Το "Tooi Nemuri" είναι one shot yaoi manga της Yamakami Riyu, το οποίο και πρωτοέκανε την εμφάνισή του το 2009 στο περιοδικό Chara Selection της εταιρείας Tokuma Shoten, οι εκδόσεις των οποίων προχώρησαν λίγο αργότερα σε μια συγκεντρωτική έκδοση των 3 συνολικά κεφαλαίων, 138 σελίδων στο σύνολό τους, προσθέτοντας ένα ακόμα κεφάλαιο μιας διαφορετικής, κοινής ωστόσο ως προς τον πυρήνας της, ιστορία, προκειμένου το μοναδικό τεύχος του manga να είναι πιο δελεαστικό και πιο πλούσιο για τους αναγνώστες.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ MANGA:
Μετά τον θάνατο του καλύτερού του φίλου και της γυναίκας του, ο Chizumi, πρόεδρος μιας μεγάλης εταιρείας παραγωγής γλυκισμάτων και άλλων, αποφασίζει να υιοθετήσει τον γιο του πρώτου ο οποίος, έκτος από καλύτερός του φίλος, υπήρξε και ο έρωτας της ζωής του, έχοντας για εκείνον συναισθήματα που δεν του αποκάλυψε ποτέ. Δέκα χρόνια έχουν περάσει από το δυστύχημα και ο Ibuki έχει φτάσει πλέον στην ηλικία των 16 ετών και κάθε μέρα που περνάει, μοιάζει όλο και περισσότερο με τον νεκρό πατέρα του, γεγονός που αναστατώνει τον Chizumi αφού όσο κι αν προσπαθεί, δεν μπορεί να μην θυμάται τον Natsume και τις ημέρες που εκείνος ακόμα ζούσε. Ευτυχώς για εκείνον, ο τρίτος της παρέας, ο Yatabe, είναι πάντα εκεί για να μοιράζεται μαζί του τις ανησυχίες, τις σκέψεις του, αλλά και όσα πράγματα ξεπηδούν από το παρελθόν. Παράλληλα, οι δυο τους, διατηρούν περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις, με τον Chizumi να θεωρεί πως με τον τρόπο αυτό, ο ένας βρίσκει παρηγοριά στον άλλον, πιστεύοντας όλα αυτά τα χρόνια πως ο Yatabe ήταν επίσης ερωτευμένος με τον αποθανόντα Natsume. Όταν μια μέρα ο Ibuki εξομολογηθεί τα συναισθήματά του στον Chizumi, θα νιώσει πιο μπερδεμένος από ποτέ, ειδικά όταν ο Yatabe θα του ομολογήσει με την σειρά του πως όλα αυτά τα χρόνια, δεν ήταν ερωτευμένος με τον νεκρό φίλο τους, αλλά με εκείνον, συμβουλεύοντάς τον να ζήσει την ζωή του όπως την θέλει, χωρίς να σκέφτεται τα πρέπει, αρκεί να είναι σίγουρος για την απόφασή του και συνειδητοποιημένος ως προς το ότι ο Ibuki, δεν είναι ο πατέρας του, δηλώνοντάς του την ίδια στιγμή πως δεν μπορεί να βρίσκεται πλέον στη ζωή του. Και όταν ο Chizumi αναγκάζεται να αντιμετωπίσει ρεαλιστικά την κατάσταση, καταλαβαίνει πως τα αισθήματά του για τον Ibuki, δεν αφορούν εκείνον, αλλά την ανάμνηση του άντρα που συνοδεύει η εικόνα του, προλαβαίνοντας να σώσει μια κατάσταση πριν να είναι αργά.


Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ:
Το concept της ιστορίας, δεν είναι καθόλου κακό αφού εμπεριέχει πολλές παραμέτρους με τις οποίες και μπορεί να κάνει παιχνίδι, άσχετα και πέρα από το ομοφυλοφιλικό στοιχείο, αφού μιλάμε για πράγματα τα οποία και σχετίζονται με την ψυχολογία, τις σχέσεις, αλλά και το κοινωνικό φαίνεσθαι. Ποια είναι αυτά;
- Το ζήτημα της ηθικής στο να προχωρήσεις σε σχέση με το παιδί του καλύτερου σου φίλου.
- Η διαφορά ηλικίας και κατά πόσο μπορεί να γίνει αποδεκτή ή και να μην επηρεάσει αρνητικά μια σχέση, επιτρέποντάς της να λειτουργήσει φυσιολογικά.
- Κατά πόσο είναι σωστό να στηριζόμαστε ηθικά σε άλλους ανθρώπους, ειδικά όταν δεν μπαίνουμε πραγματικά στην διαδικασία να σκεφτούμε και να κατανοήσουμε εν τέλει τα δικά τους αισθήματα, ή και τα κίνητρα που τους οδήγησαν στο να γίνουν το συναισθηματικό μας αποκούμπι.
- Η ευκολία του να μένει κανείς κολλημένος στο παρελθόν, στις αναμνήσεις που δεν μπορεί να θάψει, δημιουργώντας παράλληλα, πολλές φορές, μια λανθασμένη, εξιδανικευμένη εικόνα αυτού που έχασε που στην πραγματικότητα, μπορεί και να διαφέρει κατά πολύ. 
- Η ακόμα μεγαλύτερη ευκολία, του να μπερδευτείς ανάμεσα σε αυτό που νομίζεις πως θέλεις κι έχεις ανάγκη, και σε αυτό που πραγματικά θέλεις, χρειάζεσαι, σου είναι απαραίτητο για να προχωρήσεις.
Το art του εν λόγω manga, δεν είναι κάτι το σπουδαίο, ωστόσο, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να το χαρακτηρίσουμε κακό. Μάλλον μέτριο θα το έλεγα και αυτό, κυρίως, γιατί χάνει αρκετούς πόντους στις ερωτικές του σκηνές που είναι αρκετά άνευρες. Όσο για την σεναριακή του δομή τώρα, αν και αρκετά κλισέ, και ιδιαίτερα προβλέψιμη ως προς την εξέλιξη και κατάληξή της, είναι καλά δοσμένη και ακόμα πιο καλά εκτελεσμένη, δημιουργώντας σου ένα αίσθημα έξαψης μέχρι να φτάσεις στην τελευταία σελίδα. Θα προτιμούσα λιγότερες αναφορές βέβαια σε λαχανικά και οικολογικά προϊόντα, αν και καταλαβαίνω πως αποσκοπούσαν στο να αναδείξουν την φλόγα του Yatabe, η οποία τελικά, είναι και ένας από τους λόγους που αφυπνίστηκε το πάθος του Chizumi.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Μια ιστορία που αποσκοπεί στο να μας πείσει ότι το παρελθόν πρέπει να μένει παρελθόν -και κακά τα ψέματα, έτσι είναι ή τουλάχιστον, έτσι θα έπρεπε να είναι- και πως πρέπει να ξεπερνάμε κάθε δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση, επιτρέποντας στους εαυτούς μας να ζήσουν το παρόν, χωρίς τύψεις, χωρίς αναστολές, ωστόσο, συνειδητοποιημένοι απέναντι στα θέλω και τις ανάγκες μας και κυρίως, με το να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον εαυτό και τα συναισθήματά μας, ενώ παράλληλα, πως δεν πρέπει να εξιδανικεύουμε αυτό που κάποτε αγαπήσαμε, γιατί μπορεί στην πορεία της ζωής μας, να συναντήσουμε κάτι άλλο που ίσως και ν' αξίζει να το αγαπήσουμε, ακόμα περισσότερο. Και ναι, το καταφέρνει, σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, έστω κι αν δεν κερδίζει σε πρωτοτυπία ή έμπνευση.