Το 14ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου πραγματοποιείται από την Παρασκευή 29 Αυγούστου έως την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014, στον Ιερό χώρο της Αποκάλυψης με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Μαέστρο Άλκη Μπαλτά και διοργανωτή το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου 2014 αναλυτικά:

- Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014, στις 20:30
Χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Ηρακλείου Κρήτης "Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης"
Χοράρχης: Μιχαήλ Στρουμπάκης, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορικής Μουσικολογίας της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης.
Η χορωδία στα προγράμματά της παρουσιάζει ύμνους από το Βυζαντινό, μεταβυζαντινό, καθώς και το σύγχρονο ρεπερτόριο της Ψαλτικής Τέχνης με έμφαση στην Κρητική και Κωνσταντινουπολίτικη ψαλτική παράδοση.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει:
• Μέλη από την εορτή του προστάτη του Σωματείου Αγίου Ανδρέα Κρήτης.
• Μέλη από την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.
• Μέλη Κρητών Μουσικοδιδασκάλων.

- Σάββατο 30 Αυγούστου 2014, στις 20:30
Δύο μεγάλοι Έλληνες: Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο) και Μάνος Χατζιδάκις
Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου
Μαέστρος: Άλκης Μπαλτάς
Σολίστ : Βασίλης Γισδάκης (τραγούδι)

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του Ελ Γκρέκο και των 20 χρόνων από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι.
Η συναυλία έχει δύο ενότητες.
• Στην πρώτη προβάλλονται θρησκευτικοί πίνακες του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου ενώ, παράλληλα, η ορχήστρα ερμηνεύει έργα κλασικής μουσικής. Δύο παρουσιαστές διαβάζουν, ελληνικά και αγγλικά, σύντομα κείμενα για τη ζωή του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.
• Στην δεύτερη ενότητα προβάλλονται φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη ζωή του Μ. Χατζιδάκι, και δύο παρουσιαστές διαβάζουν κείμενα που αναφέρονται στο έργο του. Ένας κατ' εξοχήν γνώστης της Χατζιδακικής μουσικής, o Βασίλης Γισδάκης (στενός συνεργάτης του συνθέτη) ερμηνεύει τραγούδια από το έργο "Ρωμαϊκή Αγορά" σε ενορχήστρωση Βίκυς Στυλιανού.

- Κυριακή 31 Αυγούστου 2014, στις 20:30
Παντελής Θαλασσινός - Συναυλία για την Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος
Ο γνωστός τραγουδιστής τραγουδά ελληνικά τραγούδια που οι στίχοι τους αναφέρονται στη Φύση. Συμμετέχει η τραγουδίστρια Νανά Μπινοπούλου . Τις φωνές συνοδεύει οργανικό σύνολο (λαούτο, μπουζούκι, βιολί , κρουστά, γκάιντα, τσαμπούνα, πιάνο , κοντραμπάσο)

- Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014, στις 20:30
"Ο Χρυσοθήρας"
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα δοθεί μία παράσταση που θα απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.
Την προβολή της θρυλικής βουβής ταινίας του Τσάρλι Τσάπλιν επενδύει μουσικά ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος παίζοντας στο πιάνο γνωστά κομμάτια και αυτοσχεδιάζοντας εκείνη τη στιγμή.

- Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014, στις 20:30
Το Πάθος της Ζαν ντ' Αρκ (Ιωάννα της Λωρραίνης)
Ένα από τα διασημότερα έργα του βουβού κινηματογράφου (σκηνοθεσία Carl Theodor Dreyer, 1928).
Την ταινία έχει επενδύσει με πρωτότυπη μουσική ο συνθέτης Γιάννης Σφυρής. Συμμετέχουν 10 μουσικοί, 4 εκτελεστές οργάνων και 6 χορωδοί του φωνητικού συνόλου "Eklipsis", υπό τη διεύθυνση του Ματθαίου Λεγάκη.
Το έργο εξιστορεί με συγκλονιστικό τρόπο την ιστορία της Ιωάννας της Λωρραίνης, που είχε τεθεί επικεφαλής των Γαλλικών στρατευμάτων εναντίον των Άγγλων κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου.
Οι Γάλλοι στρατιώτες θεωρούσαν την Ζαν ντ΄ Αρκ ως άγια γυναίκα που στάλθηκε από τον Θεό για να βοηθήσει την πατρίδα της. Όταν, τελικά, το 1429 αιχμαλωτίστηκε από τους Άγγλους, δικάστηκε από δικαστήριο της Καθολικής Εκκλησίας. Κατηγορήθηκε για μαγεία και ως αιρετική και καταδικάστηκε να καεί ζωντανή.
Το 1920 η Καθολική Εκκλησία αποκατέστησε την Ζαν Ντ' Αρκ και την ανακήρυξε Αγία.

- Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014, στις 20:30
Παιδική Χορωδία Κέρκυρας
Μαέστρος : Χριστίνα Καλλιαρίδου
Η εξαιρετική και με πλούσια δράση "Παιδική Χορωδία Κέρκυρας" θα αποδώσει χορωδιακά έργα από την Κέρκυρα, την Ελλάδα και πολλά άλλα μέρη του κόσμου, με βασική θεματολογία εμπνευσμένη από την θρησκευτική παράδοση.
Μερικά από τα τραγούδια που θα παρουσιαστούν είναι παραδοσιακά και άλλα ανήκουν στην έντεχνη μουσική. Τα κείμενα των τραγουδιών είναι στα ελληνικά, λατινικά, αγγλικά και γαλλικά.

Τοποθεσία: Υπαίθριος χώρος Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως, Πάτμος
Ημερομηνία: 30 Αυγούστου - 3 Σεπτεμβρίου 2014. Ώρα έναρξης των συναυλιών: 20:30, Είσοδος Ελεύθερη
Πληροφορίες: www.patmosfestival.gr