Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα δυνατό μυθιστόρημα για την αγάπη, τη φύση και τις αντιξοότητες τη ζωής.
Το 1914 είναι μια δύσκολη χρονιά για τον Άντριου Χόουτον: η οικογένειά του, μαζί με εκατοντάδες άλλες, δυσκολεύεται να επιβιώσει στα ανθρακωρυχεία της Πενσιλβάνια και ο Άντριου μοιάζει καταδικασμένος σε μια ζωή κάτω από τη γη, όπως και ο πατέρας του. Το πεπρωμένο του αλλάζει όταν η θεία του, Έβελιν Κάιζερ, και ο γερμανικής καταγωγής άντρας της του εξασφαλίζουν μια θέση μαθητευόμενου στους σιδηροδρόμους. Ωστόσο, την πρώτη μέρα στη δουλειά ο Άντριου τραυματίζεται βαριά σ’ ένα τραγικό δυστύχημα και, μαζί με τους Κάιζερ, αφήνει την πόλη για την επαρχία.
Η ζωή στην επαρχία δεν είναι ειδυλλιακή: η γη αργεί να αποφέρει καρπούς και η αγροικία είναι ετοιμόρροπη. Όμως υπάρχει και κάτι όμορφο: η Λίλι Μόρτον, έξυπνη και ετοιμόλογη, αλλά με τα δικά της μυστικά. Η σχέση των δύο νέων γίνεται το καταφύγιό τους, αλλά τότε ξεσπάει ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και οι Κάιζερ, λόγω της γερμανικής τους καταγωγής, γίνονται αμέσως ανεπιθύμητοι…
Η συγγραφέας του best seller Η κόρη της Αυστραλίας μας προσφέρει ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα, σκιαγραφώντας γλαφυρά το συγκινητικό πορτρέτο μιας οικογένειας Γερμανών μεταναστών –με τις κακουχίες, τις κατακτήσεις και τα πάθη της– στην αμερικανική επαρχία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Προσωπική άποψη:
Μετά την "Κόρη της Αυστραλίας", οι εκδόσεις Κλειδάριθμος έφεραν στη χώρα μας ένα ακόμα μυθιστόρημα με την υπογραφή της Harmony Verna. Ένα μυθιστόρημα που μιλάει για την αλήθεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όχι όπως τον βίωσαν όσοι βρέθηκαν στο πεδίο της μάχης, αλλά εκείνοι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις συνέπειές του μέσα στην τραγική καθημερινότητα της ίδιας τους της ζωής. Γιατί, ένας πόλεμος, δεν έχει συνέπειες κι επιπτώσεις μόνο σε όσους παλεύουν για να τον κερδίσουν και να στεφθούν ένδοξοι νικητές ενώ αιματηρού αγώνα, αλλά και για όλους εκείνους που δίνουν μια διαφορετική, καθημερινή μάχη, ίσως την πιο σκληρή όλων, εκείνη της επιβίωσης και της διεκδίκησης του δικαιώματος της πραγμάτωσης των ονείρων και των πιο κρυφών τους επιθυμιών.

Ο Άντριου Χόουτον, γιος οικογένειας ανθρακωρύχων, μοιάζει καταδικασμένος ν' ακολουθήσει την πορεία του πατέρα του, δουλεύοντας σκληρά κάτω από το έδαφος και παλεύοντας για να επιβιώσει. Όμως, η θεία του, Έβελιν Κάιζερ, και ο Γερμανός σύζυγός της καταφέρνουν να του εξασφαλίσουν μια θέση μαθητευόμενου στις σιδηροδρομικές γραμμές. Κι εκεί που ο Άντριου σκέφτεται πως η τύχη τού χαμογέλασε, την πρώτη του κιόλας μέρα στη δουλειά, έχει έναν σοβαρό τραυματισμό που δεν του επιτρέπει να εργαστεί και που τον αναγκάζει να φύγει για την επαρχία. Η αγροτική ζωή διόλου εύκολη δεν είναι, και για ν' αποδώσει καρπούς απαιτεί χρόνο, υπομονή και αφοσίωση, όμως ο Άντριου βρίσκει παρηγοριά στο πρόσωπο της Λίλι Μόρτον, μια νεαρή κοπέλα με έντονη προσωπικότητα που κερδίζει αμέσως την καρδιά του. Η σχέση τους γίνεται όλο και πιο δυνατή όσο περνάει ο καιρός, αλλά ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος έρχεται ν' ανατρέψει για μία ακόμα φορά τις ισορροπίες, με τους Κάιζερ να μπαίνουν στο στόχαστρο όλων λόγω της καταγωγής τους.

Η Harmony Verna, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, έχει μια μοναδική ικανότητα να μας ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο. Η ενδελεχή της έρευνα είναι εμφανής σε κάθε νέο έργο της, και το "Κάτω από τα φύλλα της μηλιάς" δεν αποτελεί εξαίρεση. Βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα, δημιουργεί μια ολότελα δική της ιστορία που, όμως, δεν θυμίζει προϊόν μυθοπλασίας, καθότι απόλυτα ρεαλιστική και αληθοφανής, εστιάζοντας στην ουσία και στην σκληρή αλήθεια των πραγμάτων και των εκάστοτε καταστάσεων με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι ήρωές της. Όλα αυτά, συνδυασμένα άψογα με την γλαφυρή περιγραφικότητα που την χαρακτηρίζει, και που βοηθάει στην αποτύπωση των εικόνων της φύσης και της ζωής στην αγροτική επαρχία του Παλμ, συμβάλλουν στο να ζωντανέψει το τοπίο και οι άνθρωποι που το συνθέτουν αυτό κι εμείς, ως αναγνώστες, μπορούμε όχι μόνο να δούμε με τα μάτια της ψυχής μας εικόνες που κλέβουν την καρδιά μας, αλλά ν' ακούσουμε τους μελωδικούς ήχους της εξοχής, να μυρίσουμε τα όμορφα αρώματά της, να νιώσουμε τον ήλιο να σιγοκαίει πάνω στο δέρμα μας.

Το εντυπωσιακότερο όλων, όμως, είναι το πως κατάφερε η συγγραφέας να διαχειριστεί μια πλοκή τόσο πλούσια σε γεγονότα. Μια πλοκή που πολύ εύκολα θα μπορούσε να είναι φλύαρη ή να μην βγάζει νόημα, που να χαρακτηρίζεται από πληθώρα αφηγηματικών κενών, πράγμα που επ' ουδενί δεν συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση. Αντίθετα, η Verna, έχει καταφέρει να ισορροπήσει την κάθε λεπτομέρεια και να την φέρει σε απόλυτη αρμονία με τον γεμάτο ένταση, παλμό και πάθος ρυθμό της αφήγησής της, παρασύροντάς μας σ' ένα αγωνιώδες ταξίδι που κάνει την καρδιά μας να χτυπάει ξέφρενα. Και στο ταξίδι αυτό συνοδοιπόροι μας οι ήρωές της, τόσο καλοδουλεμένοι και με βάθος, τόσο ζωντανοί και αληθινοί, άνθρωποι σαν κι εμάς, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άνθρωποι που αν είχαμε γεννηθεί σ' έναν άλλο τόπο και μιαν άλλη εποχή θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς οι ίδιοι. Αυτό μας επιτρέπει να τους κατανοήσουμε καλύτερα, να συμπάσχουμε μαζί τους και να μοιραστούμε τα άγχη και τους προβληματισμούς τους.  

Μια ιστορία που έχει τα σκοτεινά και τα φωτεινά της σημεία, όπως ακριβώς και η ίδια η ζωή. Μια ιστορία που ξεδιπλώνει και αναλύει την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων που βιώνουν τον πόλεμο, τις δυσκολίες και τις απώλειες που αυτός επιφέρει, αλλά που την ίδια στιγμή παλεύουν ν' αποδείξουν ποιοι είναι, ποιες είναι οι αξίες τους, και που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στην πίστη και στο όνειρο, με όσα δεινά κι αν έρχονται αντιμέτωποι. Μια ιστορία που η λογική συγκρούεται με το συναίσθημα, η ηθική με το πάθος, το λογικό με το παράλογο, το καλό με το κακό. Μια ιστορία που μιλά για την αλήθεια της ζωής και των ανθρώπων, για τις επιλογές και τα μονοπάτια εκείνα που καλούμαστε να επιλέξουμε αν θ' ακολουθήσουμε ή αν θ' αναζητήσουμε άλλα. Μια ιστορία που σε καθηλώνει, σε συναρπάζει, σε συγκινεί και, τελικά, κλέβει ένα κομμάτι της καρδιάς σου.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Harmony Verna
Μεταφραστής: Τραϊκόγλου Μαρία-Ρόζα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 496
ISBN: 978-960-461-809-5