Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μια χώρα σε αναταραχή. Μια γυναίκα που έχει μόνο μία ευκαιρία να σωθεί!
Ιταλία, 1945. Τα βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα προσπαθούν να βοηθήσουν την Ιταλία να ορθοποδήσει μετά τον πόλεμο, ενώ οι Ιταλοί αγωνίζονται να επιβιώσουν.
Η Κατερίνα Λομπάρντι βρίσκεται σε απόγνωση. Ο πατέρας της είναι νεκρός, η μητέρα της εξαφανισμένη, ο αδελφός της κινδυνεύει, η ίδια φτάνει στα άκρα για να προστατέψει τη ζωή της ανάμεσα στα ερείπια των βομβαρδισμένων δρόμων της Νάπολης… Οι αποφάσεις που καλείται να πάρει θα χαράξουν το μέλλον της.
Παλεύοντας να καθαρίσει το όνομα του πατέρα της που κατηγορείται για προδοσία, ανακαλύπτει μια πλεκτάνη εναντίον της οικογένειάς της.
Ποιον μπορεί να εμπιστευτεί σε αυτό το χάος και ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός; Άραγε, τα μυστικά του παρελθόντος θα γίνουν η καταστροφή της;

Προσωπική άποψη:
Η πρώτη μου γνωριμία με την Kate Furnivall έγινε πριν από περίπου πέντε χρόνια, την ίδια περίοδο που ξεκίνησα να εργάζομαι ως αξιολογήτρια βιβλίων. Η αλήθεια είναι πως το βιβλίο εκείνο που είχε φτάσει πρώτη φορά στα χέρια μου, κι έφερε την υπογραφή της, δεν με είχε ενθουσιάσει ιδιαίτερα, χωρίς να είναι απαραίτητα κακό. Απλά, λόγω του ότι είχε γραφτεί σε μια άλλη εποχή -και δεκαετία- φάνταζε αρκετά εκτός των σημερινών δεδομένων που χρειάζεται ένα μυθιστόρημα για να κερδίσει την αναγνώριση του κοινού. Έτσι, την είχα απορρίψει. Κάποια χρόνια αργότερα, ένα από τα πιο φρέσκα πονήματά της ξαναήρθε στα χέρια μου και αυτή τη φορά, η αντιμετώπισή μου αλλά και η άποψή μου απέναντι στο έργο της, άλλαξαν άρδην. Και μπορεί οι τότε συνομιλίες του εκδοτικού με την συγγραφέα να μην οδήγησαν σε κάποια συνεργασία, όμως, για κάποιο λόγο γίνονται όλα, που λέει και ο Οικονομόπουλος, και έτσι, σήμερα, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος φέρνουν στο αναγνωστικό κοινό ένα από τα καλύτερα βιβλία της -και ευελπιστώ σύντομα να μας φέρουν κι άλλα.

Η ιστορία αυτή μας ταξιδεύει στην Ιταλία του 1945, λίγο μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μια εποχή δύσκολη και ταραγμένη, όπου ο κόσμος προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του και να βρει νέους τρόπους για να ζήσει, για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του. Βρετανοί και Αμερικάνοι στρατιώτες προσπαθούν να βοηθήσουν κι εκείνοι με τον τρόπο τους, αλλά αυτό δεν φαίνεται να κάνει την κατάσταση πιο εύκολη. Η Κατερίνα Λομπάρντι, που ζει μαζί με τον παππού της και τον αδερφό της, έπειτα από τον θάνατο του πατέρα της δύο χρόνια νωρίτερα εξαιτίας μιας έκρηξης -η μητέρα της τους είχε εγκαταλείψει όταν εκείνη ήταν μόλις δέκα ετών, και είχε φύγει με τον καλύτερο φίλο του πατέρα της-, κάνει κι αυτή με τη σειρά της απέλπιδες προσπάθειες προκειμένου να επιβιώσει και μαζί με αυτήν, να επιβιώσουν κι όσοι έχουν απομείνει από την οικογένειά της. Όταν ένας παλιός φίλος του πατέρα της τον κατηγορήσει για προδοσία, θ' ανοίξει για την Κατερίνα ο Ασκός του Αιόλου, και μια τρομερή πλεκτάνη ενάντια στην οικογένειά της αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της, θέτοντας τη ζωή της σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

Έχω διαβάσει, πραγματικά, άπειρα μυθιστορήματα στην κατηγορία του ιστορικού μυθιστορήματος, τόσα πολλά που δεν είμαι καν σίγουρη αν μπορώ να ξεχωρίσω πέντε από αυτά, αν κι εφόσον μου ζητηθεί. Και δεν ξέρω αν κάποιο από τα βιβλία της Furnivall θα έμπαινε στη λίστα μου, πρέπει, όμως, να της αναγνωρίσω ορισμένα πολύ θετικά της στοιχεία, τα οποία αξιοποιεί και εξελίσσει όλο και περισσότερο σε κάθε νέο της βιβλίο. Ένα από αυτά είναι η περιγραφικότητά της. Έχει μία μοναδική ικανότητα να αναπαριστά γεγονότα και καταστάσεις, και να τα τοποθετεί αφηγηματικά σε χωροχρονικές περιόδους αρκετά έξω από τη δική μας, ζωντανεύοντας τοποθεσίες, μέρη, ιστορικές στιγμές που τις παντρεύει άρτια και άκρως ισορροπημένα με την μυθοπλασία της. Το σημαντικότερο, ωστόσο, δεν είναι ότι ζωντανεύει τις εικόνες που περιγράφει, αλλά την τραγικότητα και την αλήθεια αυτών που αποτυπώνεται με μία μοναδική ρεαλιστικότητα στο χαρτί, κάνοντας την καρδιά μας να χτυπά γρήγορα ουκ ολίγες φορές.

Μπορεί η ιστορία της Κατερίνα να περιλαμβάνει μυστήριο και αγωνία, μπορεί να είναι περιπετειώδης ως προς την επίλυση του γρίφου της συνωμοσίας που προσπαθεί να αμαυρώσει το όνομα και την τιμή της οικογένειάς της, και πολλά πράγματα αποδεικνύεται πως έχουν ένα άλλο, διαφορετικό πρόσωπο απ' αυτό που αρχικά φαίνεται, ωστόσο, ο πραγματικός της άξονας, ο πυρήνας της που τροφοδοτεί τα πάντα, είναι ο ανθρώπινος αγώνας, συνολικά, το πάθος κάθε ζωντανού πλάσματος να επιβληθεί, η μάχη που δίνει κάθε μέρα προκειμένου να επιβιώσει και να προστατεύσει, συνάμα, ό,τι και όποιον αγαπάει. Και οι επικίνδυνες, σκοτεινές, ζοφερές και αγωνιώδεις στιγμές που ζουν οι κάτοικοι της Ιταλίας ανάμεσα στα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο πόλεμος, που κάτω από κάθε πέτρα κρύβεται κι ένας πόνος, μία τραγική ιστορία, αίμα, πόνος και δάκρυα, μας το θυμίζουν κάθε στιγμή και μας κάνουν ν' αναθεωρούμε τη ζωή μας, την παρουσία μας σε αυτήν, όπως μας θυμίζουν και τις πραγματικές αξίες, αυτά τα οποία θα έπρεπε ουσιαστικά να εκτιμάμε και να τους δίνουμε σημασία.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη των χαρακτήρων, την εξέλιξη της πλοκής, ή ακόμα και την ερωτική ιστορία που εμπεριέχεται μέσα στη βασική αφήγηση, έχω να πω τα εξής. Ναι, η Κατερίνα δεν είναι ο χαρακτήρας που μπορείς ν' αγαπήσεις ή να ταυτιστείς απόλυτα μαζί του, αφού λειτουργεί αρκετά παρορμητικά, έως αψυχολόγητα, κάποιες στιγμές, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την ίδια και την οικογένειά της, αλλά δεν μπορούμε να μην την αναγνωρίσουμε ότι έχει ιδανικά, ήθος, αξίες, στοιχεία που δεν συναντάς συχνά και που τα εκτιμάς ανάλογα όταν τα βρίσκεις. Η πλοκή έχει αρκετά καλό ρυθμό, η απεικόνιση του όνειδου και της καταστροφής συμβάλλει θετικά στη δημιουργία ατμόσφαιρας, υπάρχει ένταση και νεύρο, αλλά θα ήθελα λίγο καλύτερο χειρισμό όσον αφορά την ταυτότητα του "ενόχου". Τέλος, σε σχέση με την ερωτική ιστορία... μπορεί οι χαρακτήρες που εμπλέκονται σε αυτή τη σχέση να είναι δισδιάστοι και η μεταξύ τους κατάληξη να φαντάζει κάπως επιτηδευμένη, ωστόσο, αν την τοποθετήσουμε σε ρεαλιστικούς παράγοντες της εποχής εκείνης, νομίζω πως είναι πολύ κοντά στο πραγματικό πρότυπο. Σίγουρα, όχι τόσο ρομαντικό όσο ίσως θα θέλαμε, αλλά πολύ πιο αληθινό από "παραμύθια" που δεν αφήνουν καν πληγές πίσω τους, παρά την όποιο τραγικότητά τους.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: Kate Furnivall
Μεταφραστής: Αρβανίτη Γωγώ
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 576
ISBN: 978-960-461-844-6