Όταν είδα για πρώτη φορά το poster του "Orenchi no Furo Jijou", δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ. Έπρεπε να ψάξω αμέσως προκειμένου ν' ανακαλύψω περισσότερες πληροφορίες. Αποτέλεσμα αυτού, να περιμένω 2 μήνες με μεγάλη ανυπομονησία να ξεκινήσει η σειρά. Ο πρωταγωνιστής είχε έναν γοργόνο στην μπανιέρα του... πόσο πιο παράξενο έπρεπε να είναι, για να θες να μάθεις τι συμβαίνει; Βέβαια, οι προσδοκίες μου δεν βρήκαν ακριβώς αντίκρισμα και η πληροφόρηση που είχα δεν ήταν επαρκής ή και απόλυτα ακριβής.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Το "Orenchi no Furo Jijō", γνωστό και με τον αγγλικό τίτλο "The Circumstances in My Home's Bathtub", είναι ένα Ιαπωνικό four-panel κωμικό manga με την υπογραφή της Itokichi. Αρχικά ξεκίνησε να δημοσιεύεται σε συνέχειες στο περιοδικό της Media Factory, "Monthly Comic Gene since" το 2011, ενώ στις 27 Μαρτίου 2012 κυκλοφόρησε το πρώτο ολοκληρωμένο τεύχος. Μέχρι σημερα έχουν κυκλοφορήσει 5 τεύχη με το τελευταίο να κάνει την έξοδό του στην αγορά στις 27 Σεπτεμβρίου 2014, ενώ η σειρά συνεχίζεται ακόμα.







ΤΟ ANIME:
Τα δικαιώματα του manga για την μεταφορά της ιστορίας τους στην τηλεόραση αποκτήθηκαν από την Asahi Production, και η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στις 06 Οκτωβρίου 2014, ενώ ολοκληρώθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2014, έπειτα από την προβολή 13 επεισοδίων διάρκειας 4' το καθένα. Στην σκηνοθεσία, στο σενάριο και στον σχεδιασμό των χαρακτήρων βρέθηκαν αντίστοιχα οι Sayo Aoi, Yuniko Ayana και Koji Haneda. Η Crunchyroll απέκτησε τα δικαιώματα της σειράς για προβολής της στη Βόρειο Αμερική αλλά και σε άλλα, επιλεγμένα μέρη του πλανήτη.






ΤΟ STORY:
Ο Tatsumi, ένας μαθητής λυκείου που ζει μόνος του, βρίσκει μια μέρα στην ακροθαλασσιά, σε κακή κατάσταση, έναν όμορφο γοργόνο. Το όνομα αυτού, Wakasa, ο οποίος και μετακομίζει στο σπίτι του Tatsumi, ζώντας στην μπανιέρα του δεύτερου. Ο Wakasa είναι πολύ εγωκεντρικός αλλά εξαιρετικά χαριτωμένος, την ίδια ώρα που ο Tatsumi είναι ψύχραιμος και πολυάσχολος, καθώς πρέπει να φροντίζει για την επιβίωσή του και τώρα, και για τους δυο τους. Η συγκατοίκηση αυτή είναι παράξενη και προκαλεί πολλά προβλήματα, αλλά και κωμικές καταστάσεις.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ANIME:
- Θα ξεκινήσω από την ίδια την ιστορία που για μένα αποτελεί και το μεγάλο μειονέκτημα της σειράς. Δεδομένου ότι κάθε επεισόδιο έχει διάρκεια 4' -κι αν βγάλουμε το opening, μιλάμε για μόλις 3,5'- δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια για ν' αναπτυχθεί μια συγκεκριμένη ιστορία, να εστιάσει κάπου συγκεκριμένα η πλοκή και να δημιουργήσει ένταση, αγωνία, περιέργεια, ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να σου προσφέρει μια ολοκληρωμένη και κανονική σε διάρκεια κι έκταση σειρά. Φυσικά και το παρακολουθούσαμε κάθε εβδομάδα, αλλά δεν χάναμε ούτε καν τον χρόνο μας, τόσο μικρό που ήταν.
- Περνώντας στο art, πρέπει να ομολογήσω πως τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα αλλά σε καμία
των περιπτώσεων ιδανικά. Δεδομένου ότι η σειρά έχει πολλές "γκριμάτσες" και ιδιαίτερες εκφράσεις, ακόμα και το ίδιο το σχέδιο σατιρίζει τον εαυτό του αρκετές φορές και όσον αφορά τις υπόλοιπες στιγμές, υπάρχουν κάποιες σχεδιαστικές... ιδιαιτερότητες θα λέγαμε. Προσωπικά, ειδικά αυτό το θέμα με τις ρυτίδες και την σκίαση κάποιων γωνιών, αν όχι με ανοχλούσε, με έκανε να απορρήσω. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακό το αποτέλεσμα, αλλά σε κάνει να σκέφτεσαι πως πέφτει στην παγίδα ατελειών που θα μπορούσε και ν' αποφύγει.
- Οι χαρακτήρες της σειράς είναι το μεγαλύτερο ατού της αφού είναι τόσο οξύμωροι και αντίθετοι μεταξύ τους -κατά συνέπεια, αταίριαστοι- κι όμως, τελικά, δένουν εξαιρετικά καλά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μας προσφέρουν μερικές ιδιαίτερα κωμικές στιγμές, στα πλαίσια κυρίως της σάτιρας, κάνοντας την εκπομπή αυτή μια μικρή, ένοχη απόλαυση από την οποία δεν μένεις μακριά, παρά που δεν εντυπωσιάζεσαι. Φυσικά και οι πράξεις τους δεν έχουν λογική, αλλά σε μια σειρά που ο ένας πρωταγωνιστής είναι γοργόνος και ο άλλος τον έχει πάρει σπίτι του, δεν νομίζω πως η "λογική" είναι αυτό που ψάχνετε να βρείτε.
- Αρχικά, αρκετοί περίμεναν πως η σειρά αυτή θα είναι yaoi. Λοιπόν, δεν ήταν, αν και προσωπικά δεν με
εξέπληξε ιδιαίτερα αυτό. Το γεγονός πως υπάρχουν κάποιες... "στιγμές" λίγο πιο... "ιδιαίτερες", έτσι ώστε να εξυπηρετείται το fan service, είναι μια άλλη ιστορία και σε anime που τεστοστερόνη και φερορμόνες είναι έννοιες συγκεχυμένες, το βλέπουμε συχνά πυκνά. Άλλωστε, ακόμα και η πρωτότυπη πηγή έμπνευσης του anime, είναι κωμωδία που βασίζεται στην φιλοσοφία του double stand up comedy απλά αντί για σκηνή, γίνεται σε μια μπανιέρα.

ΤΟ OST ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:
Το ost είναι ένα ακόμα μελανό σημείο στο anime αυτό. Δεν ισχυρίζομαι πως πρέπει πάντα, ανά πάσα ώρα και στιγμή να υπάρχει μουσικό background, αλλά εδώ περάσαμε σε άλλο επίπεδο, σχεδόν εκείνο της ύπνωσης. Το μοναδικό τραγούδι που ακούγεται στη σειρά είναι το opening theme, με τίτλο "Chimeishō", ερμηνευμένο από τους Matenrou Opera το οποίο, δεν λέω, είναι πάρα πολύ ωραίο αλλά ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί μια κωμική σειρά έχει ένα τόσο "δραματικό" opening. Τέλος πάντων, κυκλοφορεί ένα cd single με το τραγούδι στην κανονική του έκδοση αλλά και σε ορχηστρική, έτσι, για να δικαιολογήσουν τα λεφτά που θα δώσει ο κοσμάκης για να το αγοράσει.

Orenchi no Furo Jijou - Opening



Orenchi no Furo Jijou - Opening Full Song



ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ένα anime που επιβάλλεται να το δείτε. Μπορείτε να επιβιώσετε και χωρίς να έχετε ζήσει την εμπειρία αυτή, σας το υπογράφω. Ωστόσο, δεδομένου πως χρειάζεστε λιγότερο από μία ώρα για να παρακολουθήσετε και τα 13 επεισόδια της σειράς, δεν έχετε να χάσετε και κάτι, ούτε καν το χρόνο σας. Σαφέστατα δεν θα εντυπωσιαστείτε αλλά από την άλλη, θα περάσετε μερικές αβίαστες, κωμικές στιγμές που θα σας χαλαρώσουν. Άλλωστε, αν είστε από εκείνους που απολαμβάνουν την σάτιρα αυτού τους είδους, έχετε ένα επιπλέον κίνητρο.