Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Καθώς η πόλη του Σιάτλ τρομοκρατείται από μια σειρά μυστηριωδών δολοφονιών και ένας σατανικός βρικόλακας επιδιώκει απεγνωσμένα την εκδίκηση, η Μπέλα βρίσκεται για άλλη μια φορά σε μεγάλο κίνδυνο. Μεταξύ όλων, είναι αναγκασμένη να επιλέξει ανάμεσα στον έρωτά της για τον Έντουαρντ και τη φιλία της με τον Τζέικομπ, γνωρίζοντας ότι η απόφασή της μπορεί να πυροδοτήσει την αιώνια διαμάχη ανάμεσα στους βρικόλακες και στους λυκάνθρωπους. Και τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα όταν καλείται να πάρει μια ακόμα απόφαση: ζωή ή θάνατος. Και τι είναι ζωή για εκείνην και τι θάνατος;
Στο τρίτο μέρος του παγκόσμιου μπεστ σέλερ ΛΥΚΟΦΩΣ, η ρομαντική και παθιασμένη ιστορία της Μπέλα και του Έντουαρντ παίρνει νέα τροπή, μένοντας έτσι για πάντα χαραγμένη στο μυαλό και στην καρδιά των αναγνωστών.

Προσωπική άποψη:
Και φτάσαμε, αισίως, στο τρίτο βιβλίο της τετραλογίας του "Λυκόφωτος", δια χειρός Stephenie Meyer. Και η συγγραφέας, από τις πρώτες κιόλας σελίδες, αποδεικνύει ότι δεν είναι διατεθημένη να παραδώσει τα σκήπτρα της εύκολα σε κάποιον άλλον. Αδηφάγα και ανυπόμονα, ρουφάς κάθε σελίδα, κάθε λέξη, κάθε έντονο συναίσθημα, ξέροντας πλέον ότι παίζεις με τον χρόνο που έχει ξεκινήσει να μετράει αντίστροφα. Οι επιλογές πρέπει πλέον να γίνουν και οι οριστικές και αμετάκλητες αποφάσεις που θα διαχωρίσουν τους δύο κόσμους να παρθούν.

Η Μπέλα αυτή τη φορά, έχει περισσότερο από ποτέ να έρθει αντιμέτωπη με τους προσωπικούς της δαίμονες και να παλέψει σκληρά μαζί τους. Η μάχη αυτή ωστόσο είναι αμφίρροπη, αφού η γραμμή που χωρίζει το σωστό απ’ το λάθος όχι απλά είναι λεπτή, αλλά σχεδόν αόρατη, σχεδόν σαν να μην υπάρχει. Το σωστό και το λάθος είναι δύο έννοιες που ο καθένας καθορίζει κι ερμηνεύει απ’ την δικιά του μεριά, παρασύροντάς την έτσι σε μια συνεχώς τροφοδοτούμενη αμφιβολία. Ενώ φαινομενικά έχει πάρει τις αποφάσεις της, φτάνει στο σημείο όπου η λογική πάει κόντρα με τα συναισθήματά της και πρέπει να αναθεωρήσει.

Και αυτό είναι κάτι που γίνεται αντιληπτό κοιτώντας κάποιος μόνο το εξώφυλλο. Το κόκκινο του πάθους, ποτίζει μια σκισμένη κορδέλα, έτοιμη να κοπεί, η οποία αντέχει μόνο στο κράτημα μιας λεπτής κλωστής. Τα δύο κομμάτια είναι ενωμένα αλλά για πόσο; Τα πάντα είναι θέμα χρόνου στο νέο μυθιστόρημα της Meyers και η Μπέλα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη ζωή της, είναι εκείνη, που όχι μόνο έχει την επιλογή της δικιάς της μοίρας στα χέρια της, αλλά και των ανθρώπων που νοιάζεται και αγαπάει, έστω και με τον δικό της παράξενο τρόπο.

Δεν έχει να επιλέξει μόνο ανάμεσα στην ανθρώπινη και στην αιώνια καταραμένη ζωή, αλλά ανάμεσα στην αγάπη της ζωής της και την φιλία της ζωής της που ίσως τελικά να είναι κάτι παραπάνω. Και τελικά, καμία επιλογή δεν είναι λάθος! Η μία θα ήταν αδιαπραγμάτευτη σε έναν απόλυτα λογικό και φυσιολογικό κόσμο, δεν θα χωρούσε αμφισβήτηση, θα ήταν εκείνη η επιλογή που θα την έκανε ευτυχισμένη περισσότερο από κάθε τι. Όμως η ζωή της Μπέλα κάθε τι άλλο παρά φυσιολογική είναι! Ταλαντευόμενη ανάμεσα σε βρικόλακες και λυκάνθρωπους, ανάμεσα σε μυθικά πλάσματα που καμία θέση δεν θα είχαν σε έναν λογικό κόσμο, ζει την δικιά της, για κάποιους, παράλογη πραγματικότητα και με βάση αυτά τα δεδομένα πρέπει να αποφασίσει, αφού με βάση αυτά, η φυσιολογική επιλογή είναι και η λάθος επιλογή.

Όλοι οι ήρωες πλέον ανοίγουν τα φύλλα τους, κανένας πια δεν έχει λόγο να κρατάει κρυμμένα τα χαρτιά του σε έναν αγώνα πάθους και αγάπης, σε μια μάχη γεμάτη συναισθήματα, όπου κανένας δεν έχει σκοπό να μην παλέψει, αλλά και κανένας δεν έχει σκοπό να πάει κόντρα στην θέληση και την τελική επιλογή της Μπέλα. Ο Έντουαρντ τις άνοιξε πληγές στο παρελθόν και με ανιδιοτέλεια και ειλικρινή αγάπη είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τα σφάλματά του, ακόμα και να πληρώσει γι’ αυτά αλλά και να παλέψει για εκείνη, χωρίς όμως να καταπιέσει ή να δελεάσει τα θέλω της, κάνοντάς την αργότερα να μετανιώσει. Απ’ την άλλη ο Τζέικομπ, νέος κι ενθουσιώδης, γεμάτος ανυπόμονη λαχτάρα και πάθος, διατεθειμένος να παλέψει ακόμα και βρώμικα, έστω κι αν κατά βάθος, ξέρει ότι παίζει σε ένα παιχνίδι όπου η παρτίδα είναι σχεδόν εξ’ αρχής χαμένη.

Και όλα αυτά τα έντονα συναισθήματα να συγκρούονται και να μας καταβάλλουν όσο η ανάγνωση προχωράει. Όλο και περισσότερο να θυμόμαστε τους έφηβους εαυτούς μας και τα βίαια, ειλικρινή αισθήματα που αναπτύσσαμε. Τότε που η λογική δεν είχε θέση στην ζωή μας, παρά μόνο τα παράλογα ένστικτα. Καθώς η συναισθηματική μάχη μαίνεται και ο αγώνας μοιάζει όλο και πιο αμφίρροπος και το αποτέλεσμα όλο και πιο αμφίβολο, άλλη μια βίαιη μάχη αναμένεται να ξεσπάσει. Εκείνη που οδηγείται από ένα πάθος ακόμα πιο βίαιο, εκείνο της εκδίκησης. Η Βικτόρια είναι ακόμα εδώ, διψασμένη για το αίμα της Μπέλα, αφού εκείνο είναι που θα πλήγωνε περισσότερο τον Έντουαρντ.

Και φτάνουμε στο σημείο όπου το Φορκς μοιάζει πιο απειλητικό από ποτέ και οδηγεί στην πιο παράξενη σύμπραξη. Εκείνη των αρχέγονων εχθρών, βρικολάκων και λυκανθρώπων αφού ο στόχος είναι πλέον ένας, να διατηρηθεί η τάξη και η ειρήνη στην πόλη τους, αλλά και να προστατευτεί η Μπέλα, το μοναδικό ανθρώπινο στοιχείο που συνδέει τις δύο αρχέγονες οικογένειες. Οι εικόνες τις μάχης, σκληρές και ρεαλιστικές, μέσα στην απόκοσμη όψη τους. Βίαιες και φορτισμένες, τόσο συναισθηματικά όσο και από άποψη εικόνων που εναλλάσσονται με τέτοια ταχύτητα μπροστά στα μάτια τους μυαλού σου, τόσο ώστε να σου κόβουν την ανάσα και να αδημονείς να τελειώσει, μόνο και μόνο για να διασφαλίσεις την ασφάλειά τους.

Η περιπέτεια συναντάει το συναίσθημα για μια ακόμα φορά, μόνο που τώρα, το ξέσπασμα είναι πιο δυνατό, πιο βίαιο, πιο έντονο, πιο παθιασμένο. Κανένας δεν είναι σίγουρος για την νίκη του, αλλά την διεκδικεί. Η Μπέλα δεν είναι σίγουρη ούτε για τον ίδιο της τον εαυτό, αμφιβάλλει, αλλά παρά τις αντιξοότητες προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, να μην είναι πια ο αδύναμος κρίκος της ιστορίας. Να είναι εκείνη που επιτέλους θα ξεκαθαρίσει τα συναισθήματά της, τις επιλογές της και θα έχει τη δύναμη και την αντοχή να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, ακόμα κι αν είναι επικίνδυνο, πολύ περισσότερο, ακόμα κι αν είναι επώδυνο. 
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stephenie Meyer
Μεταφραστής: Λατσίνου Βασιλική
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 576
ISBN: 978-618-01-2214-5