Μπορεί να έχουμε μια καθυστέρηση κάποιων μηνών, και θα έχετε κάθε δίκιο να με κράξετε, όμως, έστω και με δεκάδες αναβολές, είμαστε εδώ σήμερα για να σχολιάσουμε τον 4ο κύκλο του "Once Upon a Time". Τι να κάνω... με έφαγαν τα κυκλώματα, και το καλοκαίρι αποδείχτηκε πολύ πιο μικρό απ' όσο περίμενα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, όμως, και ίσως το timing να μην είναι τελικά τόσο κακό, αφού θα σας βοηθήσω να φρεσκάρετε τη μνήμη σας, εν αναμονή της πρεμιέρας της 5ης season που όλο και πλησιάζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ:
Μετά την επιτυχημένη πορεία 3 χρόνων, το ABC ανακοίνωσε στις 08 Μαΐου 2014 πως η αγαπημένη μας σειρά πήρε το πράσινο φως για μία ακόμα season. Λίγες μέρες αργότερα, στις 13 Μαΐου 2014, είχαμε μια νέα ανακοίνωση που μας πληροφορούσε πως η 4η season θα ήταν χωρισμένη σε δύο διαφορετικές θεματικές ενότητες, ακριβώς όπως και η 3η. Η πρεμιέρα της έγινε στις 28 Σεπτεμβρίου ενώ ο κύκλος ολοκληρώθηκε έπειτα από 23 επεισόδια -ένα περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές-, στις 10 Μαΐου 2015. Το άνοιγμα ήταν ιδιαίτερα δυναμικό, με 9.47 εκατομμύρια θεατές να παρακολουθούν το πρώτο επεισόδιο, ενώ ο μέσος όρος των επόμενων κινήθηκε μεταξύ 6 και 7 εκατομμυρίων, κυρίως επειδή έπεσε περίπου στα 5 εκατομμύρια θεατές στα τελευταία επεισόδια, ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, ειδικά εξαιτίας των μεγάλων διακοπών των σειρών στα ενδιάμεσα διαστήματα, αν και φέτος το δίκτυο διατήρησε καλύτερες ισορροπίες.

ΤΟ STORY ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ:
Το Storybrook αναστατώνεται για μία ακόμη φορά, εξαιτίας της εμφάνισης της Elsa, η οποία βρίσκει τρόπο να βγει από την μαγική φυλακή στην οποία ήταν κλεισμένη, αναζητώντας την χαμένη της αδερφή, Anna. Η Emma και το μπουλούκι της, αποφασίζουν να βοηθήσουν την Elsa στην αναζήτησή της, την ίδια ώρα που η Βασίλισσα του Χιονιού έχει κάνει κι αυτή την εμφάνισή της, έχοντας τους δικούς της απώτερους σκοπούς, αλλά και διεκδικώντας τη ζωή που θεωρεί πως μάταια και άδικα στερήθηκε εξαιτίας της κατάρας που φέρουν οι δυνάμεις της.
Στο δεύτερο μισό της season, έχουμε την εμφάνιση των Maleficent, Cruella de Vil και Ursula, τις οποίες
και συνδέει ένα σκοτεινό παρελθόν, με την κάθε μία από αυτές να ζητάει την προσωπική της δικαίωση, ή και εκδίκηση, σε κάποιες περιπτώσεις. Την ίδια ώρα, ο Σκοτεινός προσπαθεί να ανακτήσει την εξουσία του και να την ισχυροποιήσει, ενώ οι υπόλοιποι αναζητούν μανιωδώς τον Συγγραφέα του βιβλίου που καθορίζει τις ζωές τους μέχρι σήμερα, αλλά και το μέλλον τους που πρόκειται να έρθει σύντομα, με τρόπους που δεν φαντάζονταν.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ SEASON:
- Η σκέψη των σεναριογράφων να εκμεταλλευτούν την επιτυχία του "Frozen", δεν αποδείχτηκε τελικά τόσο κακή ιδέα όσο ίσως πιστεύαμε πως θα ήταν στην πράξη. Αντίθετα, μάλιστα, πήραν μια επιτυχημένη συνταγή και την ανέπτυξαν με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο, δίνοντας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέχεια σε μία ιστορία που στην πρωτότυπη μορφή της, ήταν αρκετά επίπεδη για τα δικά μου γούστα. Βέβαια, η συγκεκριμένη προέκταση της original ιστορίας της σειράς μπορεί να απέχει λιγάκι από την γενικότερη γραμμή που αυτή έχει υιοθετήσει από την αρχή, αλλά υπήρχαν εκείνες οι μικρές λεπτομέρειες που, τελικά, έκαναν τον συνδυασμό αρκετά επιτυχημένο. Ειδικά το πάντρεμα της ιστορίας της Βασίλισσας του Χιονιού και του "Frozen" ήταν ευφυέστατο, τονίζοντάς μας με τον τρόπο αυτό πως πρόκειται για δύο ολότελα διαφορετικές ιστορίες.
- Περνώντας στο δεύτερο σκέλος της season, η αλήθεια είναι πως περίμενα να απογοητευτώ οικτρά από
την παρουσία των Maleficent, Cruella de Vil και Ursula, κυρίως επειδή αυτή θα ήταν συνδυαστική. Αδυνατούσα να σκεφτώ με ποιον ρεαλιστικό τρόπο θα μπορούσαν οι σεναριογράφοι να φέρουν κοντά αυτούς τους εκ διαμέτρου αντίθετους χαρακτήρες, με τις τόσο διαφορετικές ιστορίες. Ειδικά η Cruell, μου φάνηκε πιο άκυρη από κάθε άλλον χαρακτήρα που έχει περάσει μέχρι σήμερα από την σειρά αυτή, αν και τελικά αποδείχτηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Ουσιαστικά, κατάφεραν να διατηρήσουν τα αυθεντικά, πρωτότυπα χαρακτηριστικά των χαρακτήρων αυτών, δίνοντάς τους ωστόσο και μια επιπλέον νότα που αν την αναλογιστούμε ως πιθανότητα πίσω από την ήδη γνωστή ιστορία, παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
- Επί της ουσίας, στόχος της season αυτής ήταν να δείξει πως το καλό και το κακό δεν είναι παρά συνυφασμένες έννοιες, και πως το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο, αφού ουσιαστικά μέσα στο καθένα από αυτά, ζει το άλλο. Οι κακοί χαρακτήρες δεν γεννήθηκαν κακοί αλλά έγιναν στην πορεία, επηρεασμένοι από τα τραγικά γεγονότα της ζωής τους, που τους σημάδεψαν και τους αλλοίωσαν, ενώ οι καλοί χαρακτήρες δεν είναι τελικά τόσο ονειρικά πλασμένοι, αφού και οι ίδιοι έχουν κάνει λάθος επιλογές και έχουν προβεί σε μοιραίες πράξεις που μόνο καλές δεν θα χαρακτηρίζαμε. Με πιο απλά λόγια, το κακό, ορισμένες φορές, πυροδοτείται από την προσπάθεια του καλού να κάνει αυτό που θεωρεί σωστό, αν και -ίσως- να μην είναι πάντα έτσι.
- Η προσέγγιση αλλά και η εξέλιξη-ανάπτυξη του χαρακτήρα της Emma στην season αυτή, συνολικά,
αποδείχτηκε, επίσης, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ουσιαστικά, αποδεικνύεται πως δεν γεννήθηκε για να γίνει η Σωτήρας, αλλά πως οι αποφάσεις και οι πράξεις των γονιών της την οδήγησαν σε αυτό το σημείο, και πως με την ίδια ευκολία που οδηγήθηκε στο φως, ακολουθώντας το καλό, με την ίδια ευκολία θα μπορούσε να έχει βρεθεί στο σκοτάδι, υπηρετώντας την σκοτεινή της πλευρά. Και δεδομένων των συνθηκών, και του πως τελείωσε η 4η season, ανυπομονώ να δω ποια θα είναι η πορεία της από δω και στο εξής, με εκείνη να βρίσκεται στην σκοτεινή πλευρά, πως θα το χειριστεί η ίδια, αλλά και πως θα το διαχειριστούν οι γύρω της. Επιπλέον, είναι πολύ έξυπνος ο τρόπος που συνδέθηκε το παρελθόν της και με τα δύο μέρη του story, αποκαλύπτοντάς μας ακόμα περισσότερα για εκείνη.
- Εκτός των άλλων, η season αυτή έκρυβε αρκετούς άσσους στο μανίκι της, με εκπλήξεις και ανατροπές που δεν τις περιμέναμε. Η επιστροφή της Wicked Witch ίσως και να ήταν η μεγαλύτερη όλων, αφού διαταράσσει τις μέχρι πρότινος ισορροπίες, ακολουθώντας μια διαφορετική πορεία και κατεύθυνση από αυτήν με την οποία μας συστήθηκε αρχικά. Γενικά, πολλές μικρές υποϊστορίες, που διαδραματίζονται μέσα στην βασική ιστορία, έχουν μείνει στον αέρα, και έχουμε πολλά πράγματα να περιμένουμε να δούμε το πως θα εξελιχθούν καθώς, πιθανότατα, οδεύουμε προς το φινάλε. Βέβαια, όλα αυτά δεν είναι παρά εικασίες και ελπίδες μιας fan, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα για να κρίνουμε.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ:
Η 5η season ανακοινώθηκε επίσημα στις 07 Μαίου 2015 και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 27 Σεπτεμβρίου 2015. Στις 09 Ιουνίου, ανακοινώθηκε πως θα κάνουν focus στους χαρακτήρες των Zelena και Robin Hood, ενώ λίγες μέρες αργότερα επιβεβαιώθηκε πως ο Michael Socha δεν θα επιστρέψει ως Will Scarlet, όχι πως μας απασχολεί ιδιαίτερα, αφού η παρουσία του την χρονιά που πέρασε, δεν μας ακούμπησε. Υπομονή, λοιπόν, λίγες μέρες ακόμα, όπου και θα μπορέσουμε να απολαύσουμε -επιτέλους- την σκοτεινή πλευρά της Emma.