Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Το 1939, λίγο προτού εισβάλουν οι ναζί στην Πολωνία, οι γονείς της νεαρής Άλμα τη στέλνουν να ζήσει στην ασφάλεια της έπαυλης των θείων της στο Σαν Φρανσίσκο. Εκεί, κι ενώ τα βαριά σύννεφα του πολέμου έχουν τυλίξει για τα καλά την Ευρώπη, συναντά τον Ιτσιμέι, τον ήσυχο και ευγενικό γιο της οικογένειας του Ιάπωνα κηπουρού. Η σχέση τους ανθίζει σαν λουλούδι, αθέατη από τα μάτια όλων. Μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, οι δυο νέοι χωρίζουν, καθώς οι Ιάπωνες κηρύσσονται εχθροί από το αμερικανικό κράτος και στέλνονται σε στρατόπεδα.
Δεκαετίες αργότερα, η Ιρίνα, μια κοπέλα που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το βαρύ παρελθόν της, συναντά την ηλικιωμένη πια Άλμα και τον εγγονό της τον Σεθ στο Σπίτι του Κορυδαλλού, ένα γηροκομείο διαφορετικό από τα άλλα. Η Ιρίνα και ο Σεθ γίνονται φίλοι και μάρτυρες της αποστολής μυστηριωδών δώρων και επιστολών στην Άλμα από έναν κρυφό αποστολέα.
Μέσα από ένα ταξίδι στις ηπείρους και στις γενιές, η Ιζαμπέλ Αλιέντε ξετυλίγει την ιστορία ενός κρυφού πάθους που άντεξε στον χρόνο και θέτει θέματα ταυτότητας, λύτρωσης, συμφιλίωσης. Ένα μυθιστόρημα-ύμνος στη σταθερή αξία της ανθρώπινης αγάπης σ’ έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει.

Προσωπική άποψη:
Η Isabel Allende είναι μία συγγραφέας που δεν χρειάζεται συστάσεις, δεν έχει ανάγκη τα διαπιστευτήρια και τους επαίνους κανενός. Άλλωστε, η μακρόχρονη και εξαιρετικά πετυχημένη παρουσία της στα λογοτεχνικά δρώμενα, είναι αρκετή από μόνη της για να αποδείξει την λογοτεχνική της αξία και συνεισφορά, είτε μας αρέσει σε προσωπικό επίπεδο είτε όχι. Φέτος, μετά από πολλά χρόνια όπου τα βιβλία της κυκλοφορούσαν μεταφρασμένα στη χώρα μας από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, ήρθε η μεγάλη αλλαγή, με τις εκδόσεις Ψυχογιός να προσθέτουν στην ομάδα τους την Allende και κατ' επέκτασιν, μία μεγάλη μερίδα αναγνωστικού κοινού που την ακολουθεί ευλαβικά και με λατρεία. Μια κίνηση εξαιρετικά πετυχημένη κι έξυπνη, που είμαι βέβαιη πως θα αποδώσει πολλά στο προσεχές μέλλον.

Η Άλμα, στο άνθος της ηλικίας της, μεταναστεύει στο Σαν Φρανσίσκο, έπειτα από παρότρυνση των γονιών της, όπου βλέποντας τους ναζί έτοιμους να εισβάλλουν στην Πολωνία, θέλουν να διαφυλάξουν την ασφάλειά της. Εκεί, στο σπίτι των θείων της, κι ενώ η Ευρώπη βρίσκεται στον αναβρασμό του πολέμου, η Άλμα θα γνωρίσει τον Ιτσιμέι, τον ευγενικό κι ευαίσθητο γιο του Ιάπωνα κηπουρού, και ανάμεσα στους δύο νέους δεν θα αργήσουν να αναπτυχθούν βαθιά αισθήματα, που οι ίδιοι κάνουν τα πάντα προκειμένου να τα κρατήσουν μακριά από τα βλέμματα του κόσμου και των οικείων τους. Όμως, τα γεγονότα του Περλ Χάρμπορ δεν θα αργήσουν να συμβούν, οι Ιάπωνες θα κηρυχθούν εχθροί της Αμερικής, και οι δρόμοι των δύο νέων θα χωρίσουν. Δεκαετίες αργότερα, και ενώ η Άλμα ζει μαζί με τον εγγονό της σε ένα γηροκομείο, στη ζωή της θα μπει η Ιρίνα, ένα νεαρό κορίτσι που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της, και του οποίου την περιέργεια θα κινήσουν οι αποστολές επιστολών και δώρων στην Άλμα, από έναν μυστηριώδη αποστολέα, την ταυτότητα του οποίου θα προσπαθήσει να ανακαλύψει.

Η συγγραφέας παίρνει μια αρκετά κοινότυπη ιδέα, και παντρεύοντάς της με ιστορικά στοιχεία που έχουν αφήσει μελανά σημάδια που είναι ορατά μέχρι και στις μέρες μας, δημιουργεί ένα ρομαντικό παραμύθι, με τραγική εξέλιξη και νοσταλγική κατάληξη, εμποτισμένο από την κρυφή εκείνη ελπίδα πως μπορείς να διατηρήσεις κάτι ζωντανό μέσα σου, στην καρδιά και το μυαλό σου, αρκεί να έχεις την ψυχική δύναμη για να το πετύχεις. Ζωντανές, όμορφες και ρεαλιστικές περιγραφές ανθρώπων, τόπων, προσώπων και καταστάσεων, εμποτισμένες με ένα άρωμα τρυφερής νοσταλγίας αλλά και από βαθιά, πηγαία συναισθήματα που συγκινούν, σε κάνουν αρκετές φορές να δακρύζεις, ενώ παράλληλα σε προκαλούν ανάμεσα στα συντρίμμια μιας αγάπης, να βρεις κομμάτια από σένα, από τον ίδιο σου τον ρημαγμένο εαυτό.

Όμως, "Ο Ιάπωνας εραστής", δεν είναι μόνο μια ρομαντική ιστορία μιας ιδανικής αγάπης που δεν έσβησε ούτε ο χρόνος, ούτε ο πόλεμος, ούτε οι κοινωνικές διαφορές. Είναι ένα ιστορικό χρονικό, είναι η αποτύπωση και η εξιστόρηση ορισμένων εκ των πιο σκοτεινών κι αιματηρών σημείων της σύγχρονης Ιστορίας, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έμελλαν, όχι μόνο να μείνουν βαθιά χαραγμένες στην ανθρώπινη μνήμη, αλλά να καθορίσουν κρίσεις, συνειδήσεις και κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις, η απόρροια των οποίων φτάνει μέχρι και τις μέρες μας. Είναι εμφανές πως η Allende έχει μελετήσει πολύ την τότε Ιστορία, αλλά και τις επιπτώσεις που είχαν τα τότε γεγονότα, φτάνοντας μέχρι το σήμερα ώστε να δώσει μία διάσταση, αν όχι διαφορετική, αρκετά προσωπική.

Ομολογώ πως δεν έχω μεγάλη εμπειρία όσων αφορά την πένα της Isabel Allende. Είναι σχετικά λίγα τα βιβλία της που έχω διαβάσει και αυτά, ανήκουν σε εντελώς διαφορετικές κατηγορίες από τον "Ιάπωνα εραστή", ενώ χαρακτηρίζονται από ένα ολότελα διαφορετικό ύφος. Ωστόσο, μπορώ μετά βεβαιότητας να πω πως το συγκεκριμένο βιβλίο, όχι μόνο κατάφερε να αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές μου, μέσα από μια σχεδόν χιλιοειπωμένη ιστορία, αλλά να αναδείξει το μεγαλείο της ανθρώπινης αγάπης, αλλά και της πίστης του ίδιου του ανθρώπου στον άνθρωπο, μιας πίστης που μονάχα η ελπίδα μπορεί να γεννήσει. Γιατί, όσο δύσκολες κι αν είναι οι καταστάσεις που αντιμετωπίζει κανείς, αν συνεχίσει να ελπίζει στο όνειρο, μόνο τότε μπορεί να διεκδικήσει, και ίσως να κερδίσει στο τέλος, την προσωπική του ελευθερία. Δεν έχει σημασία πότε αυτή μπορεί να έρθει, αρκεί να έχεις την υπομονή και το σθένος να την περιμένεις, να την υπερασπιστείς, όπως και την αληθινή αγάπη.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Isabel Allende
Μεταφραστής: Κνήτου Βασιλική
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Σελίδες: 384
ISBN: 978-618-01-1456-0