα που δεν θα έπρεπε, θέλω να εστιάσω για λίγο στην Σίντερ η οποία, είναι από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες που έχω ποτέ συναντήσει, στο συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος. Μπορεί να είναι σάιμποργκ, μπορεί να βρίσκεται στον πάτο της κοινωνικής αλυσίδας, όμως η Σίντερ, δεν παύει λεπτό να είναι μια δυνατή, μια ισχυρή προσωπικότητα η οποία, όταν τεθεί τέτοιο ζήτημα, δεν διστάζει να παλέψει, να αγωνιστεί για τα δικαιώματά της, για την υπεράσπιση των συναισθημάτων που κάποιοι αρνούνται να της αναγνωρίσουν, μα πάνω απ' όλα, για την ελευθερία την οποία πραγματικά δικαιούται. Ναι, μπορεί η ταυτότητά της και η πορεία της μέχρι το τέλος του πρώτου βιβλίου, να είναι προβλέψιμα σε αρκετά μεγάλο βαθμό, ωστόσο, όντας παραμύθι, δεν μπορώ να πω πως αυτό το μικρό μείον, κατάφερε να με ταρακουνήσει. Επίσης, οφείλω να αναγνωρίσω πως η συγγραφέας, δεν άφησε τον εαυτό της να παρασυρθεί από το ρομάντζο το οποίο, χωρίς να το υποσκελίσει, το άφησε να πλανάται με μια μυστηριώδη νότα γοητείας, εστιάζοντας την προσοχή της περισσότερο στα δεδομένα, την δράση, τις δολοπλοκίες αλλά και τις απαραίτητες αποκαλύψεις, που θα αποτελέσουν το τιμόνι των εξελίξεων, όσο "Η Τετραλογία Της Σελήνης" θα συνεχίσει να ξετυλίγεται.

Οφείλω να ομολογήσω πως είχα μεγάλες επιφύλαξεις στο να ξεκινήσω την συγκεκριμένη σειρά. Το γεγονός πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, την είχαν κρίνει αυστηρά, σε αντίθεση με το πιο έφηβο κοινό, με έκανε να σκέφτομαι πως ίσως μεγαλώσει πολύ για παραμύθια, πως ίσως πλέον να μην μπορώ να βιώσω την συγκίνηση που πιθανότατα η δημιουργός, ήθελε να προκαλέσει. Τελικά, έκανα λάθος και όχι, δεν είχα κανέναν λόγο να ανησυχώ, όχι γιατί παραμένω παιδί, αλλά γιατί δεν έχω αφήσει το παιδί μέσα μου, εκείνο που λατρεύει τα παραμύθια, να πεθάνει, να σβήσει στον βωμό της ενηλικίωσης. Γιατί η ιστορία της Σίντερ, είναι ένα παραμύθι που συνδυάζει άψογα το ρομάντζο με την επιστημονική φαντασία, τον έρωτα με την δράση και την αγωνία, τα δυστοπικά της στοιχεία με την παρουσίαση των πολιτικοκοινωνικών εξελίξεων ενός ολόκληρου κόσμου, δοσμένα μέσω μιας πρωτότυπης ιδέας, μια φρέσκιας και ζωντανής αφήγησης, η οποία σε παρασύρει στην καρδιά ενός γοητευτικού κόσμου, μιας μαγευτικής ιστορίας, για την συνέχεια της οποίας δεν μπορείς να μην αδημονείς. Εγώ σίγουρα, αυτό κάνω...
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Marissa Meyer
Μεταφραστής: Καλοφωλιάς Αλέξης
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 488
ISBN: 978-960-16-4824-8