Οι εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο Δίδυμες Ακτίνες της συγγραφέως, ψυχοθεραπεύτριας, ποιήτριας και ζωγράφου Μαριέττας Πεπελάση.Θα μιλήσει η Ελένη Πελτέκη φιλόλογος. Το Σάββατο 04 Απριλίου 2015 και ώρα 12.00μ.μ.

Η κυτταρική μνήμη του ανθρώπου στον υπέροχο πλανήτη Γαία, του θυμίζει διαρκώς έναν «χαμένο παράδεισο», που δεν είναι –βεβαίως– αυτός της παιδικής ηλικίας. Αυτή η διαρκής αναζήτηση επιστροφής στην Εστία διακατέχει τη συνειδητότητα όλων των ποιητών. Πολλοί μιλούν για το λεγόμενο «ωκεάνιο συναίσθημα». Ο Καβάφης μίλησε για την επιστροφή στην Ιθάκη. Η Βίβλος για την επιστροφή του ασώτου και την εξορία από τον Κήπο της Εδέμ. Ο «σκοτεινός» Ηράκλειτος μιλάει για το Φως που θα μας καταπιεί, μετά… Η Μαριέττα Πεπελάση είναι ποιητική προσωπικότητα. Τα ποιήματά της είναι απλώς και μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Συνθέτει μουσική, ζωγραφίζει, βοηθάει τους ανθρώπους ως ψυχολόγος να επουλώσουν τα τραύματά τους, υπάρχει στην εποχή της Κρίσης, ως φωτεινός φάρος και σηματωρός για τον Χρυσούν Αιώνα που δικαιούμεθα άπαντες. Στις «Δίδυμες Ακτίνες», ο ρυθμός, η αυστηρή δόμηση του λόγου, η έκδηλη μουσικότητα δημιουργούν ένα πρώτης τάξεως λιμπρέτο για ορατόριο, που όταν γραφτεί θα σταθεί αντάξια της «Λειτουργίας κάτω από την Ακρόπολη» του Νικηφόρου Βρεττάκου. Ο Έρωτας συμπαντικός και τρισάγιος, όχι απλώς και μόνον αντίδοτο του Θανάτου, αλλά σκοπός κι έργο ζωής. Πέρα από κάθε μικρότητα και συμπλεγματική αναζήτηση οποιασδήποτε καταξίωσης, η Ποίηση της Μαριέττας Πεπελάση είναι συμπαντική, ανθρωπιστική, ελληνική και γι’ αυτό οικουμενική. Η ιδιόλεκτός της επεξεργασμένη μέχρις λειάνσεως, αναδίδει τη φυσικότητα των γνήσιων διαλόγων με τον αναγνώστη και τον εαυτό.

Κωνσταντίνος Μπούρας (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Οι εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη και ο συγγραφέας Βασίλης Τερζόπουλος θα βρεθούν στον ΙΑΝΟ για να παρουσιάσουν μια χιουμοριστική ιστορία με το Αλάτι και το Πιπέρι, από το βιβλίο Αναταραχή στην Κουζίνα, με παιχνίδι, διαδραστική αφήγηση αλλά και ένα εργαστήρι κατασκευών από αλατοζύμη, το Σάββατο 04 Απριλίου 2015 και ώρα 18.00μ.μ. Μαζί τους, στο τραγούδι, το φλάουτο και την κιθάρα, η μουσικός-τραγουδίστρια Ειρήνη Χουλιαρά και στην κιθάρα-φυσαρμόνικα ο Γιώργος Καλλιφατίδης. Οι δύο μουσικοί θα παρουσιάσουν και ένα τραγούδι βασισμένο στο βιβλίο!

«Αναταραχή στην Κουζίνα»: Δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο μαγειρικής... αλλά το βιβλίο για το πως σώθηκε η μαγειρική.

Το νέο παιδικό βιβλίο του Βασίλη Τερζόπουλου, με τίτλο Αναταραχή στην Κουζίνα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

Μετά την αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση Mess in the Kitchen (Amazon Kindle) το παραμύθι που θίγει το θέμα της φιλίας, της ομαδικής αρμονικής συνύπαρξης και του εγωισμού, εκδίδεται στα ελληνικά με νέα πλούσια εικονογράφηση από την Κωνσταντίνα Ζαφείρη.

Το Αλάτι και το Πιπέρι ήταν πάντα οι καλύτεροι φίλοι. Έως τη μέρα που μάλωσαν για τα καλά… και από τότε, στην Κουζίνα επικρατεί μεγάλη αναταραχή. Όλα τα φαγητά που μαγειρεύονται είναι εντελώς άγευστα, πολύ αλμυρά ή απίστευτα καυτερά.

Η κυρά Κουτάλα και η Κατσαρόλα είναι τρομοκρατημένες. Όλες τους οι προσπάθειες να συμφιλιώσουν τους δύο φίλους ήταν αποτυχημένες. Ο κύριος Μυτερός προειδοποιεί πως τα Πιρούνια έχουν αρχίσει και εκνευρίζονται. Πως θα καταφέρουν να φέρουν πίσω τις παλιές καλές ημέρες;

Είναι μάλλον ώρα να συγκαλέσουν το Μεγάλο Συμβούλιο της Κουζίνας. Η κυρία Στρογγυλή, η αρχηγός των Κουταλιών, έχει ένα σχέδιο… Πόση δύναμη μπορεί να έχει ένα τόσο δα ψεματάκι;

Άγευστα μακαρόνια με κιμά, γλυκιά ψαρόσουπα, υπερβολικά καυτερά κεφτεδάκια και ¼ πείσμα μεταξύ φίλων. Μια ιστορία πασπαλισμένη με...χιούμορ και μπόλικα μυρωδικά. Κατάλληλη προς κατανάλωση από παιδιά όλων των ηλικιών.