Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Φαινομενικά, ο Χένρι Χάιντεν έχει την τέλεια ζωή. Είναι διάσημος συγγραφέας, αφοσιωμένος σύζυγος, παρόλο που θα μπορούσε να έχει στο πλευρό του όποια γυναίκα θέλει, γενναιόδωρος φίλος και συνεργάτης. Στην πραγματικότητα, ο Χένρι Χάιντεν είναι ένα ψεύτικο δημιούργημα που κρατά το παρελθόν του κρυφό. Κανείς εκτός από τον ίδιο και τη γυναίκα του δεν ξέρει ότι εκείνη γράφει τα μυθιστορήματα που τον έχουν κάνει πασίγνωστο.
Όταν η ερωμένη του μένει έγκυος και η τακτοποιημένη ζωή του κινδυνεύει να καταρρεύσει, ο Χένρι προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει μια οριστική λύση. Μόνο που κάνει ένα τρομερό λάθος.
Η αστυνομία είναι πλέον στα ίχνη του και το παρελθόν του έτοιμο να αποκαλυφθεί. Ο Χένρι είναι ένας ιδιοφυής άνθρωπος. Πλέκει έντεχνα αλήθειες και ψέματα σε μια ιστορία που ίσως τον βοηθήσει να επιβιώσει. Μόνο που ο κλοιός εξακολουθεί να σφίγγει γύρω του.
Η έξυπνη και απροσδόκητη ιστορία ενός άντρα που χάρη στην ευφυΐα του καταφέρνει να αποφεύγει τις συνέπειες των πράξεών του ακόμη κι όταν στέκεται στην άκρη της αβύσσου.

Προσωπική άποψη:
Ο Sascha Arango είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους και αναγνωρισμένους σεναριογράφους της Γερμανίας. Φυσικό επόμενο ήταν, λοιπόν, το λογοτεχνικό του ντεμπούτο να προκαλέσει αίσθηση, αλλά και να οδηγήσει μεγάλη μερίδα του γερμανόφωνου κοινού στο να σπεύσει ν' αγοράσει το βιβλίο του. Οι εκδόσεις Ψυχογιός, τώρα, έχοντας κάνει στροφή τον τελευταίο χρόνο, εντάσσοντας αρκετά βιβλία που υπάγονται στην κατηγορία των ψυχολογικών θρίλερ στο εκδοτικό τους πρόγραμμα, επέλεξαν το έργο του Arango θεωρώντας -πιθανότατα- πως έχει αυτό το κάτι που ταιριάζει στο ύφος που ο εκδοτικός προσπαθεί να χτίσει. Και πράγματι, ως επιλογή είναι αρκετά πετυχημένη, ίσως και κάπως στοχευμένη, κάτι που θα αναλύσω στην συνέχεια.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας μας είναι ο Χένρι Χάιντεν, ένας άνθρωπος που αν και φαινομενικά είναι υπέροχος και έχει μια τέλεια ζωή, κρύβει πολλά σκοτεινά μυστικά και στην πραγματικότητα, είναι το ακριβώς αντίθετο απ' αυτό που αφήνει να φανεί προς τα έξω. Η συγγραφική του επιτυχία δεν είναι παρά μιαν απάτη, αφού η γυναίκα του είναι εκείνη που συγγράφει τα βιβλία που εκείνος πλασάρει ως δικά του, ενώ η τέλεια οικογενειακή ζωή του δεν είναι παρά μια βιτρίνα που χρησιμοποιεί για να καλύπτει την παράνομη σχέση του. Όλα μοιάζουν να βρίσκονται υπό τον έλεγχό του, μέχρι τη μέρα τουλάχιστον που η ερωμένη του τού αποκαλύπτει πως περιμένει το παιδί τους, και όλα ανατρέπονται, με τον Χένρι να ψάχνει απεγνωσμένα να βρει μια λύση που θα τον βοηθήσει να σώσει τη ζωή του, την ίδια ώρα που η αστυνομία τον πλησιάζει επικίνδυνα, απειλώντας να τον εκθέσει ανεπανόρθωτα.

Θυμάστε που πριν ακριβώς ένα χρόνο σχολιάζαμε το βιβλίο "Τα πρόσωπα του Όλιβερ", της Liz Nugent, που επίσης είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ψυχογιός; Αν όχι, μπορείτε να ανατρέξετε στην εν λόγω ανάρτηση και να ανακαλύψετε την άποψή μου. Αν ναι, τότε θα θυμάστε και τον ενθουσιασμό που μου είχε προκαλέσει, αφού η συγγραφέας είχε καταφέρει με έναν εξαιρετικά περίπλοκο και άρτια δουλεμένο τρόπο να ξεδιπλώσει, όχι μόνο την ιστορία του Όλιβερ, αλλά και την πολυσχιδή, αρρωστημένη προσωπικότητά του. Ο λόγος που τα αναφέρω όλα αυτά σήμερα δεν είναι άλλος από την ομοιότητα της κεντρικής ιδέας των δύο αυτών μυθιστορημάτων, του κοινού άξονα που στηρίζει την πλοκή κάθε μίας από αυτές, και των ακόμα πιο κοινών χαρακτηριστικών που συνθέτουν τις προσωπικότητες του Χένρι και του Όλιβερ αντίστοιχα. Βέβαια, αν κληθώ να επιλέξω ποια ιστορία ή και ποιον ήρωα προτιμώ, θα πρέπει να επιλέξω τον Όλιβερ και την αρρωστημένη του προσωπικότητα, που σε αντίθεση με τον Χένρι, είναι πιο ωμός και ζωώδης, προσφέροντάς μας μια εξίσου πιο ωμή και κτηνώδη στα σημεία της ιστορία.

Από την άλλη, το να κάνω συγκρίσεις ίσως να μην έχει αξία, ή και λογική υπόσταση, αλλά δεδομένου ότι πρόκειται για βιβλία του ίδιου είδους, στην ίδια εκδοτική στέγη, με παρέσυραν στο να το κάνω και δεν αντιστάθηκα. Στο θέμα μας, και πάλι, ο Arango, μέσα από την γεμάτη ένταση, νεύρο και ρυθμό αφήγησή του, δομεί και αποδομεί τόσο την ίδια την ιστορία, όσο και τον Χένρι ως οντότητα και κυρίως, ως προσωπικότητα. Όλα αυτά είναι τα στοιχεία που εκτίμησα δεόντως στο "Η αλήθεια και άλλα ψέματα", αφού δεν μου επέτρεψαν να βαρεθώ ούτε για μια στιγμή, ενώ την ίδια στιγμή, μου προσέφεραν έντονες στιγμές καυστικής διακωμώδησης ανθρώπων και καταστάσεων, που σε ένα ψυχολογικό εγκληματολογικό θρίλερ, πάντοτε αποτελεί μια ευχάριστη πινελιά, ειδικά αν ξέρεις να το χειριστείς σωστά, όπως ο συγγραφέας στην προκειμένη περίπτωση. Αυτό, όμως, που μου έλειψε, ήταν η έκπληξη και ο εντυπωσιασμός. Το γεγονός πως ο αναγνώστης γνωρίζει από την αρχή την αλήθεια για τον Χένρι, σε αντίθεση με τους γύρω του, μπορεί να είναι ένα έξυπνο τέχνασμα, δεν θεωρώ, ωστόσο, πως λειτούργησε έτσι όπως έπρεπε προκειμένου να καθηλώσει.

Ο Arango επιχειρεί να παρουσιάσει το πορτρέτο ενός ανθρώπου που ενώ συντηρεί με κάθε τρόπο την εικόνα του ιδανικού, δεν είναι παρά μια πλασματική προσέγγιση αυτού που θα ήθελαν οι άλλοι να είναι, προκειμένου να εξυπηρετεί, τελικά, τους δικούς του σκοπούς, ανίερους ή μη, κάτω από ένα πέπλο αποδοχής που βασίζεται στην εμπιστοσύνη που εμπνέει το φαίνεσθαι και που σε αποτρέπει από το να ψάξεις κάτω από την επιφάνεια. Και σε αρκετά μεγάλο βαθμό, ειδικά για πρώτη συγγραφική απόπειρα, τα καταφέρνει αρκετά καλά. Η σεναριακή του προϋπηρεσία τον βοηθάει στο να χτίσει με τέχνη την πλοκή του και να την εξελίξει έτσι ώστε αυτή να μην χάνει το νεύρο της, αλλά θεωρώ πως της λείπει εκείνη η δεξιοτεχνική μαγεία που θα μπορούσε να κλέψει τις εντυπώσεις. Παρ' όλα ταύτα, έχουμε να κάνουμε με ένα αξιόλογο θρίλερ εγκληματικών καταβολών και προσωπικά, στο μέλλον, σίγουρα θα αναζητήσω και νέα βιβλία του συγγραφέα.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sascha Arango
Μεταφραστής: Σταύρου Τάνια
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Σελίδες: 344
ISBN: 978-618-01-1438-6