Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μπες στο Κόκκινο Δωμάτιο – εκεί που οι χειρότεροί σου εφιάλτες γίνονται πραγματικότητα.
Μετά τη βίαιη επίθεση που δέχεται η ψυχίατρος Κιτ Κουίν από έναν κρατούμενο, είναι αποφασισμένη να επιστρέψει γρήγορα στη δουλειά της. Όταν η αστυνομία ζητάει τη βοήθειά της για να συνδέσει τον άντρα που της επιτέθηκε με μια σειρά δολοφονιών, εκείνη αρνείται να δεχτεί το προφανές.
Όμως, όσο πιο κοντά την οδηγεί η έρευνά της στην αλήθεια που κρύβεται πίσω από τα άγρια εγκλήματα, τόσο πιο κοντά βρίσκεται και η Κιτ στον σκοτεινό πυρήνα των προσωπικών της φόβων.

Προσωπική άποψη:
Το συγγραφικό δίδυμο των Nicci French -συνδυασμός των ονομάτων του ζεύγους Nicci Gerrard και Sean French- έγινε γνωστό στη χώρα μας μέσα από τη σειρά βιβλίων με κεντρική ηρωίδα την ψυχαναλύτρια Φρίντα Κλάιν, μια σειρά που κι εγώ η ίδια έχω ξεχωρίσει στην καρδιά μου και αγαπώ ιδιαίτερα. Πολλά χρόνια πριν, όμως, και πιο συγκεκριμένα το 2001, είχαν εκδώσει ένα άλλο τους βιβλίο, "Το κόκκινο δωμάτιο", πάλι με μια ψυχαναλύτρια στο επίκεντρο, που αν και έχει αρκετά κοινά στοιχεία με την προαναφερόμενη σειρά τους, δεν βασίζεται τόσο στη δράση -και στην αντίδραση, κατ' επέκτασιν-, όσο σε μια περισσότερο ενδοσκοπική ματιά πάνω σε καταστάσεις και προσωπικότητες, πράγμα που θα αναλύσω εκτενέστερα στη συνέχεια.

Η Κιτ Κουίν, λοιπόν, ψυχίατρος στο επάγγελμα, η οποία εργάζεται σε νοσοκομείο που φιλοξενεί άτομα με ψυχικές διαταραχές, βοηθάει πολλές φορές την αστυνομία στην δημιουργία προφίλ εγκληματιών που υπάγονται στο δικό της πεδίο δράσης. Έχοντας αναλάβει μια τέτοια δουλειά, θα τραυματιστεί από τον Μάικλ Ντολ, έναν παράφρονα που κατηγορείται για μια σωρεία σεξουαλικών εγκλημάτων, κάτι που θα την αναγκάσει για ένα διάστημα ν' αποσυρθεί προκειμένου ν' αναρρώσει. Όμως η Κουίν δεν είναι πρόθυμη να μείνει για πολύ καιρό εκτός, και με την επιστροφή της θα της ζητηθεί να εμπλακεί και πάλι με τον Ντολ, σε μια προσπάθεια της αστυνομίας να τον συνδέσει με μια σειρά δολοφονιών. Και παρά που η ίδια έχεις τις αμφιβολίες της κατά πόσο πρέπει να το κάνει, το ένστικτό της τής φωνάζει πως η αστυνομία δεν έχει μελετήσει όλα τα δεδομένα όπως θα έπρεπε. Ξεκινώντας μια έρευνα σχετικά με τα θύματα, αλλά και τον υποτιθέμενο θύτη, η Κουίν έρχεται αντιμέτωπη με φαντάσματα του δικού της παρελθόντος, με τους προσωπικούς της φόβους, μα και με την επιρροή που ασκεί πάνω της ο Ντολ.

Πριν πω οτιδήποτε άλλο, πρέπει να παραδεχτώ κάτι. Το βιβλίο αυτό δεν είναι το αγαπημένο μου των Nicci French. Σαφέστατα και μας έχουν δώσει πολύ καλύτερα δείγματα της δουλειάς τους, αλλά αλίμονο αν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο μετά από τόσα χρόνια συγγραφικής εμπειρίας. Όχι πως η παλαιότητα της συγκεκριμένης ιστορίας αποτελεί ντε και καλά ελαφρυντικό, σε επίπεδο σύγκρισης, είναι, ωστόσο, κάτι που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Και κλείνοντας την παρένθεση αυτή, θα περάσω στο ζητούμενο που δεν είναι άλλο από το ότι, μπορεί το "Κόκκινο δωμάτιο" να μην είναι αψεγάδιαστο, δεν είναι, όμως, κι ένα κακό βιβλίο. Μπορεί στην ιστορία του να περιλαμβάνει πολλούς κακούς ανθρώπους, και ακόμα περισσότερους αντιπαθητικούς, έχει όμως μία εσωτερικότητα που, σε προσωπικό τουλάχιστον επίπεδο, με εξιτάρει σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Σε αντίθεση με την σειρά Φρίντα Κλάιν, που εκτός των ψυχογραφικών αναλύσεων έχουμε και έντονη δράση, στο "Κόκκινο δωμάτιο" αυτή είναι σαφώς περιορισμένη, με την αφήγηση να είναι περισσότερο προσωποκεντρική, θέλοντας να βάλει στο μικροσκόπιο, και ν' αναλύσει, ανθρώπους, προσωπικότητες, καταστάσεις, αλλά και προσωπικά κίνητρα τα οποία, μπορεί να μην διαφέρουν πάντοτε, αλλά να έχουν διαφορετικό πυρήνα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και ο άξονας γύρω από τον οποίο αυτά λειτουργούν. Η γραφή του διδύμου, αν και όχι εντυπωσιακή, είναι καλή, άμεση και με στιγμές αρκετής έντασης, με την ίδια την πλοκή να καταφέρνει να διατηρήσει έναν αρκετά καλό ρυθμό που αν και δεν βρίθει δράσης, δίνει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο προκειμένου να ξεδιπλωθούν προσωπικότητες, αλλά και να καλλιεργηθούν άρτια δομημένα ψυχογραφήματα ηρώων που το παρόν τους συγκρούεται με το παρελθόν τους και που, συνήθως, οι μάχες αυτές αποδεικνύονται και οι πιο ανελέητες.

Επί της ουσίας, "Το κόκκινο δωμάτιο" είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με δόσεις αστυνομικού μυστηρίου, αρκετά μακριά από το να χαρακτηριστεί καθαρόαιμο αστυνομικό, αλλά σίγουρα έχει μια ταυτότητα ολότελα δική του. Η Κιτ Κουίν είναι αυτή που επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες της, και μπορεί να μην καταφέρνει πάντοτε να το σηκώσει όπως θα έπρεπε, ωστόσο, επιτυγχάνει να μην πέσει, πράγμα που από μόνο του αποτελεί άθλο δεδομένων των συνθηκών. Η εσωτερική σύγκρουση του καθήκοντός της και των φόβων της, που ξεπηδούν απειλητικοί μέσα από σκοτεινές κι ανίερες γωνιές του παρελθόντος, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, ενώ την ίδια στιγμή μάς προκαλούν να μπούμε στη θέση της και ν' αναλογιστούμε τι θα κάναμε εμείς αν αντιμετωπίζαμε το δράμα της. Το σίγουρο είναι πως το βιβλίο αυτό αποτέλεσε μια μελέτη και μια έρευνα για τους Nicci French, την οποία αξιοποίησαν κι εξέλιξαν σε μεγάλο βαθμό στην πορεία της καριέρας τους, βγαίνοντας πιο σίγουροι και πιο ώριμοι μέσα από το ταξίδι τους αυτό, πράγμα εξίσου σημαντικό με το να καθηλώνεις το κοινό σου, ίσως...
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Nicci French
Μεταφραστής: Διονυσοπούλου Ιλάειρα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 416
ISBN: 978-960-605-199-9