Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Γκουέντολιν Χούπερ φτάνει νιόπαντρη στην Κεϋλάνη του 1920, γεμάτη όνειρα για μια παραμυθένια ζωή με τον σύζυγό της, ιδιοκτήτη μιας φυτείας τσαγιού. Η νέα της πατρίδα την κατακτά με την ομορφιά της, αλλά ο Λόρενς δεν θυμίζει καθόλου τον άντρα που ερωτεύτηκε στην Αγγλία: είναι απόμακρος, κλεισμένος στον εαυτό του, και λείπει συνεχώς για δουλειές, αφήνοντας τη νεαρή γυναίκα του μόνη της.
Όταν η Γκουέν ανακαλύπτει ένα κιτρινισμένο νυφικό πέπλο σ’ ένα μπαούλο κι έναν μικρό τάφο κρυμμένο στην πυκνή βλάστηση, συνειδητοποιεί ότι ο άντρας της έχει μυστικά για τα οποία εκείνη δεν γνωρίζει τίποτε… Έπειτα η Γκουέν μένει έγκυος, κι όλα δείχνουν ν’ αλλάζουν προς το καλύτερο.
Ωστόσο, πάνω στη γέννα, ένα παιχνίδι της μοίρας την αναγκάζει να πάρει μια σκληρή απόφαση: να διαλέξει ανάμεσα στο μητρικό ένστικτο και την αγάπη για τον άντρα της. Και πρέπει να κρατήσει την απόφασή της μυστική από εκείνον, με κάθε τίμημα. Άραγε, αν ποτέ αποκαλυφθεί η αλήθεια, θα μπορέσει ο Λόρενς να συγχωρέσει την επιλογή της;
Μια συναρπαστική ιστορία έρωτα, προδοσίας και μυστικών σε μια χώρα εξωτικών χρωμάτων και μεθυστικών αρωμάτων για το βάρος της ενοχής και τη λυτρωτική δύναμη της αγάπης .

Προσωπική άποψη:
Πολλά τα βιβλία που κυκλοφόρησαν φέτος, αρκετά ανάμεσά τους, αισθηματικο-κοινωνικά, τοποθετημένα σε άλλες εποχές, άλλες Ηπείρους, σε μέρη μαγικά κι εξωτικά όπου τα ανθρώπινα συναισθήματα αποκτούν άλλη διάσταση και διακατέχονται από μια ποιότητα διαφορετική απ' αυτή του σήμερα. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα από αυτά και να το κατατάξω στην πρώτη θέση μέσα στην καρδιά μου, αυτό θα ήταν αναμφίβολα "¨Η νύφη της Κεϋλάνης", που κυκλοφόρησε πριν από λίγες εβδομάδες από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, χαρίζοντάς μας ένα ταξίδι μοναδικό και αξεπέραστο, και που έκανε την καρδιά μας να χτυπήσει λίγο πιο γρήγορα. Γιατί, ναι, το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι απλά ένα ακόμα ευχάριστο ανάγνωσμα, αλλά ένα από τα βιβλία εκείνα που σε συγκινούν και σε αγγίζουν με χιλιάδες τρόπους και που δεν το ξεχνάς ποτέ.

Βρισκόμαστε στο 1925, με την δεκαεννιάχρονη τότε, νιόπαντρη Γκουέντολιν Χούπερ, να φτάνει στην Κεϋλάνη προκειμένου να συναντήσει τον σύζυγό της, εύπορο ιδιοκτήτη μιας τεράστιας φυτείας τσαγιού, και να ξεκινήσουν μαζί τη νέα τους, κοινή ζωή. Η Γκουέν θα ερωτευτεί τη νέα της πατρίδα από την πρώτη κιόλας στιγμή και θα δεθεί με τον τόπο αυτό όπως ποτέ δεν φανταζόταν. Όμως σύντομα θα έρθει η ανατροπή εκείνη που θ' αλλάξει τη ζωή της για πάντα, και η ηρωίδα μας καλείται να πάρει μια δύσκολη απόφαση. Μια απόφαση ανάμεσα στο να πει ένα μεγάλο ψέμα για να διατηρήσει την αρμονία στη ζωή της, και στο να δεχτεί να βιώσει ένα σκάνδαλο που θα διαλύσει το γάμο της και όχι μόνο. Και τελικά, επιλέγει ν' ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο και από εκεί ξεκινάει το προσωπικό της μαρτύριο, το κολαστήριο στο οποίο η ίδια βύθισε τον εαυτό της, και που θα κρατήσει χρόνια ολόκληρα, με εκείνη να παλεύει να διατηρήσει τις δυνάμεις που συνεχώς δοκιμάζονται, ενώ την ίδια στιγμή έχει ν' αντιμετωπίσει έναν σύζυγο πολύ διαφορετικό απ' αυτό που πίστευε πως ήταν, με την αλήθεια ν' απειλεί σε κάθε της βήμα να βγει στο φως αλλάζοντας τη ζωή της για πάντα.

Σε πρώτο επίπεδο, "Η νύφη της Κεϋλάνης" είναι ένα ρομαντικό μυθιστόρημα εποχής, από εκείνα που δύσκολα σε αφήνουν ασυγκίνητο, κυρίως εξαιτίας της μοναδικότητας των συναισθημάτων που εκφράζονται μέσα απ' αυτήν. Παράλληλα, ο λυρισμός της αφήγησης συμβάλλει στην ανάπτυξη ακόμα πιο έντονων συναισθημάτων, με τον αναγνώστη να παρασύρεται σε κάθε παράγραφο, σε κάθε γραμμή, σε κάθε λέξη και τελικά, να νιώθει πως δεν παρακολουθεί απλά τις εξελίξεις, αλλά πως βρίσκεται εκεί, στα μοναδικά τοπία της Κεϋλάνης, και πως αποτελεί κομμάτι του μυστηριώδους αυτού τόπου. Ναι, η ιστορία της Γκουέν είναι μια ιστορία αγάπης, αλλά από τις αγάπες εκείνες που δοκιμάζονται στα δύσκολα και καταφέρνουν να βγουν πιο δυνατές, πιο ώριμες, αποδεικνύοντας πως ο έρωτας μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από πάθος, κάτι πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό, κάτι που σε καθορίζει και σε αλλάζει, όχι για να σε φέρει στα νερά κάποιου άλλου, αλλά για να γίνεις αυτό που πραγματικά λαχταράς.

Σε δεύτερο επίπεδο, το μυθιστόρημα αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί κοινωνικο-ιστορικό και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος σχετίζεται με το ότι τοποθετείται σε μια εποχή που οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και αλλάζουν δραματική την συλλογική Ιστορία της ανθρωπότητας, με ορισμένα γεγονότα να επηρεάζουν μέχρι και την σύγχρονη μορφή της, άρα δεν είναι διόλου ασήμαντα ή ακόμα και ξένα σε μας. Ο δεύτερος είναι κάπως πιο εσωτερικός, αφού η συγγραφέας μπαίνει στη διαδικασία, όχι απλά να τοποθετήσει τους ήρωές της σε έναν τόπο μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά ο καθένας με τον δικό του τρόπο να εκφράζει τα ανθρώπινα πιστεύω μιας παράταξης. Από τη μια μεριά υπάρχουν οι αποικιοκράτες που ενδιαφέρονται μόνο για τα προσωπικά τους συμφέροντα, αδιαφορώντας για την ίδια τη ζωή και τους ανθρώπους, και από την άλλη υπάρχουν άνθρωποι όπως οι Γκουέν που τολμάνε να υψώσουν το ανάστημά τους ενάντια σε παγιωμένες αντιλήψεις που στερούνται σεβασμού στον άνθρωπο, αλλά και να ζητήσουν ν' ακουστεί η φωνή τους που ζητάει απεγνωσμένα ένα μέλλον πιο δίκαιο, που η ισότητα δεν θα είναι ουτοπία, αλλά κάτι χειροπιαστό. 

Η Jefferies έχει αποτυπώσει με τρόπο μοναδικό και άκρως παραστατικό, τόσο το χρονικό όσο και το πολιτιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία της. Το ότι έχει προβεί σε λεπτομερή έρευνα, είναι εμφανές από τον λεπτομερή τρόπο με την οποία αποτυπώνει στο χαρτί εικόνες, χρώματα, αρώματα, γεύσεις, με το καθένα απ' αυτά να είναι τόσο ζωντανά μέσα στο μυαλό μας, που πολλές φορές παρασυρόμαστε και ξεχνάμε πως απλά διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα και πως δεν το βιώνουμε. Κοινωνικές, πολιτισμικές, ιστορικές συνθήκες, ξεδιπλώνονται με φόντο τις φυτείες τσαγιού, τα όνειρα, τις ελπίδες αλλά και τα κρυμμένα μυστικά, που δημιουργούν πάθη, ενοχές, απελπισία, μα που μέσα απ' όλα αυτά, η αγάπη καταφέρνει να βγει νικήτρια, με ένα φινάλε συγκλονιστικό και αλησμόνητο που μπορεί να μην είναι αυτό που περίμενες, είναι όμως από εκείνα που σε σημαδεύουν. Μια ιστορία γεμάτη αντιθέσεις, όχι μόνο πολιτισμών, αλλά και των ίδιων των ανθρώπων, που ο καθένας απ' αυτούς έχει την προσωπική του ιστορία ν' αφηγηθεί, και που κρατώντας το χέρι κάποιου άλλου, έστω και στα κρυφά, μπορεί και δημιουργεί καινούργιες. Μια σπαραχτικά όμορφη ιστορία που πρέπει να διαβάσετε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Dinah Jefferies
Μεταφραστής: Χατχούτ Ρένα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 544
ISBN: 978-960-461-727-2