Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Σικάγο 1928
Ένας λευκός γκάνγκστερ βρίσκεται ακρωτηριασμένος σε ένα σοκάκι του Μπλάκμπελτ.
Mια πλούσια κληρονόμος εξαφανίζεται και η μητέρα της προσλαμβάνει δύο ντετέκτιβ για να τη βρουν. Η Άιντα αναγκάζεται να ζητήσει τη βοήθεια του Λούις Άρμστρονγκ.
Ο Αλ Καπόνε υποψιάζεται ότι υπάρχει προδότης στην οργάνωσή του.
Τρεις φαινομενικά ασύνδετες υποθέσεις διαδραματίζονται σε μια πόλη που μαστίζεται από ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα.
Στην πρωτεύουσα των μπλουζ και της ποτοαπαγόρευσης, οι πρωταγωνιστές του εγκλήματος θάβουν την αλήθεια στα βρόμικα νερά των σφαγείων.
Άραγε ποιος θα καταφέρει πρώτος να ξετυλίξει το κουβάρι της διαφθοράς;
Ο Ray Celestin επιστρέφει με το δεύτερο βιβλίο του, ακόμα πιο συναρπαστικός, ζωντανεύοντας με έναν μοναδικό τρόπο την ατμόσφαιρα της εποχής.

Προσωπική άποψη:
Με την πρώτη του συγγραφική απόπειρα, "Η τζαζ του δολοφόνου", ο Ray Celestin προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και όχι άδικα. Φέτος, επιστρέφει μ' ένα ακόμα δυνατό μυθιστόρημα που καθηλώνει, γοητεύει και συναρπάζει, μ' ένα ιστορικό θρίλερ εγκλήματος που τοποθετείται στη δεκαετία του '20, και που μεγάλη ρεαλιστικότητα και αληθοφάνεια ζωντανεύει μπροστά στα, όχι και τόσο έκπληκτα, μάτια μας. Μάλιστα, καταφέρνει να μας παρουσιάσει όχι μόνο μία, αλλά τρεις διαφορετικές ιστορίες, που αν και φαινομενικά είναι εντελώς ασύνδετες μεταξύ τους, δένουν μ' έναν τρόπο μαγικό, ταξιδεύοντάς μας πίσω στο χρόνο, παντρεύοντας την Ιστορία με τη μυθοπλασία με μεγάλη μαεστρία και λογοτεχνική δεξιοτεχνία, τόσο σε αφηγηματικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο.

Ο Τζέικομπ Ρούσο, φωτογράφος εγκλημάτων που πάντα ήθελε να γίνει αστυνομικός, γίνεται μάρτυρας ενός αποτρόπαιου θεάματος, όταν ένας γκάνγκστερ βρίσκεται ακρωτηριασμένος, και ευθύς αμέσως αποφασίζει να ερευνήσει την υπόθεση, καταφεύγοντας στη βοήθεια ενός παλιού δημοσιογράφου. Η Άιντα και ο Μάικλ έχουν προσληφθεί από μία κυρία της καλής κοινωνίας, προκειμένου να την βοηθήσουν να βρει την κόρη της που έχει εξαφανιστεί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Την ίδια στιγμή, ο Ντάντε, ηρωινομανής με τραγικό οικογενειακό ιστορικό, καλείται από τον Αλ Καπόνε να ερευνήσει και ν' ανακαλύψει ποιος είναι ο προδότης στις τάξεις του, όταν σ' ένα πάρτι που παρευρίσκεται ο Αλ βρίσκεται μια δηλητηριασμένη σαμπάνια που, όπως όλα δείχνουν, προοριζόταν για εκείνον.

Μία συγκεκριμένη χρονική περίοδος, τρεις εντελώς διαφορετικές υποθέσεις, στο κέντρο των οποίων βρίσκονται άνθρωποι εκ διαμέτρου αντίθετοι μεταξύ τους. Άραγε, ποια θα μπορούσε να είναι η σύνδεση ανάμεσά τους; Φαινομενικά, καμία! Κι όμως, ο Celestin, σ' έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η διαφθορά και η προδοσία, όπου σκοτεινές συνωμοσίες λαμβάνουν χώρα και τα μαφιόζικα γκέτα αποτελούν την καθημερινότητα των ηρώων, έχει καταφέρει να τις συνδέσει λογικά, άρτια, αψεγάδιαστα. Τοποθετημένες στη δύσκολη κι αιματηρή εποχή της ποτοαπαγόρευσης, όπου η ασυδοσία και η βία κυριαρχούν στα σκοτεινά σοκάκια του Σικάγο, η έννοια του ρατσισμού και η έκφραση αυτού, σε όλες της τις διαστάσεις, αποκτά άλλη δυναμική και νόημα, δίνοντας μια γερή γροθιά στο στομάχι του αναγνώστη, αλλά και στις ηθικές αξίες που τυχόν αυτός φέρει.

Με τις ζωντανές περιγραφές του, ο Celestin ζωντανεύει την πόλη του Σικάγο, που όσο απειλητική κι αν είναι, τόσο καταφέρνει να μας γοητεύει την ίδια στιγμή, συστήνοντάς μας μια κοινωνική πυραμίδα όπου το ν' ανήκεις σ' ένα τμήμα αυτής σημαίνει πολύ περισσότερα απ' όσο ίσως να φαντάζεται κανείς. Και μπορεί στο βιβλίο αυτό, ένας έμπειρος αναγνώστης, όσον αφορά τα ιστορικά ζητήματα που αυτό πραγματεύεται, μπορεί να παρατηρήσει κάποιες μικρές "επεμβάσεις", όμως αυτές διόλου δεν ενοχλούν, όχι μόνο επειδή δεν είναι πολύ μεγάλες, αλλά επειδή εξυπηρετούν έναν απώτερο σκοπό, χωρίς αυτό να γίνεται με τρόπο κυνικό ή επιτηδευμένο. Συνδυασμένα, μάλιστα, καθώς είναι, με πολιτικά στοιχεία, και όχι μόνο, της εποχής, δίνουν στο μυθιστόρημα αυτό μια άλλη διάσταση, πολύ πιο ουσιώδη και γιατί όχι, πολύ πιο τρομακτική απ' όσο μπορούμε να υποθέσουμε. Κι όμως, μέσα σε αυτή την κόλαση, κάπου αχνοφαίνεται η ελπίδα και η τρυφερότητα παλεύει να βγει στην επιφάνεια.

Είναι εμφανές, πέραν του δέοντος, πως ο συγγραφέας έχει μελετήσει πολύ καλά την εποχή στην οποία τοποθετεί την δραματουργική του αφήγηση, και σε όποιες επεμβάσεις κι αν έχει τελικά προβεί, σε κάνει να αισθάνεσαι πως είχε το δικαίωμα να το κάνει, αφού ήξερε πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλούσε και για ποιους σκοπούς μπορεί να το μετακίνησε. Αυτό φανερώνει σεβασμό και ποιότητα, όχι μόνο σε συγγραφικό, αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο, και αυτό είναι κάτι που προσωπικά εκτιμώ πολύ. Όπως στο πρώτο του βιβλίο, μας προσφέρει πολύ σωστά δομημένα και ανεπτυγμένα ψυχογραφήματα, χαρακτήρες ολοκληρωμένους και διαφορετικούς μεταξύ τους, που ο καθένας έχει τη δικιά του ταυτότητα, μα και τον δικό του σημαντικό ρόλο να παίξει στις εξελίξεις αυτές που οδηγούν σ' ένα φινάλε ανατρεπτικό και γεμάτο ευφυΐα κι ένταση, που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Και σε μια εποχή που τα αστυνομικά μυθιστορήματα έχουν πάψει να μας εκπλήσσουν, αυτό είναι επίτευγμα. Συστήνεται με κλειστά μάτια και με κομμένη ανάσα!

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ray Celestin
Μεταφραστής: Τραϊκόγλου Μαρία
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 648
ISBN: 978-960-605-278-1