ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και οι εκδόσεις ΤΟΠΟΣ σας προσκαλούν
σε μια βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Γιάννη Κοντό.

Ελάτε να διαβάσουμε μαζί τα ποιήματά του.
Διαλέξτε ένα ποίημα από το έργο του Γιάννη Κοντού
για να το διαβάσουμε παρέα,
τιμώντας έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους
της ελληνικής ποίησης της γενιάς του ’70.

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015, στις 20.00μ.μ.,
στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
(Ιπποκράτους 118, Αθήνα).

Τη βραδιά θα συντονίσει η για χρόνια συνεργάτιδά του Ελένη Μπούρα.

Μεταξύ άλλων συμμετέχουν και διαβάζουν οι:
Τατιάνα Αβέρωφ, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Αναστάσης Βιστωνίτης, Κωστής Γκιμοσούλης, Νίκος Δαββέτας, Γιώργος Δουατζής, Σοφία Ζαραμπούκα, Άλκη Ζέη, Νίκος Θρασυβούλου, Διονύσης Καραβασίλης, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Στάθης Κουτσούνης, Χριστόφορος Λιοντάκης, Αλέξιος Μάινας, Γιώργος Μανιώτης, Σοφία Μαντουβάλου, Άρης Μαραγκόπουλος, Ελένη Μπούρα, Αλέξης Πανσέληνος, Βάσω Παπαγεωργίου, Νώντας Παπαγεωργίου, Τίτος Πατρίκιος, Σταμάτης Πολενάκης, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Νίκος Σιδέρης, Ντίνος Σιώτης, Γιώργος Συμπάρδης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Έλενα Χουζούρη, Ελιάνα Χουρμουζιάδου

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ
Όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε να λάβετε μέρος στην ποιητική βραδιά του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ δηλώστε τη συμμετοχή σας στέλνοντας στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr τα εξής στοιχεία, με την ένδειξη «Βραδιά Ποίησης».
Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail.
• Τον τίτλο του ποιήματος από το έργο του Γιάννη Κοντού που θα διαβάσετε και τον αριθμό των λέξεων του ποιήματος.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
• Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 13/03/2015.
• Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
• Οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΝΤΟ
Ο Γιάννης Κοντός γεννήθηκε στο Αίγιο το 1943. Σπούδασε οικονομικά. Μεταξύ 1971-1976 διατήρησε, μαζί με τον Θανάση Νιάρχο, το βιβλιοπωλείο «Ηνίοχος», σημείο συνάντησης λογοτεχνών και διανοούμενων κατά τα τελευταία χρόνια της δικτατορίας. Πρωτοδημοσίευσε το 1965. Έχει εκδώσει δεκαέξι ποιητικές συλλογές, τέσσερα βιβλία για παιδιά και πέντε βιβλία με πεζά.
Ποιήματα και κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Το 1973 πήρε τη χορηγία Ford. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Το 1978 κυκλοφόρησαν στα αγγλικά δύο εκδόσεις με επιλογές ποιημάτων του. Η μία σε μετάφραση Γιάννη Γκούμα, με τίτλο Mercurial Time, και η δεύτερη σε μετάφραση Γιάννη Σταθάτου, με τίτλο Danger in the Streets.
Τον Απρίλιο του 1992 εκδόθηκε το βιβλίο Όταν πάνω από την πόλη ακούγεται ένα τύμπανο σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, εικονογραφημένο από τον ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά, που περιλαμβάνει επιλογές ποιημάτων του. Το ενδέκατο βιβλίο του, Πρόκες στα σύννεφα (1999), είναι μια ανθολόγηση όλων των ποιητικών του βιβλίων, που επιμελήθηκε ο ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης, την οποία συμπλήρωσε με είκοσι χαρακτικά. Το 1998 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Το 2001 εξέδωσε ένα βιβλίο για παιδιά με τίτλο Ο Αριστείδης ο μικρός ιπποπόταμος, με ζωγραφιές του Δημήτρη Μυταρά, το οποίο απέσπασε τον έπαινο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 2004 εξέδωσε και δεύτερο βιβλίο για παιδιά, Τα Χριστούγεννα έρχονται, με ζωγραφιές του Αλέκου Φασιανού, ενώ το 2009 εξέδωσε το παιδικό Τα παραμύθια του καλού μάγου, με ζωγραφιές του Φαίδωνα Πατρικαλάκη. Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του ήταν: Η στάθμη του σώματος (Μεταίχμιο 2010), Τα ποιήματα 1970-2010 (Τόπος 2013), Μυστικά τοπία (Τόπος 2014), Θανάσιμα επαγγέλματα (Εκδόσεις των Φίλων 2015) και το παιδικό βιβλίο Η αρκούδα και το βατραχάκι με εικονογράφηση του Αλέκου Φασιανού (Παπαδόπουλος 2015).
Επί σειρά ετών ήταν σύμβουλος έκδοσης στις εκδόσεις Κέδρος και από το 2009 έως το 2012 στις εκδόσεις Μεταίχμιο. Διατηρούσε κατά διαστήματα συνεργασία με περιοδικά της χώρας μας και του εξωτερικού, ενώ τα τελευταία χρόνια δίδασκε σε σχολή θεάτρου.