Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Φαίδρα ξυπνάει σ’ ένα άγνωστο και παράξενο μέρος χωρίς αναμνήσεις. Η καινούργια ζωή της μια περιπέτεια χωρίς σταματημό, με τον ασυμβίβαστο και επαναστατικό BJ να την ακολουθεί παντού και τον αυστηρό Δούκα να προσπαθεί να της επιβληθεί αλλά και να τη σαγηνέψει.
Ποια είναι η πραγματική Φαίδρα και γιατί βρέθηκε σ’ αυτό το μέρος; Θα καταφέρει να αντεπεξέλθει κάτω από το βάρος της αποστολής της ή θα λυγίσει καταστρέφοντάς τους όλους και όλα;

Προσωπική άποψη:
Με την Αναστασία Παπαδάκη γνωριστήκαμε περίπου πριν από δύο χρόνια, με τη βοήθεια του διαδικτύου, αφού μας χωρίζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα. Η σχέση μας, αρχικά, ήταν μια τυπική διαδικτυακή σχέση που σταδιακά εξελίχθηκε σε κάτι περισσότερο. Πριν από ένα περίπου χρόνο, η Αναστασία μου τηλεφώνησε ζητώντας μου να διαβάσω ένα βιβλίο που είχε γράψει η ίδια, ένα βιβλίο που θ' αποτελούσε το πρώτο μέρος μιας εν εξελίξει τριλογίας, θέλοντας ν' ακούσει τα σχόλια και τις παρατηρήσεις μου. Φυσικά, δέχτηκα με μεγάλη χαρά αλλά και κάποια επιφύλαξη, καθότι δεν είναι εύκολο να κρίνεις την δουλειά κάποιου άλλου, πόσο μάλλον όταν αυτός ο κάποιος είναι ένας άνθρωπος που αγαπάς κι εκτιμάς. Βέβαια, το τι συζητήσαμε με την Αναστασία, θα μείνει μεταξύ μας, αλλά αυτό που μπορώ να μοιραστώ με όλους εσάς είναι το ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο ανοιχτό, που δέχεται την καλοπροαίρετη κριτική και που δεν ακούει απλά αυτά που έχεις να της πεις, αλλά τα επεξεργάζεται σ' ένα δεύτερο επίπεδο, θέλοντας να κάνει τον εαυτό της -συγγραφικά-, ακόμα καλύτερο.

Για να περάσω και στο βιβλίο, χωρίς να θέλω να πω πολλά και αποκαλύψω περισσότερα απ' όσα θα έπρεπε, η Αναστασία μας μεταφέρει σ' έναν ολότελα δικό της κόσμο, στην Vagneria, όπου η πρωταγωνίστριά μας, η Φαίδρα, ξυπνάει σ' ένα δωμάτιο χωρίς να θυμάται ποια είναι αλλά και το πως βρέθηκε εκεί. Ξεκινώντας για ν' ανακαλύψει την αλήθεια, η Φαίδρα θα συναντήσει πολλούς ανθρώπους στο διάβα της όπου ο καθένας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή της, ή πρόκειται να το κάνουν στο μέλλον. Ενώ εκπαιδεύεται και προσπαθεί να ενσωματωθεί στη νέα αυτή κοινότητα που ανήκει, με την ίδια να φαντάζει σαν την μοναδική διέξοδο σωτηρίας, η Φαίδρα ανακαλύπτει σταδιακά όλο και περισσότερα πράγματα, τόσο για τον εαυτό της όσο και για το παρελθόν της, με τα κομμάτια του παζλ να μπαίνουν ένα-ένα στη θέση τους, φέρνοντάς την αντιμέτωπη με την αλήθεια αλλά και -για μια ακόμα φορά- με τις επιλογές της.

Ο φουτουριστικός κόσμος που έχει δημιουργήσει η Αναστασία, ένας κόσμος με κανόνες και ιεραρχία, παρά τις φανταστικές του προεκτάσεις, ως προς την αποτύπωσή τους στο χαρτί, στον πυρήνα της ύπαρξής του είναι απόλυτα αληθινός, ανθρώπινος, ρεαλιστικός. Ουσιαστικά, η κοσμοθεωρεία του σύμπαντός της είναι χτισμένη πάνω στα ανθρώπινα πάθη και τις αδυναμίες, εκείνες που καθορίζουν τα θέλω, τις επιλογές και τελικά, το ίδιο μας το είναι μας. Είναι μια ιστορία μέσα στην εξέλιξη της οποίας συγκρούονται δύο διαφορετικές θεωρίες. Από τη μία μεριά έχουμε τη θεωρία εκείνη που θέλει κάθε πράξη να έχει ένα αποτέλεσμα, μια σωστή και μια λανθασμένη επιλογή, που μπορεί να οδηγήσει είτε στην ολοκλήρωση είτε σε μια καταδίκη, στα πλαίσια της τιμωρίας του ατόμου. Από την άλλη μεριά, έχουμε τη θεωρία του πεπρωμένου και κατά πόσο ακολουθούμε το μονοπάτι εκείνο που ορίζει η μοίρα μας, ή αν τελικά είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την ροή της ιστορίας της ζωής μας την οποία εμείς γράφουμε κι ορίζουμε.

Η αφήγηση είναι γρήγορη, έντονη, σχεδόν κινηματογραφική, οι περιγραφές πλούσιες, ζωηρές κι έντονες, ζωντανεύοντας μπροστά στα μάτια μας μέρη και καταστάσεις, βοηθώντας μας έτσι να ενσωματωθούμε ακόμα πιο εύκολα στο νέο αυτό, άγνωστο και γοητευτικό συνάμα κόσμο. Η γλώσσα της είναι απλή, σύγχρονη, φρέσκια, όπως θα όφειλε να είναι, όχι μόνο εξαιτίας της ηλικίας της, αλλά κι εξαιτίας του είδους που επέλεξε να υπηρετήσει λογοτεχνικά. Οι χαρακτήρες που εμπλέκονται στα γεγονότα της ιστορίας αυτής, είτε μιλάμε για τους πρωταγωνιστές είτε για τους δευτεραγωνιστές, είναι καλοδουλεμένοι, ιδιαίτερα ενδιαφέροντες και σωστά δομημένοι ως προς το ψυχογράφημά τους, αφού πάνω σ' αυτό στηρίζονται παρελθοντικές και μελλοντικές συμπεριφορές, αλλά και προσωπικές τους αποφάσεις που μπορούν ν' αλλάξουν τα πάντα κάθε λεπτό που περνάει, και ν' ανατρέψουν τις ισορροπίες, αφήνοντάς μας ν' αγωνιούμε για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Η Αναστασία έχει διαλέξει ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι και το γνωρίζει καλά. Γιατί μπορεί η λογοτεχνία του φανταστικού να αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα είδη στο εξωτερικό την τελευταία 6ετία, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για την Ελλάδα, όπου το αναγνωστικό κοινό που την επιλέγει είναι σαφώς πιο περιορισμένο. Παρ' όλα ταύτα, ειδικά από το 2012 και μετά, βλέπουμε όλο και περισσότερους νέους συγγραφείς να τολμάνε να καταπιαστούν μ' αυτό το ιδιαίτερο είδος, και να είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν. Όπως βλέπουμε να τολμάνε και οι εκδοτικοί, αποφασίζοντας να δώσουν λογοτεχνικό βήμα σε νέους ανθρώπους που αν μη τι άλλον, έχουν μεράκι, όρεξη και πάθος γι' αυτό που κάνουν. Ως εκ τούτου, οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλες τις μεριές και να τους ευχηθούμε τα καλύτερα. Και σήμερα, πολύ περισσότερο, στην Αναστασία. Καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο της και να ξέρει πως περιμένουμε την συνέχεια.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Παπαδάκη Αναστασία
Εκδόσεις: Το ανώνυμο βιβλίο
Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 228
ISBN:  978-618-5097-10-3