Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Είναι Οκτώβριος στη Βόρεια Καρολίνα. Καθώς τα φύλλα παίρνουν τα φθινοπωρινά τους χρώματα, μια… ιδιόρρυθμη μηλιά ετοιμάζεται όπως πάντα ν’ ανθίσει με την πρώτη παγωνιά. Όμως φέτος οι αδερφές Γουέιβερλι έχουν μεγαλύτερες έγνοιες από την τρελή μηλιά του κήπου τους…
Η Κλερ έχει δοθεί ολόψυχα στην επιχείρησή της, τις Καραμέλες Γουέιβερλι, και, παρότι τα πηγαίνει μια χαρά, ανησυχεί. Νιώθει πως από τα γλυκά της λείπει αυτό ακριβώς που υπόσχεται στους πελάτες της: η αληθινή μαγεία.
Η Σίντνεϊ λαχταρά ένα ακόμη παιδί, αλλά, όσο το προσπαθεί, τόσο η επιθυμία της γίνεται άπιαστο όνειρο με αποτέλεσμα να μη χαίρεται τη ζωή της.
Στο μεταξύ, η κόρη της η Μπέι, που ζει για πρώτη φορά την αγωνία του έρωτα, ίσως να έχει πραγματικά ανάγκη τη βοήθειά της.
Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα, όταν ένας μυστηριώδης ξένος εμφανίζεται στο κατώφλι τους γνωρίζοντας ένα μυστικό που μπορεί να αμφισβητήσει τα ίδια τα θεμέλια της οικογένειάς τους. Και οι δυο αδερφές πρέπει να επιστρατεύσουν όλες τις δυνάμεις τους για να τον αντιμετωπίσουν και να παραμείνουν ενωμένες καθώς πλησιάζει η πρώτη παγωνιά…!

Προσωπική άποψη:
Ήταν το 2007 όταν κυκλοφόρησε στο εξωτερικό, το 2012 όταν έφτασε στα χέρια μου, δώρο μιας αγαπημένης φίλης που μου τόνισε πως: "Αυτό πρέπει να το διαβάσεις!", μην αφήνοντάς μου περιθώρια γι' αντιρρήσεις. Ο λόγος για το βιβλίο "Ο μαγικός κήπος" της Sarah Addison Allen, που είχε εκδοθεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα -και που νομίζω πως έχει εξαντληθεί- και είχε αγαπηθεί ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό χάρη στην τρυφερότητα που το χαρακτήριζε, αλλά και τη μαγική διάθεση που περιέβαλλε στο σύνολό του, τόσο από άποψη γραφής, όσο και από θέμα πλοκής και διάπλασης χαρακτήρων. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, το βιβλίο της ίδιας, "Η πρώτη παγωνιά", ανακαλύπτω πως είναι η συνέχεια εκείνης της υπέροχης ιστορίας που κάποτε αγάπησα. Και χωρίς να θέλω να φανώ πως μεροληπτώ, ήξερα πως θα αγαπήσω και την συνέχειά της το ίδιο δυνατά.

Τα χρόνια έχουν περάσει, λοιπόν, και συναντάμε ξανά τις αδερφές Γουέιβερλι, οι οποίες εξακολουθούν να ζουν στη Βόρεια Καρολίνα, κάτω από τον ίσκιο της παράξενης, μαγικής μηλιάς τους, η οποία και ανθίζει με τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Η Κλερ έχει αφοσιωθεί σώμα και ψυχή στην επιχείρησή της, στην παρασκευή καραμελών που φέρουν την υπογραφή της, έχοντας, όμως, βαθιά μέσα της την ανησυχία πως ίσως τα γλυκά της δεν προσφέρουν αυτή τη μαγεία που υπόσχεται. Από την άλλη, η Σίντνεϊ, έχει μια βαθιά λαχτάρα ν' αποκτήσει ένα ακόμα παιδί, όσο, όμως, κι αν το προσπαθεί, δεν τα καταφέρνει, γεγονός που την στεναχωρεί, την κάνει να χάνει τον προσανατολισμό της, μα και τη διάθεσή της, στερώντας της τις μικρές απολαύσεις και χαρές τις καθημερινότητας. Την ίδια ώρα, η κόρη της Μπέι, νιώθει τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα κι αν κάποιον χρειάζεται κοντά της, αυτή είναι η μητέρα της. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένας άγνωστος άντρας εμφανίζεται χωρίς καμία προειδοποίηση, στο κατώφλι του σπιτιού τους, αποκαλύπτοντάς τους ένα μυστικό που θα ταράξει τις ίδιες και τη ζωή τους, με τρόπο ανεπανόρθωτο, αν δεν καταφέρουν να το διαχειριστούν.

Όπως προείπα, έχοντας διαβάσει το πρώτο βιβλίο της "σειράς", μπορώ να έχω μια πολύ ξεκάθαρη άποψη για το πως η Allen έχει διαχειριστεί την ιστορία της με το πέρασμα των χρόνων, αλλά, κυρίως, το πως έχει εξελίξει τους χαρακτήρες. Η Κλερ και η Σίντνεϊ δεν ήταν, τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, οι αγαπημένες αδερφές που συναντάμε στο σήμερα. Για να το πετύχουν αυτό χρειάστηκε να προσπαθήσουν πολύ, να "δουλέψουν" τα προβλήματά τους, μα και να βρουν τις χαμένες ισορροπίες με τον ίδιο τους τον εαυτό. Και τ' αποτέλεσμα αυτού ήταν ν' αγκαλιάσουν τη μαγεία της ζωής και να την χαρούν στο έπακρο, εκτιμώντας το μεγαλείο που βρίσκεται κρυμμένο στα πιο απλά πράγματα και στις πιο μικρές χαρές που μπορεί να σου προσφέρει η καθημερινότητά σου. Όμως, όσο κι αν αλλάζεις, ο χρόνος φέρνει φθορές μαζί του, σ' αλλοιώνει, σε κάνει να σκέφτεσαι και ν' αμφιβάλλεις, σ' αποδυναμώνει και σε πολεμάει, κι εσύ πρέπει να βρεις τη δύναμη να παλέψεις ενάντια σε όλα αυτά. Και οι δύο, αγαπημένες μας αδερφές μάς έχουν αποδείξει πως τίποτα σ' αυτή τη ζωή δεν είναι αδύνατο, αρκεί να το προσπαθήσεις.

Η Allen έχει επιλέξει να τοποθετήσει τις ηρωίδες της μέσα σ' ένα πιο ρεαλιστικό πλαίσιο απ' αυτό της πρωτότυπης ιστορίας τους, θέτοντάς τες αντιμέτωπες με προβλήματα που δεν είναι εξωπραγματικά, αλλά που θα μπορούσε ν' αντιμετωπίσει ο καθένας από εμάς, γεγονός που μας επιτρέπει να ταυτιστούμε μαζί τους και να συμπάσχουμε με το όποιο προσωπικό τους δράμα. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί πως στην ατμόσφαιρα πλανάται -και υπαινίσσεται συνεχώς- η μαγεία, η ύπαρξη της οποίας δεν μπορεί ν' αμφισβητηθεί, γιατί ακόμα κι αν δεν μπορείς να της δώσεις μια συγκεκριμένη ταυτότητα, τη βλέπεις στα χρώματα, την οσμίζεσαι στ' αρώματα, την γεύεσαι στις γεύσεις, του φθινοπώρου που φέρνει πάντα μαζί του αλλαγές, στα μήλα μιας μηλιάς που σαν να έχει δική της προσωπικότητα, ξεχωρίζει απ' όλες τις άλλες του πλανήτη, στα γλυκά που φτιάχνει με τόση αγάπη και λαχτάρα η Κλερ, θέλοντας να μοιραστεί τα μυστικά της οικογένειάς της με όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας με τον δικό της τρόπο στη δική τους ευτυχία. 

Με γλώσσα απλή, μα που διακατέχεται από μια δόση λυρισμού, με λόγο που ρέει αβίαστα και βρίθει τρυφερότητας και αγάπης, η Allen μας συστήνει ξανά από την αρχή δύο γυναίκες, όχι στην ενηλικίωσή τους, αλλά στην τελική ωρίμανσή τους, στην κρίσιμη εκείνη καμπή της ζωής τους που δεν καλούνται να υιοθετήσουν μια ταυτότητα, αλλά να υπερασπιστούν αυτήν που αποδέχτηκαν τόσα χρόνια πριν, ξορκίζοντας τις όποιες εσωτερικές τους φοβίες και αντιμετωπίζοντας ό,τι μπορεί να ταράξει τα θεμέλια της ήρεμης ζωής τους. Ο αέρας της αλλαγής φυσάει για μία ακόμα φορά στον κήπο τους κι εκείνες καλούνται να φανούν πιο δυνατές από ποτέ και να μην χαθούν μέσα σε μια δίνη ανασφάλειας. Άλλωστε, η σκιά της μηλιάς τους προστατεύει πάντα τα όνειρά τους, οι καρποί της τρέφουν τις επιθυμίες τους, ενώ οι ρίζες της αντιπροσωπεύουν αυτό που είναι οι ίδιες, μα και η οικογένεια που μαζί έχουν χτίσει. Ένα υπέροχο φινάλε, σε μια συγκινητική ιστορία που πρέπει να διαβάσετε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sarah Addison Allen
Μεταφραστής: Σωτηροπούλου Χριστίνα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 304
ISBN: 978-960-461-802-6