Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Πινακοθήκη γυναικείων χαρακτήρων το μυθιστόρημα, όπου σταδιακά ξεδιπλώνεται το χρονικό μιας αστικής οικογένειας διά στόματος των γυναικών της, που αναλαμβάνουν τον μίτο της αφήγησης σ’ έναν λαβύρινθο διαρκών ανατροπών. Αταίριαστοι γάμοι, παράνομοι έρωτες, σχέσεις βίας και εξουσίας, παιχνίδια εξαπάτησης, αμαρτίες που μεταφέρει το αίμα από τη μια γενιά στην άλλη. Τα θύματα γίνονται θύτες, η οργή δυναμιτίζει την επίπλαστη οικογενειακή ισορροπία. Παγιδευμένες σε σκοτεινά οικογενειακά μυστικά, οι ηρωίδες κατατρέχονται από τα λάθη και τα πάθη τους, παλεύουν να ξεφύγουν από τα αδιέξοδά τους και να πολεμήσουν το Κακό με όποιους τρόπους τούς προσφέρει η γυναικεία τους φύση∙ με τον ερωτισμό, τη θηλυκότητά τους, με τους ιστούς εκδίκησης που υφαίνουν.
Συνδετικός κρίκος των οκτώ γυναικών το άλφα, το αρχικό γράμμα του ονόματός τους και το διαμαντένιο δαχτυλίδι που περνάει από γενιά σε γενιά. Κοινός τόπος και σκηνικό μαζί το κόκκινο σαλόνι, κολαστήριο ψυχών και πεδίο βολής της οικογένειας, γίνεται μάρτυρας αποκαλύψεων, εκρήξεων και βιαιότητας. Γιατί το παρελθόν διεισδύει από αόρατες ρωγμές…
Σφυρηλατημένο με μαεστρία και απίστευτη δραματικότητα, Το διαμαντένιο Άλφα αναδεικνύει τον αγώνα της γυναίκας να υπάρξει, να αυτονομηθεί και να αντιταχθεί στην ανδρική παρουσία και στους κοινωνικούς συμβιβασμούς.

Προσωπική άποψη:
"Το διαμαντένιο Άλφα" είναι ένα βιβλίο που πριν από κάποια χρόνια, είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα οι οποίες, δυστυχώς, σήμερα δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα πολλά αξιόλογα βιβλία τους να μην υπάρχουν στην αγορά. Στην προκειμένη περίπτωση, και όσον αφορά το μυθιστόρημα της Νόρας Πυλόρωφ, την λύση έδωσαν οι εκδόσεις Ψυχογιός που επανακυκλοφόρησαν τον συγκεκριμένο τίτλο, σε μια δύσκολη λογοτεχνικά περίοδο που παρ' όλα ταύτα προσπαθεί να υποστηρίξει τις επανεκδόσεις έργων που κάτι έχουν να πουν και που, κυρίως, είναι σε θέση ν' αφήσουν το δικό τους στίγμα και γιατί όχι, να έχουν μιας καλύτερης ανταπόκρισης και αποδοχής απ' όσο είχαν στην πρώτη τους κυκλοφορία.

Στη Θεσσαλονίκη μιας άλλης εποχής, οι γυναίκες μιας οικογένειας, που ως κοινό στοιχείο έχουν το αρχικό γράμμα του ονόματός τους, μας αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες και το πως αυτές εξελίχθηκαν μέσα στο χρόνο επηρεάζοντας όχι μόνο όσους βρέθηκαν γύρω τους, αλλά κυρίως αυτές τις ίδιες. Γάμοι που δεν ήταν αυτό που ονειρεύονταν, έρωτας κατακριτέοι και μυστικοί που δεν μπόρεσαν να καρποφορήσουν, άσκηση βίας και εξουσίας που οδήγησε σε δυνατές εκρήξεις και ανατροπές ολόκληρης της πορείας τους, οι γυναίκες αυτές πάλεψαν σε εποχές δύσκολες για ν' αποκτήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα να έχουν προσωπικότητα, άποψη, επιλογές, να είναι αυτές που είναι, ακόμα κι αν θα τους στοιχίσει.

Το μεγαλύτερο προτέρημα του βιβλίου της κυρίας Πυλόρωφ είναι δίχως άλλο οι χαρακτήρες του, αλλά και ο τρόπος που αυτοί αναλύονται και ξεδιπλώνονται κατά την διάρκεια της πρωτοπρόσωπης αφήγησής τους, που μας επιτρέπει να έρθουμε πιο κοντά τους και να ταυτιστούμε μαζί τους. Ουσιαστικά, το βιβλίο αυτό, αποτελεί ένα ψυχογραφικό πορτρέτο η ανάλυση του οποίου αποδίδεται άψογα και κερδίζει το ενδιαφέρον μας από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή, εκείνη της κάθαρσης, άσχετα από το γεγονός ότι η ίδια η ιστορία είναι αρκετά κοινότοπη και προβλέψιμη και κατ' επέκτασιν, χωρίς ιδιαίτερες ανατροπές και εκπλήξεις. Παρ' όλα ταύτα, αυτό το χαρακτηριστικό δεν στέκεται αρκετά ικανό για να μειώσει το αναγνωστικό μας ενδιαφέρον, ακόμα και όταν έχουμε γυρίσει την τελευταία σελίδα.

Με γλώσσα κατανοητή και άμεση, πλούσια και καλοδουλεμένη που εμπεριέχει όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της εποχής που τοποθετείται η ιστορία, μια γλώσσα σκληρή και ωμή πολλές φορές αλλά που δεν φτάνει στο σημείο να γίνει χυδαία, και με μια αφήγηση ζωντανή και γεμάτη νεύρο, μια αφήγηση που δεν βρίθει συναισθημάτων που κυμαίνονται σε πολλαπλά επίπεδα και εναλλάσσονται συνεχώς, μια ιστορία με αλήθειες, ακόμα κι όταν αυτές επιχειρούνται να συγκαλυφθούν και να θαφτούν κάτω από εικονικές πραγματικότητες, μια ιστορία με κυνισμό και χιούμορ ιδιαίτερο, "Το διαμαντένιο Άλφα" αποτελεί ένα ιδιαίτερο δείγμα της σύγχρονης λογοτεχνίας. Γιατί, παρά την όποια προβλεψιμότητά του, καταφέρνει να μιλήσει μέσα μας και οι ιστορίες των γυναικών αυτών, εν μέρη, να γίνουν μέρος της δικιάς μας ζωής και πραγματικότητας.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Πυλόρωφ Νόρα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-618-01-0953-5