Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τα οστά ενός παιδιού ανακαλύπτονται κοντά σ’ ένα αρχαίο ιερό στην παραλία του βόρειου Νόρφολκ και η αστυνομία ζητά από την αρχαιολόγο Ρουθ Γκάλογουεϊ να τα χρονολογήσει. Πρόκειται για το πτώμα ενός ντόπιου κοριτσιού, που εξαφανίστηκε πριν δέκα χρόνια;
Ο επιθεωρητής Χάρι Νέλσον αρνείται να εγκαταλείψει τις έρευνες για το χαμένο παιδί. Αφότου εξαφανίστηκε, κάποιος του στέλνει παράξενα, ανώνυμα σημειώματα που μιλούν για τελετουργικές θυσίες, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από τον Σαίξπηρ και τη Βίβλο. Ο Νέλσον ξέρει ότι το ένστικτο και η εμπειρία της Ρουθ θα τον βοη­θήσουν να διαλευκάνει επιτέλους την υπόθεση.
Ξαφνικά εξαφανίζεται ένα δεύτερο παιδί και η Ρουθ απειλείται από έναν δολοφόνο που ξέρει πως πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην αλήθεια...

Προσωπική άποψη:
Το βιβλίο "Θανάσιμα περάσματα", που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, είναι το πρώτο μίας σειράς μυστηρίου που ακούει στον γενικό τίτλο "Ruth Galloway", που είναι και το όνομα της κεντρικής μας ηρωίδας, και φέρει την υπογραφή της Elly Griffiths που σήμερα έχει 15 τίτλους στο ενεργητικό της. Ιδιαίτερα πολυγραφότατη, θα λέγαμε, αν αναλογιστούμε πως βρίσκετε στην ηλικία των 55 ετών, οπότε προβλέπεται αρκετά μεγάλο το μέλλον της. Επίσης, θα την χαρακτηρίζαμε ιδιαίτερα πιστή σε αυτή την αρχική της ιδέα, που ξεκίνησε το 2010 και σήμερα, οχτώ χρόνια μετά, έχει φτάσει τους 11 τίτλους και πιθανότατα να συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα. Είναι, όμως, η σειρά αυτή κάτι που πραγματικά αξίζει να συντηρείται τόσο έντονα μέσα στο πέρασμα του χρόνου, ή η μακροβιότητά του οφείλεται σε άλλους παράγοντες;

Η Ρουθ Γκάλογουεϊ, αρχαιολόγος στο επάγγελμα, καλείται να χρονολογήσει τα οστά ενός παιδιού τα οποία ανακαλύπτονται τυχαία κοντά σε ένα αρχαίο ιερό στην παραλία του βόρειου Νόρφολκ, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ανήκουν σε ένα κορίτσι που χάθηκε προ δεκαετίας στην περιοχή αυτή ή αν πρόκειται για κάποιο άλλο παιδί, οπότε και θα πρέπει να ξεκινήσουν νέες έρευνες με νέα κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή, ο επιθεωρητής Χάρι Νέλσον, που όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές του να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη στο εξαφανισμένο κορίτσι, με κάποια παράξενα, τελετουργικά σημειώματα να φτάνουν συνεχώς σε αυτόν σαν να τον εμπαίζουν, βρίσκει στο πρόσωπο της Ρουθ το άτομο εκείνο που μπορεί, επιτέλους, να τον βοηθήσει να βρει τις απαντήσεις που τόσο καιρό ψάχνει, και να διαλευκάνει τελικά την υπόθεση. Όμως, ένα ακόμα παιδί εξαφανίζεται, ενώ η Ρουθ δέχεται απειλές από έναν άνθρωπο με άγριες και δολοφονικές διαθέσεις, πράγμα που ενισχύει την πεποίθησή της πως βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον δράστη απ' όσο ίσως η ίδια πιστεύει.

Η Elly Griffiths, σε αυτό το πρώτο της μυθιστόρημα, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία με ιδιαίτερα σφιχτοδεμένη πλοκή που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον μας σχεδόν καθ' όλη την διάρκεια της ανάγνωσής του. Χωρίς να στηρίζεται πάνω σε εξαιρετικά σκληρές περιγραφές ή αναπαραστάσεις αιμοβόρικων γεγονότων, καταφέρνει να χτίσει σταδιακά ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ όπου το μυστήριο είναι διάχυτο σε κάθε του σελίδα, ενώ μπορείς σχεδόν να μυρίσεις την υγρασία της ατμόσφαιρας που καλύπτει τα πάντα, σαν να προσπαθεί να κρύψει αλήθειες και μυστικά κάτω από ένα πέπλο ομίχλης. Στηρίζεται, με απλά λόγια, περισσότερο στο να δημιουργήσει ατμόσφαιρα και να χτίσει την ένταση της αφήγησής της, αφήνοντάς σε σέ κάθε κεφάλαιο με την απορία τι θα συμβεί παρακάτω οπότε να συνεχίζεις να διαβάζεις, ενισχύοντάς τα όλα αυτά με μια σχεδόν λυρική περιγραφικότητα, γεγονός οξύμωρο δεδομένων των καταστάσεων αλλά ιδιαίτερα γοητευτικό ως αποτέλεσμα.

Βέβαια, αν κάτι σε κερδίζει πραγματικά στο βιβλίο αυτό -πράγμα που πιστεύω να ενταθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον και όσο περισσότερα στοιχεία μαθαίνουμε σχετικά με αυτούς- είναι οι χαρακτήρες του. Η Ρουθ είναι η γυναίκα εκείνη με την οποία μπορείς να ταυτιστεί η μέση γυναίκα σε αυτόν τον κόσμο. Ηλικιακά βρίσκεται στην δεκαετία των 30, έχει κάποια κιλάκια παραπάνω, ζει μαζί με τις γάτες της και αγοράζει μανιωδώς βιβλία από το Amazon. Αν όχι εμείς, θα μπορούσε εύκολα να είναι φίλη μας. Επιπλέον, είναι ευφυής, ήρεμη και συγκεντρωμένη, γεγονός που την καθιστά σταθερή και ικανή, τόσο στο να δώσει λύσεις και απαντήσεις, όσο και στο να βασιστείς πάνω της. Από την άλλη έχουμε τον Χάρι που είναι ευθύς, δεν μασάει τα λόγια του, λέει αυτό που σκέφτεται και πράττει αυτό που πιστεύει, αλλά παρά που μπορεί να φαντάζει ένας κλασσικός, ψυχρός άντρας βόρειων καταβολών, μπορείς να διακρίνεις κάτω από την επιφάνεια μια ζεστή και καλοσυνάτη καρδιά, συνδυασμός, δηλαδή, που σκοτώνει, αφού γοητεύει και συγκινεί ταυτόχρονα.

Δεν θα ισχυριστώ πως το "Θανάσιμα περάσματα" είναι το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς, ή το καλύτερο στο είδος του, αποτελεί, όμως, μία ευχάριστη έκπληξη, αφού αποδείχθηκε πολύ καλύτερο απ' ότι προσωπικά περίμενα. Αρκετά καλογραμμένο και με σωστή διαχείριση πλοκής κι εντάσεων αυτής, ώστε να έχουμε μια ισορροπημένη, ως προς το χτίσιμο και την ανάπτυξή της, ιστορία αγωνίας, μα και με δύο ήρωες που έχουν απίστευτα στοιχεία στον χαρακτήρα τους, μα και μια μοναδική χημεία μεταξύ τους, πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που μας συστήνει εκ νέου ένα αγαπημένο είδος, μέσω, όμως, μίας αρκετά διαφορετικής προσέγγισης, που δεν περιορίζεται μόνο στα αυστηρά αστυνομικά όρια -βλέπετε την ιδιότητα της Ρουθ που δεν είναι αυστηρά αστυνομική αλλά μπορεί να την "εκμεταλλευτεί" ο Νόμος προκειμένου ν' αποδώσει δικαιοσύνη- που προσωπικά απόλαυσα και ανυπομονώ να δω που σκοπεύει να με ταξιδέψει στο μέλλον.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Elly Griffiths
Μεταφραστής: Ξενίας Γιώργος
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 336
ISBN: 978-960-19-0702-4