Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η νέα συναρπαστική περιπέτεια της ντετέκτιβ Κιμ Στόουν.
Ένας βιαστής βρίσκεται άγρια δολοφονημένος και η επιθεωρητής Κιμ Στόουν με την ομάδα της καλείται να διαλευκάνει την υπόθεση. Ωστόσο, σ’ αυτό το έγκλημα έρχονται σύντομα να προστεθούν κι άλλοι φόνοι, που μοιάζουν να πηγάζουν από την ίδια ζοφερή εκδικητική μανία.
Καθώς η αστυνομική έρευνα εξελίσσεται με αγωνιώδεις ρυθμούς, η Κιμ θα βρεθεί στο στόχαστρο ενός ανελέητου εχθρού που επιδίδεται σε αρρωστημένα πειράματα. Ενός εχθρού που φαίνεται να γνωρίζει όλες τις αδυναμίες της.
Ο αριθμός των πτωμάτων μεγαλώνει, και για να σταματήσει τους φόνους η Κιμ πρέπει να σκαλίσει βαθύτερα από κάθε άλλη φορά. Στο ίδιο της το παρελθόν…
Όσο πιο σκοτεινός είναι ο νους, τόσο πιο θανατηφόρο γίνεται το παιχνίδι…
Ένα ακόμη θρίλερ της επιτυχημένης αστυνομικής σειράς γεμάτο ένταση και αγωνία, που θα σας κόψει την ανάσα.

Προσωπική άποψη:
Τα "Διαβολικά παιχνίδια" της Angela Marsons είναι το δεύτερο βιβλίο της επιτυχημένης της σειράς με ηρωίδα την ντετέκτιβ Κιμ Στόουν, και όπως και οι "Σιωπηλές κραυγές", έτσι κι αυτό, καταφέρνει να μας καθηλώσει και να μας συναρπάσει από τις πρώτες κιόλας σελίδες, παρασύροντάς μας σ' έναν βίαιο, εκδικητικό κόσμο, αλλά και σε μια κατάδυση στο παρελθόν της πρωταγωνίστριάς μας. Ένα παρελθόν με πολλά μυστικά που, όμως, μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα τον ψυχισμό της, μα και ν' αναλύσουμε την προσωπικότητά της. Ένα βιβλίο που δοκιμάζει τις αντοχές μας και, για μία ακόμα φορά, το αίσθημα της ηθικής και του δικαίου που όλοι έχουμε μέσα μας και που, ηθελημένα ή άθελά μας, επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες.

Η Κιμ Στόουν αναλαμβάνει μία ακόμα ιδιαίτερη υπόθεση. Αυτή τη φορά, ένας βιαστής βρίσκεται άγρια δολοφονημένος, και τα σενάρια γύρω από τον θάνατό του μπορεί να έχουν κοινό παρανομαστή, δεν είναι, όμως, ξεκάθαρα. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν γίνεται αντιληπτή μια ολόκληρη σειρά φόνων που μοιάζουν, όλοι τους, να πηγάζουν από το ίδιο αίσθημα. Αυτό της βίαιης εκδίκησης που αγγίζει τα όρια της μανίας, εξαιτίας της αγριότητας που συνοδεύει τις δολοφονίες αυτές. Και στον πυρήνα όλων αυτών, η Κιμ, έχει ν' αντιμετωπίσει έναν αόρατο εχθρό με άκρως διεστραμμένο μυαλό και τακτικές που φαίνεται να γνωρίζει όλες τις αδυναμίες της, απειλώντας, την ίδια στιγμή, τη ζωή της. 

Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής και θα ομολογήσω πως, όπως και στις "Σιωπηλές κραυγές", η πλοκή του βιβλίου δεν είναι κάτι το αξιομνημόνευτο ή το εξαιρετικά πρωτότυπο. Πάνω κάτω, έχουμε να κάνουμε με μία ιστορία που την έχουμε ξαναδεί, άλλοτε πιο βίαιη και ακραία και άλλοτε με μια προσέγγιση εσωτερικού προβληματισμού περισσότερο. Όμως, η Marsons, έχει αυτή τη μοναδική ικανότητα να παίρνει το πιο κοινότυπο και πολυχρησιμοποιημένο θέμα και να το κατακτά, να το κάνει δικό της, να το προσεγγίζει μ' έναν τρόπο που σε βάζει σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις, που σου προκαλεί προβληματισμούς και σε καλεί να δεις τα πράγματα λίγο βαθύτερα, να φτάσει η ματιά του λίγο παραπέρα απ' αυτό που μπορεί ο καθένας να δει. Και, αν μη τι άλλο, αυτό είναι συναρπαστικό γιατί, ακόμα κι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που κρύβει βία και διαστροφή, πρέπει να είναι "διασκεδαστικό" στην ανάγνωσή του, και το συγκεκριμένο είναι και με το παραπάνω.

Επιπλέον, το δυνατό χαρτί της Marsons είναι η κεντρική της ηρωίδα, πράγμα που το γνωρίζει πολύ καλά, εξού και αποφασίζει να της προσφέρει, αυτή τη φορά, ακόμα μεγαλύτερο χώρο και χρόνο. Εμβαθύνει στον ψυχισμό της, σκαλίζει το παρελθόν της και φέρνει στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά και αλήθειες που μας βοηθούν να σκιαγραφήσουμε καλύτερα το προφίλ της και ν' αναλύσουμε εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που τελικά την καθορίζουν και που, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες. Και ναι, η Κιμ, είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολυδιάστατος χαρακτήρας, χαρισματική και δυναμική μα, συνάμα, ευάλωτη και με αδυναμίες. Με πιο απλά λόγια, είναι μια απόλυτα ικανή γυναίκα που παλεύει για τη ζωή της, αλλά που έχει τα τρωτά της σημεία και τις αδυναμίες της, όπως όλοι μας, και αυτό την καθιστά πιο αληθινή και οικεία.

Πιο πάνω αναφέρθηκα στην πλοκή και στο ότι δεν διαθέτει κάποια ιδιαίτερη πρωτοτυπία. Και πράγματι, έτσι είναι. Όμως, σημασία δεν έχει μονάχα η πρωτοτυπία, αλλά και ο τρόπος δόμησης και ανάπτυξης της πλοκής και στο σκέλος αυτό, η Marsons, τα καταφέρνει κάτι παραπάνω από περίφημα. Είναι ευφυέστατος ο τρόπος που χειρίζεται τα δεδομένα και τις καταστάσεις, μα και πολύ έξυπνη η επιλογή της να συνδέσει το παρελθόν της ηρωίδας της με μια, θεωρητικά, άσχετη υπόθεση που, όμως, δεν είναι και τόσο άσχετη τελικά. Και όλο αυτό το δράμα έρχεται να κορυφωθεί σ' έναν ανατρεπτικό φινάλε που σίγουρα δεν το περιμέναμε και που μας ξάφνιασε ευχάριστα, προσθέτοντας μερικούς πόντους ακόμα στο σύνολο ενός μυθιστορήματος που σε κάνει να κρατάς την ανάσα σου και ν' αγωνιάς, όχι τόσο για την ιστορία, όσο για την ηρωίδα αυτής.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Angela Marsons
Μεταφραστής: Μαθόπουλος Γιώργος
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-960-461-789-0