Το Σύγχρονο Θέατρο παρουσιάζει και φέτος το ARC for Dance Festival, Spring on Move, από τις 07 έως τις 10 Μαΐου 2015.

Το φεστιβάλ ARC for Dance διοργανώθηκε για 1η φορά το 2008 με πρόθεση να δώσει την ευκαιρία σε νέους αλλά και ώριμους δημιουργούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, φέρνοντας το Αθηναϊκό κοινό σε ουσιαστική επαφή με διαφορετικές διατυπώσεις της σύγχρονης χορογραφικής σκέψης.

Η ονομασία του φεστιβάλ ARC δημιουργήθηκε από την ανάγκη να γεφυρώσουμε τις καλλιτεχνικές δράσεις στο χορό και να δημιουργήσουμε έναν κοινό τόπο συνάντησης και συνύπαρξης με χορογραφίες μικρής κλίμακας (15' έως 40') που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στρέψαμε το ενδιαφέρον μας σε αυτής της κλίμακας έργα γιατί δεν υπήρχε κανένας φορέας ή αντίστοιχο φεστιβάλ μέχρι τότε που να έδινε κίνητρο σε νεώτερους δημιουργούς να προβάλουν την δουλειά τους, να συνυπάρχουν με άλλους καλλιτέχνες από το εξωτερικό αλλά και να δίνεται η ευκαιρία της καλλιτεχνικής ανάπτυξης στον χώρο του χορού.

Τα τελευταία 6 χρόνια ύπαρξης του Arc for dance Festival, έχουμε αναπτύξει μία πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ χορευτών, χορογράφων, κοινού και Ευρωπαϊκών καλλιτεχνικών δικτύων, παρουσιάζοντας ένα πολυσυλλεκτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε ένα ευρείας κλίμακας κοινό. Tα δίκτυα αυτά είναι τα: ΙΕΤΜ (international network for contemporary performing arts) και Spider Expand! Aerowaves (το μεγαλύτερο δίκτυο χορού στην Ευρώπη για νέους ανερχόμενους χορογράφους).

Κάθε χρόνο το φεστιβάλ έχει μία θεματική. Φέτος το 7ο φεστιβάλ γίνεται μεγαλύτερο κατά μία μέρα και πλουσιότερο, παρουσιάζοντας στο Σύγχρονο Θέατρο, 20 χορογράφοι με 20 αντίστοιχα έργα διάρκειας 10' έως 40'. Στις 4 μέρες Ο βασικός κορμός των παραστάσεων απαρτίζεται από τρία μέρη.

Παρόλ' αυτά τα έργα είναι ισάξια μοιρασμένα στις 4 μέρες που θα διαρκέσει το φεστιβάλ. Ένα μέρος είναι οι παραστάσεις που επιλέχθηκαν από το δίκτυο Aerowaves, ένα δεύτερο είναι οι ανεξάρτητες χορογραφικές επιλογές με έργα από την Κύπρο και την Βραζιλία και το τρίτο, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο μέρος των παραστάσεων, είναι αυτό που απαρτίζεται από τις Ελληνικές παρουσίες.

Φέτος δίνουμε βήμα στο πρώτο ολοκληρωμένο έργο του νέου χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου με τον τίτλο 'Elvedon', καθώς και 12 μικρής διάρκειας χορογραφίες που είναι αποτέλεσμα της δουλειάς των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο ετήσιο χορογραφικό σεμινάριο που διοργάνωσε η Dan.c.ce Unitiva σε συνεργασία με την χορογράφο Πατρίσια Απέργη στο studio DAN.C.CE.