Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Λίζα ζει μια πολύ ήσυχη ζωή, αφοσιωμένη στην ανατροφή της δεκαεξάχρονης κόρης της, Άβα. Επιφυλακτική απέναντι στους άντρες, δε μιλά ποτέ για το παρελθόν της ή για τον απόντα πατέρα της Άβα. Η καλύτερη φίλη της, η Μέριλιν, παρόλο που έχει τα δικά της οικογενειακά προβλήματα, προσπαθεί να την πείσει να ανοιχτεί και να αρχίσει να φλερτάρει.
Η Άβα έχει κουραστεί από την υπερποστατευτική μητέρα της. Θέλει να ζήσει σαν μια φυσιολογική έφηβη, να χαλαρώνει με τους κολλητούς της, να πηγαίνει για κολύμπι, να έχει αγόρι. Η μαμά της θα φρίκαρε αν ήξερε ότι η Άβα έχει ήδη κάποιον στην καρδιά της, κάποιον που την κάνει να νιώθει μοναδική.
Η Λίζα, πάλι, νιώθει μια περίεργη ανησυχία τον τελευταίο καιρό καθώς μικροπράγματα από το παρελθόν κάνουν την εμφάνισή τους στο παρόν. Γνωρίζει ότι ο μοναδικός τρόπος να προστατέψει τον εαυτό της και την κόρη της είναι να έρθει αντιμέτωπη με τους φόβους της. Αλλά δεν αρκεί να έχει θάρρος. Θα χρειαστεί βοήθεια από το μοναδικό άτομο που μπορεί να εμπιστευτεί – τη Μέριλιν. Και για να τα καταφέρουν πρέπει να είναι ειλικρινείς μεταξύ τους. Πραγματικά ειλικρινείς. Η Μέριλιν ορκίστηκε ότι θα κάνει τα πάντα.
Πριν από πολύ καιρό και η Λίζα είχε δώσει έναν όρκο. Και δεν τον κράτησε. Αυτή η προδοσία δεν ξεχάστηκε ποτέ – ούτε συγχωρέθηκε. Και τώρα η Λίζα θα πρέπει να το πληρώσει.
Η συγγραφέας του μπεστ σέλερ ΠΙΣΩ ΑΠ’ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ επιστρέφει μ’ ένα καθηλωτικό, ανατρεπτικό ψυχολογικό θρίλερ για μια μαμά, την κόρη της και την καλύτερη φίλη της, τα μυστικά που κρύβουν και τους κινδύνους που δεν μπορούν να αποφύγουν. 

Προσωπική άποψη:
Τον Μάρτιο του 2017 οι εκδόσεις Ψυχογιός έφεραν στα βιβλιοπωλεία όλης της Ελλάδας το παγκόσμιο best seller της συγγραφέως Sarah Pinborough, "Πίσω απ' τα μάτια της". Ένα βιβλίο που συζητήθηκε πολύ και στη χώρα μας, που προκάλεσε έντονες αντιμαχίες ανάμεσα στους φανατικούς αναγνώστες της αστυνομικής λογοτεχνίας, κι ένα βιβλίο που είτε το αγάπησες είτε όχι, είχες πάρα πολλά να πει γι' αυτό κι όμως δεν μπορούσες να το κάνεις, αφού η συγγραφέας είχε δημιουργήσει μια τόσο έξυπνη, στον πυρήνα, στη δομή και στην ανάπτυξή της, ιστορία, που το ν' αποκαλύψεις κάτι περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε, μπορούσε να συμβάλλει στην αποδόμηση του "μύθου" του και κατ' επέκτασιν, μπορούσε να καταστρέψει την αναγνωστική εμπειρία κάποιου που δεν το είχε ήδη διαβάσει. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το νέο της πόνημα που ακούει στον τίτλο "Ο όρκος", το οποίο κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα, και πάλι από τις εκδόσεις Ψυχογιός. και το οποίο είμαι σίγουρη πως θα προκαλέσει παρόμοια συναισθήματα, μα και εντάσεις, με τον προκάτοχό του.

Η Λίζα είναι μία γυναίκα που διανύει την δεκαετία των τριάντα και σε γενικά πλαίσια έχει μια αρκετά ήρεμη, έως και μονότονη θα λέγαμε, ζωή, την οποία έχει αφιερώσει στο μεγάλωμα της κόρης της, Άβα. Η Λίζα, που ποτέ δεν μιλά για το παρελθόν της ή για τον πατέρα της Άβα, τον οποίο η ίδια ποτέ δεν γνώρισε, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να φτιάξει τη ζωή της και να βρει έναν σύντροφο, παρά που η καλύτερή της φίλη, Μέριλιν, την παροτρύνει να το κάνει. Η Άβα από την άλλη, παρά που αγαπά τη μητέρα της, νιώθει να πνίγεται από την υπερπροστατευτικό της και θέλει να ζήσει όπως κάθε άλλη έφηβη. Να βγει με τους φίλους της, να κάνει τρέλες, να δημιουργήσει αναμνήσεις, να ερωτευτεί... Και βασικά, όσον αφορά το τελευταίο, ήδη έχει κάποιον στο μυαλό και στην καρδιά της, κάποιον που την κάνει να αισθάνεται μοναδική και ιδιαίτερη, αλλά αυτό σκοπεύει να το κρατήσει μυστικό... απ' όλους. Την ίδια, όμως, στιγμή, η Λίζα αντιλαμβάνεται πως κάτι συμβαίνει, ενώ παράξενα σημάδια φέρνουν στην επιφάνεια το παρελθόν της. Γεγονότα ή συμπτώσεις, αυτό δεν μπορεί να το ξέρει, ενώ γνωρίζει πως η μόνη που μπορεί να την βοηθήσει είναι η Μέριλιν. Γιατί το ορκίστηκε... όπως η Άβα, κάποτε, μόνο που δεν τήρησε τον όρκο της και τώρα ίσως έχει φτάσει η ώρα να πληρώσει το τίμημα.

Έχουμε τρεις γυναίκες. Τη Λίζα, τη Μέριλιν και την Άβα. Τρεις γυναίκες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους που, όμως, έχουν δύο κοινά. Αγαπάνε πολύ η μία την άλλη και η κάθε μία απ' αυτές έχει κρυμμένα τα δικά της μυστικά. Κάποια είναι μικρότερα, κάποια είναι μεγαλύτερα, ωστόσο, το καθένα απ' αυτά είναι σημαντικό γιατί επηρεάζει μία συνθήκη, μία κατάσταση και, εν τέλει, τις ζωές τους, και μάλιστα σε βαθμό που οι ίδιες δεν μπορούν να κατανοήσουν. Όχι πάντοτε, όχι απόλυτα. Γιατί όταν υπάρχει ένα μυστικό, κάπου στη ρότα της ζωής σου δημιουργείται μια ανωμαλία, κι όταν η ανωμαλία αυτή αρχίζει να ταράζει τα θεμέλια όσων έχεις χτίσει, τότε μπορεί να οδηγήσει τις βάσεις τους στην κατάρρευση. Πόσο μάλλον, όταν ένα μυστικό έρθει στο φως, αφού κάθε αποκάλυψη φέρνει μία επόμενη από εκεί που δεν το περιμένεις και μετά, σαν ντόμινο που τα κομμάτια του πέφτουν ένα ένα, πέφτουν και οι μάσκες των ανθρώπων και τα πέπλα εκείνα που κάλυπταν καλά, μέχρι πρότινος, αυτά που πίστευες πως ήταν καλά προστατευμένα, φυλαγμένα μακριά, εκεί που κανείς δεν μπορεί να τ' αγγίξει. Όμως, τίποτα δεν είναι απόλυτο κι αν το ξεχάσεις αυτό μπορεί να βρεθείς σαν το ποντίκι μεσ' την φάκα.

Η Sarah Pinborough ξεκινάει την αφήγησή της με ένα γράμμα. Παρουσιάζοντάς μας, αλλά όχι αποκαλύπτοντάς μας, ένα πρόσωπο που κυριεύεται από οργή. Αυτό καταφέρνει να μας αιχμαλωτίσει από τις πρώτες κιόλας στιγμές, οδηγώντας μας, αναπόφευκτα, στο να βγάλουμε συμπεράσματα. Ωστόσο, όσο κι αν νομίζουμε πως έχουμε καταλάβει από την αρχή που θέλει και που σκοπεύει να το πάει, τελικά αποδεικνύεται πως όλα όσα σκεφτόμασταν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Η ζωή είναι περίπλοκη, το ίδιο και οι άνθρωποι, οπότε το να έχουμε τη βεβαιότητα της κατάληξης μιας ιστορίας, που στην πορεία της αποδεικνύεται εξαιρετικά πολύπλοκη και πολυδιάστατη, είναι τουλάχιστον αφελές και αστείο, και η Pinborough, αν μη τι άλλο, ξέρει να μας τρίβει την αλήθεια αυτή μεσ' τα μούτρα, αν μου επιτρέπεται η έκφραση, τόσο βίαια όσο χρειάζεται ώστε να μην το ξεχνάμε ποτέ, ή έστω να το θυμόμαστε την επόμενη φορά που θα νιώσουμε πολύ σίγουροι για τον εαυτό μας και τα αναλυτικά και συμπερασματικά μας κριτήρια.

"Ο όρκος" είναι ένα πολύ καλογραμμένο ψυχολογικό θρίλερ, με σφιχτή πλοκή, δομημένο με τέτοιον τρόπο όπου μέσα από σύντομα μα περιεκτικά κεφάλαια μάς μεταφέρει σε τρεις διαφορετικές στιγμές, παίζοντας ανάμεσα στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με πολλές, διαφορετικές προοπτικές, που παρουσιάζει μία ιστορία με ιδιαίτερα λεπτές ισορροπίες και η οποία μας θυμίζει κάθε ώρα και λεπτό πως μυστικό που το γνωρίζουν περισσότεροι από ένας δεν είναι μυστικό, και πως όσο κι αν παλεύουμε να το κρατήσουμε στα σκοτάδια, αυτό θα βρει τρόπο να έρθει στο φως. Και τότε σημασία δεν θα έχουν τα κίνητρά μας, ακόμα κι αν πίσω τους υπήρχαν οι καλύτερες προθέσεις. Παράλληλα, όμως, μας θυμίζει πως και ο όρκος είναι κάτι ιερό που δεν πρέπει να καταπατάται ποτέ και σε καμία περίπτωση, γιατί αν αυτό συμβεί δεν μπορείς ν' αποφύγεις τη νέμεσις που θα έρθει να σε βρει. Αργά ή γρήγορα, δεν έχει σημασία. Το σίγουρο είναι πως θα έρθει και πως θα κριθείς. Η Pinborough ξέρει να γράφει ιστορίες, να παίζει με το μυαλό μας και να δημιουργεί χαρακτήρες που αξίζει να τους αναλύσεις και να τους ψυχολογήσεις, ακόμα και τις φορές που δεν ταυτίζεσαι μαζί τους ή με τις πράξεις του. Και ναι, αυτό είναι επιτυχία.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sarah Pinborough
Μεταφραστής: Καψάλης Χρήστος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-618-01-2730-0