Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Πληγωµένη από τον Γουίλ, τον εργοδότη και εραστή της, η Κέισσι αφιερώνεται ολοκληρωτικά στο S.E.C.R.E.T., τη µυστική οργάνωση που την άλλαξε για πάντα πραγµατοποιώντας τις πιο µύχιες σεξουαλικές φαντασιώσεις της. Τώρα έχει έρθει η σειρά της να καθοδηγήσει τη νέα υποψήφια της οµάδας, την Ντοφίν Μέισον.
Στα τριάντα ένα της, η Ντοφίν έχει κατάστηµα µε ρούχα στη Νέα Ορλεάνη. Είναι ερωτευµένη µε τον Μαρκ Ντρούρυ, ντόπιο ροκ σταρ, είναι όµως πολύ ντροπαλή για να το δείξει. Θα τη βοηθήσει το S.E.C.R.E.T. να βρει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να ριψοκινδυνέψει πάλι την καρδιά της;
Κι ενώ η Κέισσι αγωνιά ότι δε θα έρθει ποτέ η σωστή στιγµή για την ίδια και τον Γουίλ, εµπνέεται βοηθώντας την Ντοφίν. Οι δύο γυναίκες προσπαθούν να βρουν τον δρόµο τους στο δύσβατο µονοπάτι ανάµεσα στις καρδιές και τα πάθη τους, ελπίζοντας να ανακαλύψουν τι πραγµατικά θέλουν από τη ζωή και τον έρωτα.

Προσωπική άποψη:
Όταν κυκλοφόρησε το "S.E.C.R.E.T." μερικούς μήνες πριν, από τις εκδόσεις Πατάκη, πολλά ειπώθηκαν. Ορισμένες αναγνώστριες, ενθουσιάστηκαν από τη διαφορετικότητα της ιστορία της L. Marie Adeline. Άλλες πάλι, απογοητεύτηκαν, καθώς περίμεναν κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που τελικά εισέπραξαν. Όσον αφορά εμένα, μάλλον βρίσκομαι κάπου στη μέση αφού, ναι μεν δεν ενθουσιάστηκα, ωστόσο, το διάβασα ευχάριστα και σε καμία των περιπτώσεων, δεν μετάνιωσα για τον χρόνο που αφιέρωσα σε αυτό. Σήμερα, έχοντας πλέον το δεύτερο μέρος της σειράς στα χέρια μου, μπορώ να πω πως η συγγραφέας ανέβασε τον πήχη, οδηγώντας την ιστορία της σε μια, όχι ιδιαίτερα διαφορετική κατεύθυνση, προσεγγίζοντάς την ωστόσο με αρκετά διαφορετικό τρόπο, καθιστώντας το έργο της, αρκετά πιο πολυδιάστατο σε σύγκριση με το πρώτο μέρος.

Η Κέισσι, έχει ολοκληρώσει τα βήματά της στο S.E.C.R.E.T. και καλείται να αποφασίσει αν θα παραμείνει σε αυτό, ή αν θα συνεχίσει τη ζωή της, αξιοποιώντας όλα όσα έμαθε. Από τη στιγμή που το όνειρό της για ένα κοινό μέλλον με τον Γουίλ, γκρεμίστηκε μπροστά στα μάτια της, επιλέγει να παραμείνει στη μυστική αυτή οργάνωση, υιοθετώντας τον ρόλο της καθοδηγήτριας. Στο δρόμο της, έρχεται η Ντοφίν, μια τριαντάχρονη γυναίκα η οποία έχει χάσει την αυτοπεποίθησή της στον έρωτα, έπειτα από έναν άσχημο χωρισμό οχτώ χρόνια πριν. Και ναι, η Ντοφίν, είναι πρόθυμη να ακολουθήσει το S.E.C.R.E.T. και ότι έχει αυτό να της προσφέρει, θέλοντας να ξανακερδίσει όλα όσα έχασε και να αλλάξει τη ζωή της, διεκδικώντας όλα όσα πίστευε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει. Οι δύο γυναίκες, καλούνται να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, να διεκδικήσουν το δικαίωμα στα πάθη τους και τελικά, να καθορίσουν τη ζωή και το μέλλον τους.

Ουσιαστικά, η ιστορία, παίζει σε δύο διαφορετικά ταμπλό. Από τη μία, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη ζωή της Ντοφίν, από τη στιγμή που επιλέγει να ακολουθήσει το μονοπάτι του S.E.C.R.E.T. όπως η Κέισσι, ένα χρόνο νωρίτερα, όμως, η προσέγγιση της δικιάς της πορείας, είναι πολύ διαφορετική από εκείνη της τελευταίας. Οι δύο γυναίκες, είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες, κάτι που η συγγραφέας φαίνεται να αναγνωρίζει και έτσι, το ταξίδι τους στην αναζήτηση της χαμένης σεξουαλικότητας και αυτοπεποίθησής τους, είναι πολύ διαφορετικό. Η Ντοφίν, είναι πιο ανοιχτή στις προκλήσεις που της επιφυλάσσει η νέα αυτή εμπειρία και είναι αποφασισμένη να ρουφήξει κάθε στιγμή, κάθε δευτερόλεπτο, χωρίς επιφυλάξεις κι ενδοιασμούς. Ξέρει τι θέλει και ακριβώς αυτά, είναι που στοχεύει να αποκτήσει. Η προσωπικότητά της, δεν αλλάζει μέσα από τις φαντασιώσεις της που παίρνουν σάρκα και οστά, αλλά ενισχύεται, γίνεται πιο δυνατή και πιο ισχυρή, συνειδητοποιώντας πως πάντα είχε τη δυνατότητα να διεκδικήσει τα θέλω και τα πάθη της, αλλά ότι χρειαζόταν ένα σπρώξιμο για να το κάνει.

Από την άλλη, παρακολουθούμε την μετέπειτα ζωή της Κέισσι η οποία, μπορεί μεν να έχει ανακτήσει την σεξουαλικότητά της, ωστόσο, μοιάζει χαμένη έπειτα από την απομάκρυνση του ονείρου να έχει τον Γουίλ μόνο δικό της. Πλέον, είναι ένας άντρας που όσο κι αν τον θέλει, ξέρει καλά πως δεν μπορεί να τον έχει και πρέπει να μάθει να ζει με αυτό, αλλά και να ξεκαθαρίσει τα συναισθήματά της που είναι πιο μπερδεμένα από ποτέ. Η έλξη της για τον Τζέσι, με τον οποίο είχε ζήσει μία από της φαντασιώσεις της τον περασμένο χρόνο, δεν έχει πάψει να υπάρχει και το πως θα χειριστεί τις καταστάσεις, είναι ένα πολύ λεπτό κι εύθραυστο ζήτημα. Παράλληλα, πρέπει να διατηρήσει την αυτοκυριαρχία και την ουδετερότητά της, αξιοποιώντας όλα όσα έμαθε η ίδια, προκειμένου να βοηθήσει μια άλλη γυναίκα η οποία, παρ' όλα ταύτα, μοιάζει πιο πρόθυμη και δεκτική απ' όσο ήταν η ίδια. Μπορεί πράγματι να βοηθήσει τη Ντοφίν, ή μήπως εκείνη είναι τελικά που έστω και με έναν έμμεσο τρόπο, θα της δώσει κάποια νέα μαθήματα;

Γρήγορη αφήγηση, μοιρασμένη ανάμεσα στην έντονη σεξουαλικότητα και το συναίσθημα, ανακατεμένη με μια δόση μυστηρίου και αγωνίας, το δεύτερο μέρος του "S.E.C.R.E.T." κερδίσει τις εντυπώσεις και χωρίς να χάσει την ταυτότητά του, μας προσφέρει κάτι το διαφορετικό. Το μυστικό της οργάνωσης, μοιάζει πιο εύθραυστο από ποτέ και οι ισορροπίες, είναι εξαιρετικά λεπτές και πολύ εύκολο να σπάσουν και να θάψουν κάτω από τα συντρίμμια τους, ότι πάσχιζαν ορισμένοι άνθρωποι, τόσα χρόνια να χτίσουν. Τόσο στο κομμάτι της ψυχογραφικής ανάλυσης και της αποτύπωσής της στο χαρτί, όσο και ως προς την προσέγγιση της ίδιας της ιστορίας, η συγγραφέας, καταφέρνει να δημιουργήσει ένα βιβλίο που είναι σαφέστατα, καλύτερο από το πρώτο, και που θα σας αφήσει με ανάμεικτα συναισθήματα ενώ παράλληλα, πετυχαίνει εκεί που, ίσως, απέτυχε το πρώτο. Να μείνετε κρεμασμένοι από μια λεπτή κλωστή, περιμένοντας την συνέχεια προκειμένου να ανακαλύψετε αν, τελικά, κάθε παραμύθι, μπορεί να έχει το δικό του ευτυχισμένο τέλος.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: L. Marie Adeline
Μεταφραστής: Μπούρη Νίνα
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-960-16-5141-5