"Ιόλη" της Μαρίας Τζιρίτα

Όλη της η ζωή πέρασε μπροστά από τα μάτια της τη νύχτα εκείνη. Σε κάθε στιγμή της ζωής της, σημαντική κι ασήμαντη, η γιαγιά της ήταν εκεί. Και τότε η Ιόλη συνειδητοποίησε ότι σε όποια εικόνα κι αν έβλεπε τον εαυτό της, σε κάθε ηλικιακή της φάση, είχε γύρω της δυο τεράστιες φτερούγες που την έκαναν να νιώθει σιγουριά και ζεστασιά. Ναι, ήταν φτερούγες, δεν έκανε λάθος. Λευκές απαλές φτερούγες, σαν αυτές που έχουν οι άγγελοι.
 Πώς το ’κανε αυτό το θαύμα η γυναίκα αυτή; Ένα κορίτσι που δεν είπε ποτέ τη λέξη «μαμά», να μη νιώσει την έλλειψη της σε όλη της τη ζωή; Πόσο μοναδικός, πόσο ιδιαίτερος άνθρωπος ήταν η κυρ Αγγέλω; Όσες ζωές και να ζούσε μαζί της η Ιόλη, ποτέ δε θα της έφταναν. Κι όσα ευχαριστώ και να της έλεγε, ποτέ δε θα ήταν αρκετά.


"Η εξωφρενική ομολογία του Ραφαήλ Ιγνάτιου Φίνιξ" του Paul Sussman

Γεννημένος στις αρχές του εικοστού αιώνα, ο Ραφαήλ Ιγνάτιος Φίνιξ είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος στη ζωή του, ακριβώς τη στιγμή που ο προηγούμενος αιώνας θα δίνει τη σκυτάλη στον νέο. Στο «έργο» του θα τον βοηθήσει το Χάπι, αλλά πρώτα θα πρέπει να τακτοποιήσει όλες του τις υποθέσεις και να βγάλει νόημα από την ίδια του τη ζωή – μια ζωή που εκτείνεται σε έναν ολόκληρο αιώνα.
Κι έτσι αποφασίζει να καταγράψει τα πάντα. Όχι, όμως, με τον παραδοσιακό τρόπο. Θα αγνοήσει το χαρτί και το μολύβι και θα αρχίσει να γράφει την ιστορία του πάνω στους τοίχους του εγκαταλελειμμένου κάστρου όπου διαμένει.
Ξεκινώντας από τη μοιραία πρώτη περιπέτεια με την Έμιλι, την παιδική φίλη που θα γίνει ο φύλακας άγγελός του, ο Ραφαήλ θα θυμηθεί τις πάμπολλες εμπειρίες, τις άπειρες συναντήσεις και, φυσικά, τους δέκα φόνους που διέπραξε μέσα σε αυτά τα χρόνια…
Ιδού, λοιπόν, μια εντελώς ανορθόδοξη ιστορία του εικοστού αιώνα –ή τουλάχιστον μία ιστορία του εικοστού αιώνα–, μέσα από την εξωφρενική, κάπως αναξιόπιστη αλλά σίγουρα μοναδική ματιά ενός πολύ ιδιαίτερου ανθρώπου.

"Γκουάνταμο: Το ημερολόγιο ενός κρατουμένου" του Mohamedou Ould Slahi

Ένα πρωτοφανές παγκόσμιο εκδοτικό γεγονός: το πρώτο και μοναδικό ημερολόγιο κρατούμενου που συνεχίζει να βρίσκεται στο Γκουαντάναμο.
Ο Μοχάμεντου Σλάχι κρατείται στο στρατόπεδο του Γκουαντάναμο Μπέι στην Κούβα από το 2002. Όλα αυτά τα χρόνια, οι ΗΠΑ δεν του έχουν απαγγείλει καμία επίσημη κατηγορία. Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκισή του τον Μάρτιο του 2010, όμως η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εναντιώθηκε σε αυτή την απόφαση, και η χώρα δε φαίνεται να δείχνει διάθεση να τον αφήσει ελεύθερο.
Τρία χρόνια μετά τη στέρηση της ελευθερίας του, ο Σλάχι ξεκίνησε να γράφει ημερολόγιο, αφηγούμενος τη ζωή του πριν από την εξαφάνισή του από τις αμερικανικές αρχές, «την ατέλειωτη παγκόσμια περιοδεία» φυλακίσεων και ανακρίσεων που βίωσε, και την καθημερινότητά του ως κρατούμενου του Γκουαντάναμο. Το ημερολόγιό του δεν αποτελεί απλώς γλαφυρή καταγραφή μιας εξωφρενικής περίπτωσης καταπάτησης κάθε ανθρώπινου δικαιώματος, αλλά και τα συγκλονιστικά απομνημονεύματα ενός ανθρώπου, γραμμένα με τρόμο, σκοτεινό χιούμορ αλλά και απαράμιλλη αξιοπρέπεια. Πρόκειται για έγγραφο μείζονος ιστορικής σημασίας αλλά και για ένα συναρπαστικό και άκρως αποκαλυπτικό ανάγνωσμα.

"Η εκλεκτή (Βιβλίο III) της Kiera Cass

Ήρθε η ώρα να στεφθεί η νικήτρια. Όταν αποφασίστηκε η συμμετοχή της στην Επιλογή, η Αμέρικα δε φανταζόταν ποτέ ότι θα πλησίαζε το στέμμα ή την καρδιά του πρίγκιπα Μέιξον. Αλλά καθώς ο διαγωνισμός πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του και οι απειλές έξω απ’ τα τείχη του παλατιού γίνονται ολοένα πιο βίαιες, η Αμέρικα συνειδητοποιεί πόσα αντέχει να χάσει – και πόσο σκληρά πρέπει να παλέψει για το μέλλον που ονειρεύεται.









"Το κουτί των αναμνήσεων" της Eve Makis

Η δημοσιογράφος Κατερίνα Νάιτ θέλει να μάθει για ποιο λόγο η γιαγιά της, Μαριάμ, μιλάει τόσο σπάνια για την οικογένεια και τα παιδικά της χρόνια. Όταν η Μαριάμ πεθαίνει ξαφνικά, η Κατερίνα κληρονομεί ένα ξύλινο κουτί μπαχαρικών που κρύβει το ημερολόγιο και τις επιστολές της γιαγιάς της, γραμμένα στη μητρική γλώσσα της, τα αρμένικα.
Σε ένα ταξίδι της στην Κύπρο, η Κατερίνα γνωρίζει τον Αρά, έναν νεαρό Αρμένιο ο οποίος δέχεται να τις μεταφράσει τα μυστηριώδη κείμενα. Κι έτσι ξεδιπλώνεται μια τραγική ιστορία.
Το 1915, σε ηλικία επτά ετών, η Μαριάμ ξεριζώθηκε από το σπίτι της στην ανατολική Τουρκία κι από την οικογένειά της, βιώνοντας τον πόνο του βίαιου αποχωρισμού, της εξορίας αλλά και της απώλειας της πρώτης της αγάπης. Ήταν ακόμα παιδί όταν είδε να δολοφονούν τον λατρεμένο της αδερφό μπροστά στα μάτια της. Ή έτσι νόμιζε. Γιατί ο Γκαμπριέλ επιβίωσε και έχτισε τη ζωή του στην πολύβουη αρμένικη κοινότητα της Κύπρου.
Οι αναζητήσεις της Κατερίνας στο νησί θα τη φέρουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον θείο που θεωρούσε νεκρό, αλλά και με ένα αναπάντεχο θαύμα, ένα οικογενειακό μυστικό, που θα αλλάξει τη ζωή της και θα ξορκίσει τα φαντάσματα του ταραχώδους παρελθόντος της γιαγιάς της.

"Οι γαλαζοαίματοι (Βιβλίο 7): Οι πύλες του παραδείσου" της Melissa de la Cruz

Ο χρόνος τελειώνει για την Σκάιλερ βαν Άλεν. Ο Σκοτεινός Πρίγκιπας βρίσκεται προ των Πυλών του Παραδείσου, αποφασισμένος να κυριεύσει μια για πάντα τον ουράνιο θρόνο. Αυτή τη φορά έχει στο πλάι του τους αγγέλους Άμπαντον και Άζραελ, ή αλλιώς Τζακ και Μίμι. Έτσι νομίζει τουλάχιστον. Ακόμη κι όταν ο Λούσιφερ αναθέτει στον Τζακ και στη Μίμι να σκοτώσουν τους αγαπημένους τους, τα δίδυμα ορκίζονται κρυφά να νικήσουν τον Πρίγκιπα. Στο μεταξύ, η Μπλις, πρώην βαμπίρ, έχει ενώσει τις δυνάμεις της με τον Λόσον, τον μεγαλύτερο λύκο του κάτω κόσμου, προκειμένου να ελευθερώσει τον λαό του από την Κόλας. Ένα αρχαίο μήνυμα αποκαλύπτει πόσα εξαρτώνται από την επιτυχία αυτής της αποστολής. Όταν συλλαμβάνεται η Σκάιλερ, πρέπει να πάρει μια τρομερή απόφαση. Θα βρει, άραγε, τη δύναμη να κάνει το ασύλληπτο; Η επική σειρά των Γαλαζοαίματων ολοκληρώνεται στο έβδομο βιβλίο με πρωταγωνιστές το θάρρος, τη θυσία και την αιώνια αληθινή αγάπη.